Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 16 Eylül 2014 - 11:11 Yorum: 0

Malatya'da yaşanan zehirlenmeler!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli AĞBABA, hem Sağlık Bakanı'na hem Orman ve Su İşleri Bakanına, Malatya Battalgazi ilçesine bağlı Boran ve Toygar mahallelerinde yaşanan zehirlenmeleri sordu.

Malatya'da yaşanan zehirlenmeler!

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli AĞBABA, hem Sağlık Bakanı'na hem Orman ve Su İşleri Bakanına, Malatya Battalgazi ilçesine bağlı Boran ve Toygar mahallelerinde yaşanan zehirlenmeleri sordu.

İşte, Ağbaba'nın Soru önergeleri:
 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

                                                                                              Veli AĞBABA

                                                                                     Malatya Milletvekili

Malatya Battalgazi ilçesine bağlı Boran ve Toygar mahallelerinde, su kaynaklarının azalması nedeniyle 20 günden bu yana şehir şebekesi yerine artezyen kaynağından içme suyu sağlanmaya başlanmış, bu sudan içen yaklaşık 215 vatandaşımız,  kusma ve ishal şikayetleri nedeniyle hastanelerde tedavi altına alınmıştır. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre 11 Eylül’de 40 kişi, 12 Eylül’de  54 kişi ,13 Eylül’de 73 kişi, 14 Eylül’de 33 kişi ve 15 Eylül’de 15 kişi rahatsızlanmaları sonucu hastanelerde tedavi görmüştür.Battalgazi İlçesinde yaz ayları boyunca devam eden içme ve sulama suyu sorunu sonuçta korkulan noktaya gelmiş, yüzlerce vatandaşımızı hastanelik etmiştir.

Bu çerçeveden hareketle;

1- Malatya ilinde ve ilçelerinde son 3 ay içerisinde hastaneye kusma, ishal ve mide bunaltısı teşhisi ile yatan hasta sayısı kaçtır? Geçtiğimiz yıl aynı döneminde ki vaka sayısı kaçtır?

2- Hastalıkların içme suyunun yeteri kadar klorlanmamasından kaynaklı arttığı doğru mudur?

3-Battalgazi Bölgesinde yıllardır devam eden içme suyu sorunundan kaynaklı vatandaşların başta bağırsak kanseri olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalandıkları iddia edilmektedir. Son 10 yıllık dönem içerisinde Malatya ilinde ve ilçelerinde ayrı ayrı bağırsak kanseri hastalığına yakalanan kişi sayısı kaçtır?

4-Geçtiğimiz günlerde Ankara’da ki içme suyu problemiyle ilgili yaptığınız bir açıklamada  "Ben çeşme suyu tüketmiyorum. Damacana suyu tüketiyorum" ifadelerini kullandınız. Malatya ili Battalgazi bölgesinin kırsal kesimlerinde vatandaşların sürekli damacana suyu kullanması beklenmediğinden , bu vatandaşların hastalanmamaları için ne yapmaları gerekmektedir?Bakanlığınız tarafından vatandaşlara önerileriniz nelerdir?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu  tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

                                                                                               Veli AĞBABA

                                                                                    Malatya Milletvekili

Malatya Battalgazi ilçesine bağlı Boran ve Toygar mahallelerinde, su kaynaklarının azalması nedeniyle 20 günden bu yana şehir şebekesi yerine artezyen kaynağından içme suyu sağlanmaya başlanmış, bu sudan içen yaklaşık 215 vatandaşımız,  kusma ve ishal şikayetleri nedeniyle hastanelerde tedavi altına alınmıştır. İlçeye bağlı  Kadıçayırı, Kemerköprü, Alişar, Toygar, Boran ve Hasırcılar’da yaşayan çiftçiler su sıkıntısı yaşadıkları gerekçesiyle Temmuz ayı içerisinde traktörlerle yolları kapatıp, sorunun çözümü için yardım istemişlerdi. Ancak gelinen noktada yetkililerin konuya gerekli duyarlılığı göstermedikleri, vatandaşların hastaneleri doldurmasından görülmektedir.

Bu çerçeveden hareketle;

1-Battalgazi İlçesinde sulama suyu yetersizliği nedeniyle pek çok vatandaş ağaçlarını kanalizasyon suyu ile sulamaktadır. İçme suyuna kanalizasyon sularının sızdığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerekli önlemler neden alınmamıştır?

2-Bölgenin su sorununu çözmek  için devreye konulan atık su arıtma tesisinin yeterince arıtma yapmadan kirli suları  bıraktığı, bahse konu suyun da hastalıkları tetiklediği iddiaları doğru mudur? Atık su arıtma tesisinin çalışmasıyla ilgili Bakanlığınıza ulaşan bir şikayet var mıdır? Var ise sorunun çözümü için hangi çalışmalar yapılmıştır?

3-Battalgazi İlçesinde yıllardır devam eden içme ve sulama suyu problemlerinin çözümü için Bakanlığınız tarafından sürdürülen çalışmalar nelerdir? Battalgazi’de yaşayan vatandaşlar daha kaç yıl bu sorunlarla uğraşmak zorunda kalacaktır?

 

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber