Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
14:27 Tarihçi-yazar Turan: “Atalarımıza layık torunlar, nesiller olalım”14:27 Eğitim camiası iftarda buluştu14:24 Pamukkale Belediyespor Süper Lig yolunda14:24 Gençlik ve Spor Bakanı Bak: "Türkiye, Cumhurbaşkanımızın önderliğinde spor...14:21 Mikro çoğaltımla yılda 50 bin adet sertifikalı fındık fidanı üretilebilecek14:21 Büyükkılıç’tan Erciyes Feneri Derneği Marketine ziyaret14:20 Balıkesir’de denizde erkek cesedi bulundu14:19 Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz ölümünün 9’uncu yıl dönümünde adliyede anıld...14:19 Tavas Belediyesi binlerce vatandaşı gönül sofrasında buluşturdu14:19 Başkan Palancıoğlu Ak Parti Melikgazi İlçe Teşkilatı ile iftarda bir araya...14:19 Milli Eğitim Bakanı Tekin Iğdır’da14:18 Bahar geldi, ardıç ağaçlarının üzerindeki yuvalar leyleklerle şenlendi14:18 Şerafettin Elçi Havalimanı Şubat ayında 29 bin 933 kişiye hizmet verdi14:17 Sarıcaoğlu: “Sahte anketler ile ‘başkanlık hayali’ kuranlar, seçim günü uya...14:17 Büyükşehir DESKİ 3 mahallenin daha içme suyu hatlarını yeniledi14:17 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki: “Bittiğinde Zonguld...14:17 Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki iş birliği protokolü14:16 Başkan Togar: “Sevdalısı olduğumuz Tekkeköy için her zaman çalışacağız”14:16 İzmir merkezli kaçakçılık operasyonu: 15 bin litre etil alkol ele geçirildi14:15 Yolun karşısına geçerken otomobilin çarptığı yaşlı adam ağır yaralandı
Sami Er
Ekonomi 19 Aralık 2014 - 13:13 Yorum: 0

Mandalinanın yeni gözdesi; Toros kırmızısı

Mersin'deki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu, klemantin mandalinanın üstün özelliğe sahip klonlarından geliştirdikleri yeni türü "Toros kırmızısı" adıyla tescilledi

Mandalinanın yeni gözdesi; Toros kırmızısı

MERSİN (AA) - ANIL BAĞRIK - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu, "mandalinanın şahı" olarak bilinen klemantinin üstün özelliğe sahip klonlarından yeni tür geliştirerek, "Toros kırmızısı" adıyla tescilledi.

Çalışmayı yürüten turunçgil uzmanı Dr. Güçher Kafa, AA muhabirine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Turunçgillerde Ülkesel Seleksiyon Projesi" kapsamında Türkiye'de üretilen mandalina çeşitlerinin en üstün özelliklere sahip klonlarının belirlenmesine çalışıldığını ifade etti.

Çalışma sonucu, halk arasında "king" olarak bilinen klemantin mandalinanın özellikleriyle öne çıktığını tespit ettiklerini aktaran Kafa, bu türün "mandalinanın şahı" olarak tanımlandığını söyledi.

Kafa, klemantinin tüm çeşitlerini incelendiğini, daha düzenli ürün veren, kaliteli olanların ayrıştırıldığını aktararak, seçilen türlerin farklı ekolojik koşullarda test edildiğini anlattı.

Test sonucu en iyi ürün veren klonu belirleyerek, "Toros kırmızısı" adıyla tescillediklerini bildiren Kafa, bu türden üretilen fidanların çiftçilerin kullanımına sunulduğunu kaydetti.

Kafa, Toros kırmızısının çiftçilere önemli katkı sağlayacağına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Genel olarak meyvelerde ürün miktarında yıldan yıla bir dalgalanma olur. Bu dalgalanma, klasik klemantine göre Toros kırmızısında daha düşük. Yıldan yıla fazla iniş çıkış göstermeksizin düzenli ürün verme eğiliminde. Meyve iriliği bakımından da bu çeşit, ticaretin istediği seviyede. Kırmızıya yakın rengi de tüketicilerin tercih nedeni oluyor."

Tüketicilerin, nitelikleri belirlenmiş ürün talep ettiğini vurgulayan Kafa, "Bu anlamda Toros kırmızısı, bütün özellikleri tespit edildiği için önemli avantaj sağlayacak. Ayrıca klemantin, özel tüketicisi olan, dünya ticaretinde yer bulmuş bir tür. Biz bu türü yerlileştirerek kendi ismimizle uluslararası pazarlarda yer bulabileceğiz" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber