Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 25 Mayıs 2017 - 15:25 Yorum: 0

MASKİ yatırımlarıyla Manisa’yı kalkındırıyor

MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, basın mensupları ile kahvaltı programında bir araya geldi.

MASKİ yatırımlarıyla Manisa’yı kalkındırıyor

MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, basın mensupları ile kahvaltı programında bir araya geldi. Coşkun, MASKİ Genel Müdürlüğü'nün 2016 yılındaki faaliyetleri hakkında bilgi vermesinin yanı sıra 2017 yılındaki projeleri de paylaştı. Genel Müdür Coşkun Manisa'daki su kalitesinin iyi olduğunu belirterek kendisinin de evinde musluk suyunu kullandığını açıkladı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Yaşar Coşkun, Manisa'da görev yapan basın mensupları ile kahvaltı programında buluştu. Genel Müdür Coşkun'a, Genel Müdür Yardımcıları Mahmut Bilgen, Şehnaz Başaran ve Burak Aslay, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ahmet Ulvi Kaynak ve Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü Uğur Topkaya da eşlik etti.

"Basın bizim gözümüz, kulağımız"

Programa katılım gösteren basın mensuplarına teşekkür ederek sözlerine başlayan MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, geçtiğimiz Ekim ayında hayata gözlerini yuman Manisa basınının sevilen ismi Pınar Ekmen'i de toplantı vesilesiyle bir kez daha andı. Hayata geçirdikleri dev projelerin meyvesini toplamaya başladıklarını ifade eden Coşkun, 17 ilçede ikamet eden vatandaşların Büyükşehir ve MASKİ farkını hissetmeye başladığını söyledi. Gelir bütçesinde yüzde 95,63 ve gider bütçesinde yüzde 98,05 oranında gerçekleşen bütçesi ile 30 Büyükşehir Belediyesi arasında lider olduklarını ifade eden Coşkun, il geneline şuana kadar 248 milyon 96 bin TL yatırım yaptıklarını, 2017 ve 2018 yılları için ise 669 Milyon 688 bin TL gibi bir yatırım bütçesi ayırdıklarını sözlerine ekledi. Genel Müdür Coşkun, 2016 yılı faaliyet raporu kapsamında yürüttükleri çalışmaları anlatmaya geçmeden önce Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ergün'ün selamlarını basın mensuplarına iletti. Başkan Ergün'ün talimatları doğrultusunda Manisa'nın yararına olacak her türlü hizmetin artarak devam edeceğini belirten Coşkun, Manisa'nın 17 ilçesi ile topyekün kalkınacağını sözlerine ekledi.

Dev tesisler Manisa'yı kalkındıracak

Genel Müdür Coşkun, 2016 yılında işletilen 13 atıksu arıtma tesisi ile 22 milyon metreküp atıksuyu arıtarak çevre kirliliğine son verme yolunda önemli adımlar attıklarını söyledi. Geçtiğimiz günlerde açılışı gerçekleştirilen Turgutlu Atıksu Arıtma Tesisi ile bu sayıyı 14'e çıkardıklarını sözlerine ekleyen Coşkun, "İnşaatları devam eden Manisa merkez, Soma ve Gördes ile açılışını yaptığımız Turgutlu Atıksu Arıtma Tesislerimiz sayesinde yılda51 milyon metreküp atıksuyun sağlıklı bir şekilde doğaya salınmasını sağlayacağız. Bereketli Gediz ve Bakırçay Havzalarını korumak adına yaptığımız bu yatırımlar için 141 milyon 600 bin TL bütçe ayırdık. Atılan önemli adımların bunlarla sınırlı olmadığının da altını çizen Genel Müdür Coşkun, 8 adet daha atıksu arıtma tesisinin planlama aşamasında olduğunu söyleyerek, "İl genelinde nüfus yoğunluğu baz alınarak 68 adet fosseptik imalatımız devam etmekte olup, 2017 yılında 100 adet daha fosseptik, 8 adet de paket atıksu arıtma tesisi yapımını planlanmaktayız" dedi.

Çevreci yatırımlarla kazananlar Manisalılar oluyor

'Çevre Kanunu'nun 29. Maddesi uyarınca Atıksu Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul Ve Esaslara Dair Yönetmelik" kapsamında Akhisar ve Alaşehir Atıksu Arıtma Tesislerinde 2016 yılı için enerji teşvikinden yararlandıklarını ifade eden Genel Müdür Coşkun, "Akhisar Atıksu Arıtma Tesisi için 296 bin 682 TL, Alaşehir Atıksu Arıtma Tesisi için ise 17 bin 537 TL enerji teşviki kazandık. Ayrıca çevre izni olan diğer atıksu arıtma tesislerimiz için de 2017 yılında enerji teşvikinden faydalanacağız" ifadelerini kullandı.

İçme suyu depoları sağlıklı hale geliyor

17 ilçe genelinde 2014 yılından bugüne kadar 630 kilometre içme suyu hattı döşediklerini söyleyen Genel Müdür Coşkun, bu alanda 93 milyon Türk Lirası değerinde yatırım yaptıklarını aktardı. İl genelinde daha sağlıklı içme suyu temini için yoğun tempoda faaliyetlerini yürüttüklerini sözlerine ekleyen Genel Müdür Coşkun, 190 adet içme suyu deposunun bakım onarımlarını gerçekleştirerek, vatandaşlara ulaşan suyun kalitesini ve niteliğini arttırdıklarını söyledi. Coşkun, "2017 yılı içerisinde şu ana kadar geçen sürede ihalesi yapılan veya ihale sürecinde olan 224 içme suyu deposu ve 133 adet de içme suyu terfi merkezi bulunuyor. Önümüzdeki günlerde ihale sürecine geçilecek olan 160 adet içme suyu deposu daha bulunurken, bu sayı daha da artabilir. 2015 yılında 8, 2016 yılında 29 olmak üzere toplam 37 adet yeni kompozit içme suyu deposu hizmete alındı. 2017 yılında ise 80 adet daha kompozit su deposu yapımı planlanmaktadır" açıklamasını yaptı.

İçme suyu sıkıntılarına sondajlarla çözüm üretiliyor

MASKİ Genel Müdürlüğü olarak kuruldukları günden bu yana 148 içme suyu sondajı açtıklarını belirten Genel Müdür Coşkun, "Manisa'nın neredeyse tamamına suyu sondajlar yoluyla temin ediyoruz. Bu sene 65 sondajın yer teslimi yapıldı. İl geneline baktığımız zaman bin 323 adet içme suyu sondajımız var. Ayrıca, içime elverişli olmayan içme suyu sondajlarının olduğu mahallelere inşa edilen içme suyu arıtma tesisleri ile vatandaşlarımızın sağlığını tehdit edecek olan unsurlara geçit vermiyoruz. Bu amaçla, kaliteli içme suyu temini için 2015 yılında 4, 2016 yılında 10 adet olmak üzere 14 adet içme suyu arıtma tesisi yapımı gerçekleştirdik. 2017 yılı programı kapsamında ise farklı ebat ve kapasitelerde 117 adet daha içme suyu arıtma tesisinin yapımına devam ediliyor" dedi.

3 yıl önce Büyükşehir Yasası ile birlikte kurulan MASKİ Genel Müdürlüğü'nün mali değeri 60 milyon Türk Lirası'na ulaşan yeni kanalizasyon hatları döşediğini belirten Genel Müdür Coşkun, "İl genelinde 560 kilometre kanalizasyon hattının sağlıklı bir şekilde dönüşümünü sağladık. Aynı zamanda büyük projelerimizden biri olan ve Salihli ilçe merkezinin uzun yıllardır kanayan yarası su baskını sorunu için kısa bir süre önce müteahhit firma ile sözleşme imzaladık. Bu büyük projede 25 kilometre yağmursuyu hattı döşeyerek, bir projeyi daha hayata geçireceğiz" dedi.

154 mahalleye 200 milyonluk yatırım

Bütün Şehir Yasası ile birlikte köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerindeki ikinci etap altyapı projesi için de yoğun emek verdiklerini anlatan Genel Müdür Coşkun, 130 Mahalle Projesi'ne yapılan eklemeler ile son sayının 154'e çıktığını belirtti. Genel Müdür Coşkun, "Merkez mahalleler ile köyden mahalleye dönüşen yerleşimler arasında hiçbir fark kalmayacak. Proje kapsamında ayrıca ihtiyaç duyulan noktalara dere ıslahı ve taşkın koruma imalatları ile içme suyu sondajları için enerji temini projeleri de yapacağız. Söz konusu projemiz için 2017 yılı 1. Olağan Genel Kurulu'muzda 200 milyonluk kredi talebi için oy birliğiyle onay aldık" açıklamasını yaptı.

Dere yataklarından 240 bin ton çöp uzaklaştırıldı

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesinde 113 mahallede dere temizlik çalışmasını noktaladıklarını vurgulayan Genel Müdür Coşkun, toplam 103 kilometre uzunluğunda dere yatağını çöpten arındırdıklarını söyledi. Coşkun, "Bu kapsamda 240 bin ton rusubat yani bitki ve ağaç kalıntıları, kum, çakıl, çöp gibi atıklar derelerden uzaklaştırıldı. Planlama sürecinin devam ettiği 70 mahallede ise 56 kilometre temizlik çalışması öngörmekteyiz" ifadelerini kullandı.

98 mahalleye dere ıslahı

2016 yılında yapılan dere korkuluk ve bakım-onarım işleri ile devam etmekte olan çalışmalar kapsamında 98 mahallede dere ıslahı yaptıklarının öneminden bahseden Genel Müdür Coşkun, bu hizmetlere toplamda 5 milyon 600 bin Türk Lirası yatırım yaptıklarını söyledi. Coşkun ayrıca, Manisa ili genelinde 41 mahallede 73 farklı noktada 774 metre menfez çalışması gerçekleştirerek, taşkınların önüne geçtiklerini ve araç geçişlerini sorunsuz hale getirdiklerini belirtti.

569 bin aboneye kaliteli hizmet

Verdikleri hizmetler ile sosyal belediyecilik anlayışına da yeni bir boyut kattıklarını ifade eden Genel Müdür Coşkun, "Yaklaşık bir milyon 400 bin nüfuslu ilimizde 3 yıldır yürütülmekte olan su ve kanalizasyon hizmetleri kapsamında 569 bin aboneye kaliteli hizmet sunmamızın yanı sıra yaşlı, kimsesiz ve engelli vatandaşlarımıza "Yalnız Değilsiniz" projemizle sosyal hizmet vermekteyiz.Bu önemli sosyal sorumluluk projesi ile müşteri memnuniyeti standartlarına uygun bir yönetim sistemi uygulayan MASKİ Genel Müdürlüğümüz, almış olduğu ISO 10002 belgesi ile 30 Su ve Kanalizasyon İdaresi arasında ilk sıralarda yer almaktadır" dedi.

Kartlı sayacın avantajlarını anlattı

Basın toplantısı, MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun'un sunumunun ardından soru-cevap kısmıyla devam etti. Elektronik kartlı sayaçlarla ilgili soruyu cevaplayan ve oluşan algının aksine kartlı sayacın birçok avantaja sahip olduğunu ifade eden Coşkun, "Kartlı sayaçlarımızda, kademeli fiyat tarifesi yok. Vatandaşımız tamamen kullandığı suyun bedelini ödüyor. Dolayısıyla bilinçsiz kullanım ve israfın da önüne geçiliyor. Ayrıca, kartlı sayaç aboneleri suyu yüzde 10 daha ucuz kullanıyor. Akıllı sayaçların en önemli avantajı ise kaçak kullanımın önüne geçilmesi. Mekanik sayaçlarda olduğu gibi depozito ücreti de yok. Yalnızca sayaç bedeli mevcut, onu da 18 taksitle ödeme imkanı sunuyoruz" dedi.

Kart dolum noktaları çoğalıyor

Anlaşmalı bankalar aracılığıyla ATM noktalarından kartlı sayaçlara su yükleme işlemi yapılabilmesi için de çalışmaların sürdüğünü belirten Coşkun, "MANULAŞ ile yapılan işbirliği çerçevesinde vatandaşlarımıza Manisa kart dolum noktalarında da su yüklemesi yapabilme imkanı sağlayacağız. Manisa genelinde 300 noktada akıllı kartlara su dolumu ve fatura ödemesi yapılabilecek" dedi.

"Su rezervlerimiz yeterli"

Manisa ilinin su rezervleri ile ilgili yöneltilen soruyu cevaplayan MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Burak Aslay, "Ilıca, Çapaçarık, Gürle içme suyu tesislerimizde su rezervlerimiz 10-11 yıllık süre için yeterli durumda. Daha ilerleyen dönemler için ise DSİ ile ortaklaşa baraj için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Manisa'da suyun kalitesinin hazır sulardan daha iyi olduğunu ifade eden Coşkun, çeşme suyu içmekte hiçbir sakınca olmadığını kendisinin de evinde musluktan akan suyu kullandığını söyleyerek Manisalıların çeşmeden akan suyu gönül rahatlıklarıyla içebileceklerini belirtti.

MASKİ yatırımlarıyla Manisa’yı kalkındırıyor

MASKİ yatırımlarıyla Manisa’yı kalkındırıyor

MASKİ yatırımlarıyla Manisa’yı kalkındırıyor

MASKİ yatırımlarıyla Manisa’yı kalkındırıyor

MASKİ yatırımlarıyla Manisa’yı kalkındırıyor

MASKİ yatırımlarıyla Manisa’yı kalkındırıyor

MASKİ yatırımlarıyla Manisa’yı kalkındırıyor

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber