Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 24 Kasım 2016 - 11:48 Yorum: 0

Medical Park Uşak Hastanesi’nden akılcı antibiyotik kullanımı uyarısı

Medical Park Uşak Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Uçar akılcı antibiyotik kullanımı hakkında bilgiler verdi.

Medical Park Uşak Hastanesi’nden akılcı antibiyotik kullanımı uyarısı

Medical Park Uşak Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Uçar akılcı antibiyotik kullanımı hakkında bilgiler verdi.

Bilinçsizce kullanılan hafif antibiyotiklerin bile sindirim sisteminde yaşayan bakterilerin dengesini bozabildiğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Uçar, toplum olarak hastalıklara karşı önleyici tedavi yerine ilaç tedavisini benimseyen bir algılayışla bilinçsizce ilaç tükettiğimizi söyledi.

Dr. Mehmet Uçar açıklamalarını şöyle sürdürdü; "Özellikle antibiyotik kullanımında yapılan hatalar o kadar vahim ki sadece yakalandığımız hastalığa etki etmemekle kalmıyor, uzun dönemde başka sağlık sorunlarına da beraberinde getiriyor ve bağışıklık sistemimizi zayıflattığı içinde ciddi tehlikeler yaratıyor. Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlardır. Günümüzde bakterilerin neden olduğu enfeksiyon hastalıkları, antibiyotiklerin akılcı kullanımı ile başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Zaten"antibiyotik" terimi, "hayata karşı" anlamına gelmektedir. Bu kimyasal maddeler, bakterilerin çoğalmasını önlemekte ve bazen de bakterileri öldürmektedir. Ancak antibiyotiklerin uygunsuz kullanımı bakterilerin direnç kazanmasına yani antibiyotiğin bakteriyi öldürme veya üremesini durdurma özelliğini kaybetmesine neden olur. Sonuçta antibiyotik gerçekten gerekli olduğunda artık işe yaramaz ve dirençli bakteriler ile oluşan enfeksiyonların tedavisinde gecikme, hastanede yatma süresinde artma gibi önemli sağlık sorunlarına neden olur." Dedi.

Uzm. Dr. Mehmet Uçar; "Özellikle çocuklarda antibiyotik kullanımının tetiklediği antibiyotik ishaline de dikkat çekerek;'antibiyotik kullanımın da ishal yanı sıra daha ciddi yan etkiler de görülebilmekte, hem ince bağırsaklarda hem de kalın bağırsaklarda iltihap ve özellikle kalın bağırsaklarda yaralar ve buna bağlı kanamalarla kendini gösteren kolit rahatsızlığı gibi. Herhangi bir nedenle kullanılan antibiyotikler hedeflenen mikropların yanı sıra bağırsaklardaki iyi huylu mikropları da öldürüyor ve bağırsak florasının bozulmasına neden oluyor. Bu süreçte barsak floramızı oluşturan bu iyi huylu mikropların yerini kötü huylu mikroplar alarak ishal ve barsak yaralarına sebep oluyor. Rahatsızlığın antibiyotik kullanımı sırasında ya da ilacı bıraktıktan sonra 8 hafta içinde ortaya çıkabilmekte. Hastalık doza bağlı olmayıp, kimi vakalarda tek doz kullanımında dahi şikâyetler görülmektedir" dedi.

Antibiyotik Kullanımına Kim, Nasıl Karar Vermeli?

Uzm. Dr. Mehmet Uçar, enfeksiyonu en etkili biçimde tedavi etmek ve direncin ortaya çıkma riskini azaltmak için hekim reçetesi ile alınan antibiyotikler doğru dozda, doğru şekilde ve uygun zaman aralıklarında kullanması gerektiğini belirtirken, hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sonlandırması gerektiğini de söyledi.

Neden Aileler Hemen Antibiyotik Kullanmaya Çalışıyor?

Uzm. Dr. Mehmet Uçar son olarak; "Hastalığın antibiyotikle daha kısa süreceğine olan inanış ve virüsle bulaşan hastalıklara karşı da etkili olduğunun düşünülmesi. Ancak özellikle nezle gibi virüs enfeksiyonlarında antibiyotiğin hiçbir etkisi yoktur ve hatalı bir uygulama olarak hastada antibiyotiğe karşı direnç gelişmesine neden olur. Sonuçta antibiyotik gerçekten gerekli olduğunda artık işe yaramaz ve dirençli bakteriler ile oluşan enfeksiyonların tedavisinde gecikme, hastanede yatma süresinde artma gibi önemli sağlık sorunlarına neden olur. Akılcı antibiyotik kullanımının etkin bir şekilde uygulanması, direnç gelişiminin kontrolündeki en önemli basamaktır." Dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber