Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Teknoloji 22 Eylül 2014 - 11:05 Yorum: 0

Maven Mars'a ulaştı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'ne ait Maven uzay aracı, yaklaşık on ay süren 711 milyon kilometrelik yolculuğun ardından Mars'a ulaştı.

Maven Mars'a ulaştı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait Maven feza aracı, takribî on ay devam eden 711 milyon kilometrelik yolculuğun arkasından Mars'a ulaştı.

NASA, Mars Atmosfer ve Değişken Oluşum (Mars Atmosphere and Volatile Evolution - Maven) robotik feza aracının Kızıl Gezegen'in yörüngesine başarıyla girdiğini açıkladı.

NASA Bilim Araştırmaları Başkanı John Grunsfeld, 'İnanılmaz bir temel tanıklık ettik' diyerek duyduğu heyecanı dile getirdi.

Uzmanlar altı hafta boyunca Maven'in irtifasını ayarlamaya çalışacak. NASA'nın Mars'a gönderdiği 10. feza vasıtası bulunan Mavel, daha sonra Mars'ın üst atmosferini araştırmaya başlayacak. 671 milyon dolarlık feza aracı, araştırmalarını Kızıl Gezegen'e inmeden yörüngeden yapıcak ve bir sene boyunca veri toplayacak.  

ABD'nin Cape Canaveral Üssü'nden 18 Kasım 2013'te fırlatılan Maven, Dünya'nın komşusu Mars'ın milyarlarca sene evvela sıcak bir gezegenden nasıl soğuk bir gezegene dönüştüğüne ışık tutacak.

Mars'ın, bir zamanlar Dünya'ya aynı ve sıvı vaziyette su barındırabilecek kadar kalın bir atmosfere sahip bulunduğu sanılıyor. Geçmişteki bir hadise sebebiyle şimdiki soğuk çöl görünümüne bürünen Mars'ın atmosfer kalınlığı, Dünya atmosferinin yüzde bir tanesi kadar.

Mars'ın yörüngesinde halihazırda NASA'ya ait  Mars Yörünge Kaşifi veMars Odyssey ile Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait Mars Express uyduları da bulunuyor.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber