Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 26 Ağustos 2016 - 16:58 Yorum: 0

Malezyalı iş adamları: “Türkiye’de kendimizi güvende hissediyoruz”

Türkiye ve Malezya işbirliği ve ikili görüşmeleri için İzmir Ticaret Odası'nda bir araya gelen Malezyalı iş adamları Türkiye'ye yatırım yapmaktan...

Malezyalı iş adamları: “Türkiye’de kendimizi güvende hissediyoruz”

Türkiye ve Malezya işbirliği ve ikili görüşmeleri için İzmir Ticaret Odası'nda bir araya gelen Malezyalı iş adamları Türkiye'ye yatırım yapmaktan korkmadıklarını belirterek, "Türkiye'ye gelmek için en doğru zaman, biz kendimizi burada güvende hissediyoruz" dedi.

Ekonomi Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu işbirliğinde düzenlenen "Türkiye-Malezya İşbirliği Fırsatları Toplantısı ve İkili İş Görüşmeleri" İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) gerçekleştirildi. Toplantıya İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın yanı sıra Dış İlişkiler Kurumu (DEİK) Türkiye-Malezya İş Konseyi Başkanı Süheyla Çebi Karahan, Türkiye-Malezya İş Kulübü Başkanı Suhaimee Abu Hassan, Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu CEO'su Dato" Dzulkifli Mahmud ve firma temsilcileri katıldı.

İzmir'in tanıtım film sunumu ile başlayan toplantıda konuşan İTO Başkanı Demirtaş, Türkiye olarak yeni pazarlara açılmaya büyük önem verildiğini hatırlatarak, Malezya'nın dünyanın yükselen ekonomilerinden birisi olduğunu ve yapılan uluslar arası araştırmaların da gösterdiği üzere küresel ekonomik gücün "yükselen piyasa ekonomilerine" doğru kaydığına dikkat çekti.

"Çok büyük avantajlarımız var"

Yatırımları mümkün olduğunca çeşitli coğrafyalara yaymanın önemine işaret eden Başkan Demirtaş, "Malezya ve Türkiye coğrafi açıdan birbirine uzak. Ancak, çoğunluğu Müslüman iki ülkeyiz. D-8'de birlikteyiz. Ama D-8 örgütünde etkin işbirliğimiz yok. ABD, Çin, AB çeşitli ekonomik birlikler oluşturuyor. Dünya artık bize küçülecek. O nedenle, daha etkin birliktelik içerisinde olmalıyız. Hedefe ulaşmanın en önemli yolu işadamları ve iş dünyasıyla yakınlaşmaktan geçiyor. Bu çerçevede, tüm D-8 üye devletlerinin ekonomik olarak en büyük 5 kentinin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarını İzmir'e davet ettik. Malezya'dan da Kuala Lumpur,Penang, Johor, Perak, Sarawak, Sabah şehirlerinin, Uluslararası Ticaret Odaları'na davet gönderdik. 20-21 Ekim 2016 tarihlerinde İzmir'de D-8 ticaret ve Sanayi Odaları İzmir Toplantısı'nı yapıyoruz. D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 2018'de 500 milyara çıkarılması hedefleniyor. Odamız ve D-8 Sekreterliği ile işbirliği içinde İzmir'de düzenleyeceğimiz bu toplantıda D-8 ülkeleri arasındaki ihracat ve ithalat fırsatlarını arttırmayı hedefliyoruz. Tabi ki dış ticaretimizi arttırdığımız kadar, ülkelerimiz arasındaki yatırımların da artmasını istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de şu an 42 Malezya sermayeli firma faaliyet gösterdiğini kaydeden Demirtaş, İzmir'de ise bu sayının 3 olduğunu ve bu sayıların arttırılması için birlikte çalışmanın gerektiğini dile getirdi.

İzmir'in tarımdan sanayiye, enerjiden turizme kadar her alanda yatırım yapılabilecek bir kent olduğunu vurgulayan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Lojistik olarak çok büyük avantajlarımız var. Malezya'dan Avrupa pazarına ulaşmadaki yol ve zaman zorluklarını İzmir'e yapacağınız yatırımlar ile rahatça aşabilirsiniz. İki ülke iş adamlarının karşılıklı ticaret ve yatırımlarını arttırmalarını diliyorum. Türkiye-Malezya İşbirliği Fırsatları Toplantısı ve İkili İş Görüşmelerinin ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişimine yararlı olmasını diliyorum."

"Malezya iş dünyası bizden çok daha başarılı"

Malezya ve Türk firmalarını sıklıkla bir araya getireceklerini belirten DEİK Türkiye-Malezya İş Konseyi Başkanı Süheyla Çebi Karahan, Malezya ve Türkiye arasındaki ticari işbirliğinin artması gerektiğine işaret ederek, "Malezya'nın 30 milyon, Türkiye'nin 79 milyon nüfusu var. Malezya'nın ihracatı 177 milyar dolar, ithalatı 144 milyar dolar. Türkiye'nin dünyaya ihracatı 144 milyar dolar, ithalatı 207 milyar dolar. İki ülkenin toplam dünyayla ticaret hacmi 663 milyar dolar. Fakat iki ülkenin birbiriyle ticaret hacmi 1 milyar 700 milyon dolar ve çok düşük. Acilen iki taraflı bunları artırmamız lazım. Malezyalı iş dünyası bizden çok daha başarılı. Çünkü bu 1 milyar 700 milyonun 350 milyon dolarını biz satmışız, 1 milyar 350 milyon doları ise onlar bize satmış" dedi.

Malezya'daki ticaret avantajları

Malezya halkının Türkleri çok sevdiğini belirten Karahan, Malezya'daki ticaret avantajlarını da anlattı. Malezya'nın Türkiye için önemli bir kapı olacağını dile getiren Karahan, şunları söyledi:

"Malezya'nın çok iyi çalışan bankacılık sistemleri var, finansal kaynakları oldukça fazla. Ciddi fonların olduğu, tabiri caizse paranın üzerinde oturan bir ülke olduğunu söyleyebilirim. Ticari olarak güçlü bir hukuk sistemi var. Korkmadan gidebilirsiniz. Türkiye Malezya arası uçuş mesafesi 10,5 saat ancak haftada 10 uçak seferi var hatta bazen günde 2 sefer uçuş yapılabiliyor. Malezya Dünya Bankası'nın iş yapabilirlik listesinde 18. sırada bulunuyor. Nüfusunun büyük bölümü Müslüman ve işsizlik oranı yüzde 3. Bunlar bizim için avantajdır ve bunları değerlendirerek Malezya'ya gitmeliyiz."

"Dünyanın her yerinde bomba patlıyor"

Malezya'da iş yapabilmek için sabırlı olmak gerektiğini de kaydeden Karahan, kendisinin 2 yıllık temaslar sonrasında bir çok iş aldığı örneğini vererek, Malezya ile tarım, gıda, inşaat, savunma sanayi, bilgi, iletişim ve uzay teknolojileri gibi pek çok konuda işbirliği yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Türkiye-Malezya İş Kulübü Başkanı Suhaimee Abu Hassan ise Türkiye'ye gelmekten ve yatırım yapmaktan korkmadıklarını belirterek, "Türkiye'ye gelmek için en doğru zaman, biz kendimiz güvende hissediyoruz. İstanbul'da ya da başka bir yerde bomba patlıyor olabilir ancak dünyanın her yerinde patlıyor" dedi.

"Garanti veriyoruz 30 günde şirket kurabilirsiniz"

Spesifik işler üzerine odaklandıklarını ve böylece ticaret hacminin hızlı artmasını hedeflediklerini belirten Abu Hassan, şöyle devam etti:

"Biz ticareti kolaylaştırmak için ne gerekiyorsa onu yapmayı amaçlıyoruz. Malezya'da yıllar önce iş kurmanız çok zordu ancak bugün her şey değişti ve şükür ki iş lisansı derhal verilebiliyor. Size şunun garantisi veririz ki 30 gün içinde şirket kurabilirsiniz. Sadece kredi kartı gerekli hiç kimseye gerek yok, Malezya'ya gelmeden de iş kurmanız mümkün. Kaygılanmanıza gerek yok, web sayfasına girerek işlemlerinizi yapabilirsiniz. Hiç kaygılanmayın. Sadece 50 dolar ödüyorsunuz bu modelde, iş yerinizi kurmak için yapacağınız tek şey bu. Herhangi bir zorluk gelirse de başınıza hemen bizimle temas kurun. Sizlerin sorunlarını çözeceğiz."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber