Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 22 Temmuz 2014 - 16:41 Yorum: 0

Medeniyetlerin beşiği gün yüzüne çıkıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kafkaslar'dan Anadolu'ya ilk giriş kapısı olan Ani Ören Yeri'nde restorasyon ve kazı çalışmalarına kaldığı yerden devam ediyor.

Medeniyetlerin beşiği gün yüzüne çıkıyor

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, kurulduğu günden bu yana oldukça çok medeniyete ev sahipliği oluşturan ve aynı sürede mühim  bir ticaret merkezi de olan Ani, sahip bulunduğu zenginliklerle turizme kazandırılıyor. 

Bakanlar Kurulu kararıyla yürütülen 160 kazı çalışması ve 200'e yakın bilimsel ve kurtarma amaçlı yapılan kazı çalışmasına 27 milyon lira destek ayıran Bakanlık, üniversitelerin eğitim öğretim devrinin sona ermesiyle kazı çalışmalarının ödeneklerini de il kültür turizm ve müze müdürlüklerine gönderdi.

Bu çerçevede 2012'den bu güne kadar çalışmaların sürdürüldüğü Ani Ören Yeri'nde 2014'te de Kars Müzesi başkanlığında, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fahriye Bayramın'ın bilimsel başkanlığında çalışmalar gerçekleştiriliyor. Kısa zaman evvela başlayan çalışmaların ağustos ayı sonuna kadar sürdürülmesi planlanıyor. 

Fethiye Camisi bu sene tamamlanacak

Geçen sene garp ve cenup cephesi önünde çalışılan ve restorasyon projeleri oluşmuş olan Fethiye Camisi'nin (Katedral) etrafının tam olarak ortaya çıkarılması hedefleniyor. 

Bunun yanı dizi 2014 sezonunda, Manuçehr Camisi'nin tabandan gelen su probleminin çözümüne, piyasasının grid çalışmalarına, daha önceki zamanlarda açığa çıkarılmış olan mekanların duvarlarının kolay onarımlarına, ziyaretçilerin sorunsuz dolaşımı için oluşturulan gezi yollarının düzenlenmesine, yapıların temizlenmesine ve sonraki zamanlarda gerçekleştirilecek planların planlanmasına yönelik çalışmalar da yürütülecek.

21 yapıt hala dimdik ayakta

Volkanik tüf tabakasının üzerine kurulan bir Ortaçağ şehri olan Ani Ören Yeri'nde en eski tarih, M.Ö. 5000'li yıllara dayanıyor. Kurulduğu arazi üzerine uyumu sağlamak amacıyla üçgenimsi bir biçimde inşa edilen yedi girişli surlara sahip olan Ani'de, 21 yapıt halen ayakta duruyor.

İlk yerleşimin M.Ö. 5000'li yıllarda başladığı Ani'de, Saka Türkleri, Sasaniler, Bağratlı Beyliği, Bizanslılar, Şeddat Oğulları Beyliği, Anı Gürcü Atabeyleri, Harzemşah Devleti, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanlı Devleti ve Ruslar hüküm sürdüğü biliniyor. 

Ani Ören Yeri'nde bulunan ve ayakta duran eserler içinde yer sektör camiler, surlar ve kiliseler de bu medeniyetlerin izlerini taşıyor. Ani, binlerce yıldan bu güne kadar taraf yana duran cami, kilise ve zerdüşt tapınağıyla ziyaretçileri karşılıyor.

Geçen sene biletli 23 binden çok insanın ziyaret ettiği antik kent, soğuk geçen kış şartlarında dahi ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Kültür turlarıyla antik kente gelen yerli ve yabancı turistler, burada bulunan eserleri inceleyerek fotoğraflarını da çekiyor.

ETİKETLER: Medeniyet , Giriş Kapısı
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber