Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 23 Ekim 2014 - 13:13 Yorum: 0

Mantar zehirlenmeleri

Bozüyük Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, zehirli ve zehirsiz mantarların tat, koku, renk bakımından birbiriyle aynı olduğunu bildirdi

Mantar zehirlenmeleri

BİLECİK (AA) - Bozüyük Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, zehirli ve zehirsiz mantarların tat, koku, renk bakımından birbiriyle aynı olduğunu bildirdi.

Müdürlükten yapılan açıklamada, son günlerde mevsimsel yağışların artması ile birlikte ormanlardaki mantar çıkışlarının arttığı, buna bağlı olarak vatandaşların mantarları toplayarak tükettiği kaydedildi.

Bilinçsiz şekilde mantar toplama ve tüketmenin, zehirlenmelere yol açtığı belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Mantar oldukça zehirli bir bitkidir. Mantar zehirlenmelerinin üçte biri ölümle sonuçlanmaktadır. Bu yüzden yabani mantarları tüketirken dikkatli olmak gerekir. Bir yörede o yıl zehirsiz olan mantar ertesi yıl mutasyona uğrayarak zehirli hale gelebilmektedir. Ayrıca yenilebilen ve zehirli mantarlar yan yana yetişebilir. Bazı yenilebilir mantar ve zehirli mantarlar birbirine o kadar benzer ki bunları ancak uzman bir kişi ayırt edebilir. Zehirli ve zehirsiz mantarlar tat, koku, renk bakımından da birbiriyle aynıdır. Bu yüzden renk koku ve tat da ayırt edici özellik değildir. Halk arasında yerleşmiş yanlış inançlarda zehirlenme olaylarını arttırır. Uzmanlar mantar zehirlenmelerinin tedavisinin oldukça zor olduğunu belirtmektedirler. Karaciğer ve böbrek yetmezliğine yol açan zehirlenmeler olduğu gibi, zehirlenme sonucu organ nakli ve diyalizin gerekli olduğu vakalar kaydedilmiştir. Ruhsatlı üretimi yapılmamış, doğadan toplanmış, yabani mantarların yenilmesinin büyük sakıncalar doğurabileceği, bunların tüketilmesinin geri dönülmez sonuçlara yol açabileceği halkımız tarafından önemle dikkate alınmalıdır."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber