Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 20 Kasım 2014 - 01:38 Yorum: 0

Malatya'daki taş ocakları çevreyi bitiriyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, halk arasında Çerkezyazısı olarak bilinen Görgü, Haçova, Kuyulu, Kuşdoğan,Fatih ve Duruldu Köylerini tehtid eden taş ocağını gündeme getirdi.

Malatya'daki taş ocakları çevreyi bitiriyor

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, halk arasında Çerkezyazısı olarak bilinen Görgü, Haçova, Kuyulu, Kuşdoğan,Fatih ve  Duruldu Köylerini tehtid eden taş ocağını gündeme getirdi.

TAŞ OCAĞINI  KAPATACAKLARINA KAPASİTESİNİ ARTIRMIŞLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Görgü, Haçova, Kuyulu, Kuşdoğan, Fatih ve  Duruldu mahallelerini yakından etkileyen taş ocağının 2013 yılında kapasite artışına onay verildiğini açıkladı.Bakan Güllüce, Malatya’da ÇED süreci devam eden 5 madencilik faaliyetinin  bulunduğunu  kaydetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, halk arasında Çerkezyazısı olarak bilinen Görgü, Haçova, Kuyulu, Kuşdoğan,Fatih ve  Duruldu Köylerini tehtid eden taş ocağını gündeme getirdi.

HALK SAĞLIĞINI TEHTİD EDİYOR

Ağbaba , Bakan Güllüce tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği önergede; “Ülkemizde, 2004 yılında yürürlüğe giren  Maden Yasası'nın ardından gelişigüzel taş ocağı ruhsatları verilmeye başlanmıştır. Malatya’nın hemen hemen tüm ilçelerinde açılan taş ocakları başta insan sağlığı olmak üzere, hayvancılığı, tarım arazilerini ve su kaynaklarını olumsuz etkilemektedir. Halk sağlığını tehdit eden taş ocaklarının kapatılması istemiyle defalarca başvurular yapılmasına rağmen, Yeşilyurt'un Görgü Mahallesi sınırları içerisindeki taş ocağının bırakın kapatılmasını, kapasite artırımı için Bakanlığınıza başvuru yaptığı belirtilmektedir.”ifadelerine yer verdi.

6 MAHALLEYİ YAKINDAN ETKİLİYOR

Ağbaba’nın soru önergesine cevap veren Bakan Güllüce, 6 mahalleyi yakından etkileyen ve 12 yıldır faaliyette olan taş ocağı için 2011 yılında kapasite artışı amacıyla Bakanlığa başvuru yapıldığını, ÇED süreci sonunda 07.06.2013 tarih ve 9430 sayılı yazı ile ÇED olumlu kararı verildiğini belirtti.

5 FİRMANIN ÇED SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Ağbaba’nın “Malatya İlinde, taş ocağı açmak için Bakanlığınıza başvuru yapan firma sayısı kaçtır? Bu firmalar hangi bölgelere  taş ocağı açmak için izin istemektedir?” sorusuna da yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ; Hekimhan’da 2 firmanın alçıtaşı ve Jips ocağı kapasite artışı, Kuluncak’ta demir ocağı ve cevher, Doğanşehir’de demir cevheri zenginleştirme tesisi, Arguvan’da ise  bakır ocağı ve fiziksel zenginleşme tesisinin ÇED süreçlerinin devam ettiğini belirtti.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber