Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Türkiye 12 Ekim 2016 - 14:03 Yorum: 0

Mardin’de yüz yıllardır devam eden gelenek

Mardin'de bağ bozumu zamanının gelmesiyle toplanan üzümlerden pestil, pekmez ve sucuk yapılmaya başlandı.

Mardin’de yüz yıllardır devam eden gelenek

Mardin'de bağ bozumu zamanının gelmesiyle toplanan üzümlerden pestil, pekmez ve sucuk yapılmaya başlandı.

Yoğun bir mesai harcanarak, özellikle kış mevsiminde bol bol yenilen pestil, pekmez ile bademli ve cevizli sucuk yapılıyor. İnsan gücüyle ezilen üzümlerden elde edilen şıra, geleneksel yöntemlerle pekmez haline dönüştürülüyor. Yine aynı şekilde üzüm şırası büyük kazanlarda kaynatıldıktan sonra bezler üzerine serilip güneşte kurutularak pestil haline getiriliyor ve bu gelenek yüzyıllardır sürüyor. Enerji deposu olarak bilinen üzüm pekmezi, kış aylarında soğuk algınlığı ve kansızlığa karşı sık tüketilen besinlerin başında geliyor.

Bağ evinde pekmez yaptığını kaydeden Kemal Titiz, tüm zahmetlerine rağmen bu geleneği sürdürmeye çalıştıklarını belirtti. Pekmezin yapılışını anlatan Titiz, "Çok zor ve zahmetli bir iş olmasına rağmen keyifle yapıyoruz. İlk önce bağdan getirdiğimiz üzümleri torbaların içine koyup, ayaklarımızla çiğneyerek şıra dediğimiz üzüm suyunu elde ediyoruz. Sonra şırayı büyük kazanlara koyup içine de beyaz toprak döküp birkaç saat kaynatıyoruz. Kaynattıktan sonra kazanın altındaki ateşi söndürerek, şırayı birkaç saat dinlendirmeye bırakıyoruz. Arıttığımız şırayı büyük kazandan çıkartıp leğen dediğimiz kazanlara koyup burada tekrardan birkaç saat daha kaynattıktan sonra pekmez elde ediyoruz" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
ÇOK OKUNANLAR
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber