Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 29 Ağustos 2014 - 20:33 Yorum: 0

Manisa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çebi:

"Sultaniye çekirdeksiz kuru üzüm, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında artık bir marka halinde dönüştü"

Manisa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çebi:

MANİSA (AA) - Manisa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, "Sultaniye çekirdeksiz kuru üzüm, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında artık bir marka halinde dönüştü" dedi.

Çebi, Sultaniye çekirdeksiz üzüm hasadının yapıldığı bağları gezdi. İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yapan Çebi, Manisa'da Sultaniye çekirdeksiz üzümlerinin serilerek kurutulmaya bırakıldığını söyledi.

Kurutma işleminin Eylül ayının son haftasına kadar devam ettiğini dile getiren Çebi, kurutmada zirai kalıntı sorununun en önemli sıkıntı olduğunu belirterek, üreticilerden bu konuda dikkatli olmalarını istedi.

Kurutma işleminde mümkün olduğunca bandırma yönteminin tercih edilmesini öneren Çebi, "Unutulmamalıdır ki bu yıl satacağımız üzümler sonraki yılların teminatı olacaktır. Herhangi bir kalıntı sorununun yaşanması oldukça olumlu bir ivme kazanmış olan dış pazarımızda daralmalara neden olabilir" diye konuştu.

Manisa'da yaklaşık 35 bin ailenin geçimini bağcılıkla sağladığını hatırlatan Çebi, Manisa'nın çekirdeksiz Sultaniye kuru üzüm ihracatında dünyada birinci sırada yer aldığını kaydetti.

Çebi, geçen yıl üzümde ihracatın en fazla Rusya'ya gerçekleştirildiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Çekirdeksiz Sultaniye kuru üzümden 2013 yılında toplam 901 bin 265 ton üretim miktarıyla 1 milyar 126 milyon 581 bin 250 lira üretim değeri sağlandı. Bu yıl da verimin düşmesini beklemiyoruz. Sultaniye çekirdeksiz kuru üzüm, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında artık bir marka halinde dönüştü. Önümüzdeki yıllarda üzüm ihracatımızın daha da artması için çiftçilerimiz ürünlerini tekniğe uygun olarak yetiştirmeleri ve sözleşmeli üzüm üretimini yaygınlaştırmaları gerekmektedir."

Hasan Çebi, çiftçilerin bu seneki hasat döneminden beklentilerinin yüksek olduğunu belirtti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber