Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Eğitim 20 Ağustos 2014 - 12:44 Yorum: 0

MEB'den iş güvenliğinde önemli adım

MEB, 81 ildeki okul ve kurumlara ait binaların uygun fiziki koşulları taşıyıp taşımadığının denetlenmesi ve okullarda iş güvenliği uzmanı bulundurulması amacıyla illere genelge gönderdi.

MEB'den iş güvenliğinde önemli adım

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen ve öteki çalışanların sağlık ve güvenliği için 81 ildeki Bakanlık binalarıyla okul ve kurumlara ait binalar ve eklentilerinin müsait fiziki şartları taşıyıp taşımadığının incelenmesi ve okullarda iş güvenliği uzmanı bulundurulması amacıyla illere genelge gönderdi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun merkez ve taşra teşkilatı birimlerinde uygulanması için önemli bir adım atan MEB, bilhassa eğitim ve öğretim ortamlarının sıhhat ve güvenlik açısından yeterliliğini arttırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için bir sıra uygulamayı önümüzdeki eğitim öğretim devrinde hayata geçirecek.

Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla illere gönderilen genelgede, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, halk ve hususi saha gözetimi olmaksızın bütün işyerlerinde, çırak ve stajyerlerde dahil olmak üzere; öğretmen, memur, hizmetli, işçi, sözleşmeli personel gibi tüm çalışanlara uygulandığı belirtildi. 

Genelgeye göre, Bakanlık merkez teşkilatında ve 81 il ulusal eğitim müdürlüklerinde en az bir İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi (İSGB) oluşturulacak. İSGB'ler merkez ve taşra teşkilatı birimlerinde, iş ortamlarında sıhhat ve güvenlik açısından lüzumlu tedbirlerin alınması için izleme ve değerlendirme çalışmalarını sürdürecek.

Kurum yöneticisi nedeni ile çalışan sayısına bağlı şekilde iş barışını gözetecek şekilde seçimle veya tayin etme yoluyla, yeteri sayıda, çalışan temsilcileri belirlenecek.

50'den çok çalışan bulunan okullarda kurullar oluşturulacak

50 ve daha çok çalışanın olduğu mektep ve kurumlarında, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Kurulu oluşturulacak.

Bakanlığın, merkez ve taşra teşkilatı ile mektep ve kurumlarında risk değerlendirmesi, kuruluş yöneticisi veya kurumda görevli iş güvenliği uzmanı, il İSGB uzmanlarından destek alınarak, risk değerlendirmesi takımı nedeni ile yaptırılacak. Bu kapsamda, değişik kaynaklardan ödenmek üzere, hizmet alma yoluyla risk değerlendirmesi yapılmayacak.

İş güvenliği sertifikası bulunan öğretmenler tetkik edilecek

Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında görevli personel ile mektep ve kurumlarda görevli öğretmenlerden iş güvenliği sertifikası olanlar, İSGB'lerin koordinesiyle tetkik edilecek. Bu kapsamda her okula iş güvenliği uzmanı görevlendirilecek. İş güvenliği uzmanları; ilgilinin tutkusu ve yeterlilikleri, norm kadro fazlası olması, iş noktayı tehlike sınıfı bu şeklinde hususlar göz önünde bulundurularak valiliklerce geçici şekilde görevlendirilecek.

Valiliklerce tam zamanlı iş güvenliği uzmanı şekilde görevlendirilecek bulunan öğretmenlerin norm kadro fazlası olması gerekecek. Bu halde muallim olmaması şeklinde öteki personelden istekli olanlar görevlendirilecek. Bu biçimde görevlendirilenlere herhangi bir ek ödeme yapılmayacak. 

Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda tahsisat tahsis edilmesi halinde, kısmi zamanlı görevlendirmelerde, ayda 80 saate kadar mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, çalışabilecekleri yekün saatlere göre var görevlerinin dışında çalışanlar görevlendirilecek.

İş noktayı hekimliği için Sağlık Bakanlığı Toplum Sağlığı Merkezleri veya aile hekimlerinden istekli olanlar arasından, tam zamanlı veya kısmi zamanlı görevlendirme yapılacak.

Merkez ve taşra teşkilatı ile mektep ve kurumlardaki personelin İSG eğitimleri, tehlikeli sınıfta yer alan birimler için 2 yılda 12 saat, az tehlikeli sınıfta yer dal birimler için 3 yılda 8 saat olmak üzere yapılacak. 

Bakanlığa bağlı kurumlardaki döner kapital işletmelerinde çalışan işçiler ile değişik statülerde tehlikeli ve çok çok tehlikeli iş kollarında çalışan işçiler ve mesleki teknik eğitim atölye ve laboratuvarlarından tehlikeli ve çok çok tehlikeli ortamlarda çalışanların mesleki eğitim belgesine sahip olması gerekecek. Belgesi olmayanlar Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı merkezlerce belgelendirilecek.

Meslek okulları denetlenecek

Mesleki ve teknik eğitim mektep ve kurumlarında iş noktayı ortam faktörlerinin ölçümleri İSGB'ler, nedeni ile yapılacak. İSGB'ler, İşyeri Ortam Ölçümleri, Analiz ve tetkiklerini yapacak.

Ölçümlerden elde edilen değerlerin sağlığı ve güvenliği tehdit etmesi durumunda, acil tedbir alınması için yetkililer ve ilgililer direk bilgilendirilecek, gerekirse işin durdurulması için İSGB yetkililerine bilgi verilecek.

Bakanlığa bağlı Ders Aletleri Yapım Merkezi, Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü Baskı ve Sevk Hizmetleri Matbaası, Mesleki Teknik Eğitim Okulları, Yaygın ve Mesleki Teknik Okulları bu şeklinde tehlikeli iş yerlerinde her 10 çalışan için bir ilk yardımcı, az tehlikeli ofislerde ise 20 çalışan için bir ilk destekçi görevlendirilecek. İlk destekçi bulunmayan mektep ve kurumlarda ise Sağlık Bakanlığı ile yapılacak işbirliği çerçevesinde, ilk destekçi belgelendirmesi yapılacak. Yangın eğitimi ise İSGB'lerin organizasyonu ile il sivil savunma birimleri, il itfaiye birimlerinden destek alınarak mahallinde yapılacak.

Öğrenci ve çalışanlarda farkındalık artırılacak

Öğrencilere ve bütün çalışanlara iş sağlığı ve iş güvenliği konusu için farkındalık yaratma ve kültür oluşturmak üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bağlı birimleri, ilgili STK'lar ile hiç bir maddi ilişki kurulmadan % gönüllülük esasına dayanan bir bina içinde seminer, konferans, panel bu şeklinde etkinlikler işveren vekili sıfatı ile mektep veya kurum müdürlüklerince düzenlenecek. İSGB'ler ise uygulamada ilişkisi sağlama, yeni teknolojilerin ve yaklaşımların paylaşılması, iyi örneklerin yaygınlaştırılması amacıyla; eğitimler, çalıştaylar, konferanslar, paneller düzenleyecek.

Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, STK'lar, ilgili sektörler nedeni ile hazırlanmakta bulunan Çalışanların Eğitimi Modülü uygulanarak eğitimler verilecek, eğitimler sonucunda da belgelendirme yapılacak.

Engelliler için çalışanlara hususi eğitim verilecek

MEB'in merkez ve taşra teşkilatı binaları ile mektep ve kurumlarına ait binaların ve eklentilerinin İSG mevzuatına müsait fiziki şartları taşıyıp taşımadığı, Merkezde İnşaat Emlak Daire Başkanlığı, taşrada Valiliklerdeki teknik elemanlarca inceleme yapılarak uygunsuz şartların giderilmesi sağlanacak.

hususi Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı her çeşit ve kademedeki, mektep ve kurumlarda hususi siyaset gerektiren bireylerin bulundukları dikkate alınarak çalışanlara hususi eğitim verilecek.

ETİKETLER: MEB , İş Güvenliği , Genelge
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber