Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 21 Ekim 2021 - 13:55 Yorum: 0

Malatya'mıza yazık oluyor!

Yine bir istifa daha yaşandı! 2018 yılı Nisan ayında yapılan seçimlerden itibaren Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 28. Komite Başkanlığı görevini yürütmekteyim.

Malatya'mıza yazık oluyor!

2018 yılı Nisan ayında yapılan seçimlerden itibaren Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 28. Komite Başkanlığı görevini yürütmekteyim. Göreve geldiğimiz tarihten itibaren sadece 2018 yılında komitemiz adına çeşitli sektörlerde firmaların yaşadıkları sıkıntılar ile ilgili olarak yedi adet rapor hazırlayarak odaya verdim. Bu raporlar;
TKDK tarafından sağlanan destek kapsamında yatırımcıların destek alabilmesi için sunacakları proje öncesi kurmak zorunda kaldıkları şirketlerin, projenin onayından sonra kurulması ile pasif firma sayısının azaltılabileceği hakkında, ( 24.04.2018tarih 2211 Evrak kayıt no )
Malatya TSO Komite üyelerinin NACE Kodlarına göre tekrar düzenlenerek Komitelerin üyelerine daha sağlıklı hizmet verebilmeleri hakkında, ( 24.04.2018 tarih ve 2212 Evrak Kayıt No)
SGK prim ve Vergi borçlarından dolayı firmaların banka hesaplarına konulan blokenin borç tutarı kadar olması gerektiği hakkında, ( 08.05.2018 tarih ve 2434 Evrak Kayıt No )
Malatya’nın lojistik üs haline getirilebilmesi için İskenderun – Gaziantep arasına yapılacak olan Hassa Tüneli’ne demiryolu hattının da döşenerek başta Malatya olmak üzere tüm doğu illerinin ticari liman olarak Mersin yerine İskenderun limanını seçerek lojistik maliyetlerinin düşürülmesi hakkında, ( 14.05.2018 tarih 2529 Evrak Kayıt no )
KOSGEB tarafından ‘’ İllerde Rekabet Avantajına sahip İmalat Sanayi Sektörlerinin ve Yazılım Sektörünün Rekabet Gücünün Geliştirilmesi ‘’ başlıklı 2018 -1 proje teklif çağrısı kapsamında destek almaya hak kazanacak işletmelerin döviz kurlarındaki artıştan dolayı proje uygulama sürecinde sıkıntı yaşamamaları için gerekli kurum yazışmalarının yapılması hakkında ( 11.09.2018 tarih 28 KMT/005 Rapor no ) 
Tarımsal Mekanizasyon Araçlarının Kredili Satışına Esas Deney ve Denetimlerle ilgili tebliğ kapsamında yetkili üniversiteler arasına Malatya’da bulunan üniversitelerin ilgili bölümlerinin eklenerek Malatya ve çevre illerde Tarım Makinaları imalat sanayinde faaliyet gösteren üretici firmaların aldıkları Deney Raporları’nı Malatya da almalarını sağlayarak söz konusu işlemlerle ilgili olarak maliyetlerini azaltmak ( 11.09.2018 tarih ve 28 KMT 006 nolu rapor ) 
Ticari borçlu cari hesabından ticari kredi kullanan firmaların ödemek zorunda oldukları Eylül 2018-Aralık 2018- Mart 2019 dönemlerine ait devre sonu faizlerinin o dönemde yaşanılan ekonomik sıkıntıların göz önüne alınarak ertelenmesi veya taksit halinde ödenmesi hakkında ( 25.10.2018 tarih 28 KMT 007 nolu rapor ) 
Vermiş olduğum bu raporların tamamı ya herhangi bir işlem görmemiş ya da ilgili kurumlarla yazışmalara başlanmış ama neticelendirilememiş,  dolayısı ile yaptığım raporlu çalışmalara ehemmiyet verilmemesi yürüttüğüm görevi anlamsızlaştırmaya başladı. 
Akabinde Komitemizin faaliyet alanı ile alakalı olan ABİGEM Malatya Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi A.Ş.’nin komitemizin bilgisi dışında herhangi bir hizmet üretmeksizin aktif hale getirilerek boş yere personel gideri maliyetine katlanılmıştır. Hâlbuki ABİGEM ile ilgili komitemiz bilgisi alınarak, İlimiz için önemli bir sorun haline gelen ve özellikle kayıt dışı çalışan bilgi birikiminden yoksun kişilerin firmalara yanlış bilgi vermelerinin önüne geçilerek, profesyonel anlamda hizmet verilerek devlet teşvik ve desteklerinden maksimum oranda faydalanarak büyümelerine katkı sağlanabilirdi. 
Gelinen son noktada Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın İlin İta Amiri Pozisyonundaki Sayın Vali Bey ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı ile de ters düştükleri görülmektedir. Bu durum ilin ticari hayatının gelişmesine vurulan en büyük darbedir. İl İta Amiri pozisyonundaki Sayın Vali Bey ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı ile gereksiz, haksız ve vasıfsız sürtüşmelerin Malatya’ya hiçbir fayda sağlamamış ancak bu durum Malatya Ticaret ve Sanayi Odasının OSB temsil heyetinde yer almamasına sebep olmuştur. Gereksiz bu tür girişimlerin İlimize fayda yerine zarar getireceği unutulmamalıdır. Malatya’ya ziyarete gelen Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü’nün OSB’deki toplantısında Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi’nin temsilcisinin bulunmamasının ya da söz konusu toplantının Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda yapılmaması belirttiğim duruma en güzel ve sıcak örnektir. 
Yukarıda belirttiğim hususlar doğrultusunda;
2018/Nisan ayında yapılan Ticaret ve Sanayi Odası seçim çalışmalarında gerek kendi komitemiz ve gerekse diğer komite üyesi olan firmalara yaptığımız ziyaretlerde oda yönetimi ile ilgili taahhütlerin dışına çıkıldığını düşünüyorum. Özellikle son yıllarda yaşanılan ekonomik sıkıntılarla ilgili olarak Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın üyelerine fayda sağlayacak faaliyetler yürütmediğini görmekteyim.  Son zamanlarda Oda Yönetiminin katıldığı yurt dışı seyahat ve ziyaretlerinin de Malatya Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine bir kazanımının olmadığı kanısındayım. En son Resmi Gazetede Yayınlanan Yatırım Teşvik müracaat Listesinde Adıyaman iline bakmanızı rica ediyorum. 
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi’nin bundan sonraki süreçte oda üyelerine yapacakları hizmetlere odaklanmalarını dilerim. Bu vesile ile bundan sonraki süreçte söz konusu Yönetim Kurulu ile çalışamayacağımı beyan eder,  Malatya Ticaret ve Sanayi Odası 28. Komite Başkanlığı ve komite üyeliği görevimden İSTİFA ettiğimi tüm kamuoyu ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kuruluna bildiririm.
Saygılarımla,
21.10.2021
Hakan TÜRKİLERİ

Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber