Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 26 Temmuz 2016 - 19:23 Yorum: 0

Maliye Bakanı Naci Ağbal:

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Askerlik para cezası, Karayolu Taşıma Kanunu idari para cezası, nüfus para cezası, seçim para cezası, karayolu geçiş ücreti...

Maliye Bakanı Naci Ağbal:

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Askerlik para cezası, Karayolu Taşıma Kanunu idari para cezası, nüfus para cezası, seçim para cezası, karayolu geçiş ücreti idari para cezası uygun görülürse önerge ile kanun kapsamına dahil edilebilir" dedi.

Bakan Ağbal, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi görüşmelerine katıldı. Hazırlanan teklifini 14 maddeden oluştuğunu belirten Ağbal, vergi resim harç, gümrük vergileri, 6552 sayılı kanun kapsamında yapılandırılmış borçların ihyasını ve gecikme zamlarını içerdiğini kaydederek şunları söyledi:

"Teklif alacakların dönemi açısından 30 Haziran 2016 tarihini esas almaktadır. Bu kapsamda, 213 sayılı Vergi Usul kanunu kapsamındaki vergi, resim, harçlar için 30 Haziran 2016 tarihinden önceki dönemler, beyannamedeki mükellefiyetler açısından 30 Haziran 2016 tarihine kadar verilmesi gereken beyannameler, 2016 yılına ilişkin olarak 30 Haziran 2016 tarihinden önce tahakkuk eden emlak vergisi, taşınmaz kültür varlıklarının katkı payı, çevre temizlik vergisi, motorlu taşıt vergisi gibi yıllık tahakkuk kapsam içindedir. Motorlu taşıt vergisi 2016 yılı birinci taksit kanun kapsamında yapılandırmaya tabi tutulacaktır. Emlak Vergisi'nin birinci taksiti yapılandırmaya tabi tutulacaktır, ama ikinci taksit kapsama dahil değildir."

Ağbal, şöyle devam etti:

"Gümrük vergileri için 30 Haziran 2016 önceki dönemler, 30 Haziran 2016 tarihinden önceki yapılan tespitlere dayanarak kesilmesi gereken idrari para cezaları kapsama alınmaktadır. Sosyal Güvenlik primleri Haziran 2016 dönemi ve önceki aylara ait işveren sigorta primi, işsizlik sigorta primi, emekli olduktan sonra işçi olarak çalışanların Sosyal Güvenlik destek Primi, isteğe bağlı sigortalıların sigorta primleri, "Genel Sağlık Sigorta primleri, emekli olduktan sonra ticari faaliyet yapanların aylığından kesilmesi veya kendilerince ödenmesi gereken Sosyal güvenlik Destek Pirimi, 30 Haziran 2016 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primleri, 30 Haziran 2016 tarihine kadar işlenen idari pere cezaları bu kapsamında yeniden yapılandırmaya tabi tutulacaktır."

Kamu tutarlarından vazgeçilmeyeceğinin altını çizen Ağbal, alacakların asılları ve gecikme faizi, zammı yerine ÜFE oranıyla ödenmesi imkanının getirildiğini ifade etti.

Bakan Ağbal, Kanun Teklifi'nin yararlanacak vatandaşlara yönelik olarak şunlara dikkat çekti:

"Maliyede gelir, kurumlar, katma değer vergisi için temelde beklediğimiz sayı 4,5-5 milyon aralığında bir mükellef. Trafik para cezaları için mevcut teklifte yok ama onu da kapsama dahil etmek noktasında öneri sunacağız. Bunda 4 milyon 255 bin mükellef var. Yapılandırılan alacak tutarı yaklaşık 6 milyar lira tutarında. Vergi alacakları için bu kanun kapsamında yeniden yapılandırmaya sokacağımız vergi alacağı aslı tutarı 90 milyar lira. Sosyal güvenlik primi için 67 milyar lira. Gümrük vergisinde ise 325 milyon lira vergi aslı, 935 milyon lira ise gümrük para cezası yapılandırmaya sokuluyor."

Ağbal şöyle konuştu:

"Askerlik para cezası, Karayolu Taşıma Kanunu idari para cezası, nüfus para cezası, seçim para cezası, karayolu geçiş ücreti idari para cezası uygun görülürse önerge ile kanun kapsamına dahil edilebilir. Henüz vergi dairelerine intikal etmemiş Kredi Yurtlar Kurumunun öğrencilere vermiş olduğu kredi ve burslarla ilgili alacakların kapsama dahil edilmesiyle ilgili de önerimiz olacak."

Ağbal, vergisini zamanında ödeyen vatandaşlarla ilgili de düzenleme yapacaklarını kaydederek, "Yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getiren mükellefleri ve mükellef haklarını güçlendiren bir kanun tasarısı çalışmasını yapıyoruz. İnşallah yakın zamanda bu konuyu da içine alacak, mükellef hakkını, hukukunu güçlendirecek, vergiye gönüllü uyumu teşvik edecek bir kanunu tasarısını da Plan ve Bütçe Komisyonuna yakında getireceğiz" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber