Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 31 Ekim 2014 - 22:31 Yorum: 0

MEB ortak sınav kılavuzunu yayımladı

MEB, TEOG sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin gireceği merkezi ortak sınavlarla ilgili usul ve esasları içeren kılavuzu internet sitesinde yayımladı.

MEB ortak sınav kılavuzunu yayımladı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. derslik öğrencilerinin gireceği merkezi ortak sınavlarla ilgili usul ve esasları içeren ''2014-2015 Eğitim-Öğetim Yılı Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları e-Kılavuzu''nu internet sitesinde yayımladı. 

Ortak sınavlar e-kılavuzuna http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr internet adreslerinden ulaşılabilecek.

Kılavuzda yer saha bilgilere göre, 8. derslik öğrencilerinin gireceği merkezi ortak sınavlar, birinci dönem 26-27 Kasım'da, mazeret sınavı 13-14 Aralık'ta yapılacak. İkinci çağ ise merkezi ortak sınav 29-30 Nisan 2015'te, mazeret sınavı ise 16-17 Mayıs 2015'te gerçekleştirilecek.

Ortak sınavlar, sınav takviminde belirtilen tarihlerde, her sınav günü bir olmak üzere, iki günde iki celse şeklinde yapılacak. Sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders yapılmayacak. Öğrenciler inanılmaz haller ve hususi vaziyetler dışında kendi okullarında, belirlenen  sınıflarda sınava alınacak. 

Merkezi ortak sınavlarda tahsil edilen puanlar sene sonu muvaffakiyet puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her çağ yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji derslerimizi için dört; T.C. inkılap tarihsel ve Atatürkçülük, yabancı lisan ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak. 

Ortaöğretime yerleştirmeye ana puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8’inci derslik yıl sonu muvaffakiyet puanları ile 8’inci derslik ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezi sistemle talebe saha ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Puanlama 500 tam puan üstünden yapılacak. Ortak sınavlar, memleket genelinde inanılmaz haller ve hususi vaziyetler dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarla, vatan dışında; KKTC ve MEB'e bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması müsait görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.10, 11.20’de başlayacak ve 
aynı anda yapılacak.

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru yanıt sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört tür kitapçık verilecek. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacak.

Sınavlarda görevlendirilecek öğretmenler, kendi okulları dışında ayrıcalıklı bir okulda görevlendirilecekler. 

e-okul üstünden yeni başvuru yapılmayacak

 8’inci derslik öğrencileri, ortak sınavlara girmek için ücret yatırmayacak. e-okul sistemine kayıtlı 8’inci derslik öğrencileri ortak sınavlara girmek için başvuru yapmayacak. 8’inci derslik öğrencileri 2015 yılı PYBS’ye bununla beraber girmeyecek ve karşılıksız yatılılık veya bursluluk hakkından yararlanmak dileyen 8’inci derslik öğrencilerinin başvuruları, 2015 yılı PYBS kılavuzunda belirtilen tarihlerde öğrencinin tahsil gördüğü mektep müdürlükleri tarafından e-okul sistemi üstünden yapılacak. Açık öğretim ortaokulu öğrencilerinin başvuru işlemleri Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğü nedeni ile takip edilecek.

Yurt dışında öğrenimlerini sürdüren öğrenciler bulundukları ülkedeki eğitim ataşeliklerinde ya da elçiliklerde onaylattıkları denklik belgesine kıyasla ortak sınavlara girebilecek.

hususi eğitim gereksinimi bulunan öğrencilerin sınavlarda özelliklerine müsait hizmet alabilmeleri için; örgün eğitime devam edenler mektep müdürlüğünün bağlı bulunduğu RAM'a, açık öğretim ortaokuluna devam edenlerin ise açık öğretim ortaokulu müdürlüğüne birinci çağ için 9 Ekim 2014, ikinci çağ için ise 3 Mart 2015 tarihsel mesai bitimine kadar başvuru edebilecek. 

Az gören öğrenciler ve işitme engelli öğrenciler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu bulunan öğrenciler, hususi öğrenme güçlüğü bulunan öğrenciler, yaygın gelişimsel bozukluğu bulunan öğrenciler, bedensel engelli öğrenciler, zihinsel engelli çocuklar, istekte bulunmaları şeklinde tek benlik sınıflarda, total kurda kör öğrenciler, süreğen rahatsızlığı bulunan öğrenciler, okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek benlik sınıflarda sınavlara alınacak. 

TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası İlim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, milli elemelerden geçtikten sonra Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmış bulunan öğrencilere, katıldıkları senenin sene sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.

Muhabir: Selma Kasap

ETİKETLER: MEB , ortak , sınav , kılavuzunu , yayımladı
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber