Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Kültür 26 Mart 2015 - 11:48 Yorum: 0

Marmaralı balıkçılar, boş ağ topluyor

Tekirdağ Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Şirinkan:

Marmaralı balıkçılar, boş ağ topluyor

TEKİRDAĞ (AA) - EMRAH GÖKMEN - Tekirdağ'dan, Marmara Denizi'nde avlanan balıkçılar,  2,5 aydır boş ağ çekiyor.

Tekirdağ balıkçı barınağındaki irili ufaklı yaklaşık 70 tekne, avlanmak için her gün denize açılıyor. Balıkçılar, denizlerde balık olmadığı için en fazla 15-20 kasa balıkla kıyıya yanaşıyor. Denizde balık olmaması, tezgahlara da yansıyor.

Tekirdağ Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Naim Şirinkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte yaklaşık 40 yıldır balıkçılık yaptığını ve 1 Eylül 2014'de av yasağının kalkmasıyla denize açıldıklarını söyledi.

Sezonun ilk aylarında balıkların bereketli olduğunu aktaran Şirinkan, "Kış olunca fazla balık olmadı. Balıklar derine indi. Bu sene diğer senelere nazaran balık çok az" diye konuştu.

 

- "Son 2,5 aydır hep zarardayız"

 

Tekirdağ'da balıkçılık yapan İdris Şeremet ise "Vira Bismillah" dedikten sonra denizlere açıldıklarını ve ilk iki ay çok bereketli bir sezon geçirdiklerini söyledi.

Çinekop ve istavritin çok bereketli olduğunu ancak havaların soğumasıyla balıkların bıçak gibi kesildiğini aktaran Şeremet, şunları söyledi:

"Sular sıcakken balık Ege Denizi'ne gitti. Son 2,5 aydır hiç balık yakalayamıyoruz. Avlanma yasağı gibi oldu. Lodos da balığın gitmesine neden oldu. Son 2,5 aydır hep zarardayız. Yanımızda çalışan tayfalarımız aylıkla çalışıyor. Hem çalışanların aylıklarını veriyoruz hem de mazot yakıyoruz. Zor durumdayız. Herkes zararda. Marmara Denizi'nde yine bir şeyler tutuyorduk. Karadeniz'de, Ege'de hiçbir şey yok. Karadeniz kayıkları da buraya geldi. Onlar bizden daha büyük tekneler olduğu için yine balık tutabiliyor. Biz hiç tutamıyoruz."

Şeremet, artık balıkçıların denize açılmak yerine ağ bakımı yapmaya başladığını vurguladı.

Balığın az olmasının vatandaşları da olumsuz etkilediğini dile getiren Şeremet, şunları kaydetti:

"Biz çok zor durumdayız. Vatandaş da zor durumda. Bu tezgaha, lokantalara ve esnafa da yansıyor. İnsanlar balık yiyemiyor diye ağlayacaklar. Bu sene çok kötü bir av sezonu geçirdik. Geçen sene bolluk vardı. Geçen sene istavritin kilosunu insanlar 5 liradan, hamsinin kilosunu 3 liradan alabiliyordu. Şimdi istavritin kilosu 15, hamsinin kilosu 20 liradan satılıyor. İnsanlar nasıl balık yiyecek." 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber