Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Eğitim 21 Ağustos 2014 - 12:14 Yorum: 0

Medya okuryazarlığı dersi "sil baştan"

RTÜK Başkanı Dursun, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında seçmeli olarak okutulan medya okuryazarlığı dersinin müfredatının MEB işbirliğiyle yenilendiğini bildirdi.

Medya okuryazarlığı dersi 'sil baştan'

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı (RTÜK) Davut Dursun, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında seçmeli şekilde okutulan medya okuryazarlığı dersinin müfredatının Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliğiyle yenilendiğini bildirdi.

Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin medya meselesinde bilgilendirilmesinden öte bilinçlendirilmeleri hedefiyle başlatılan projenin 2007'den bu yana uygulandığını hatırlattı.

Şu ana kadar 4 milyon öğrencinin medya okuryazarlığı dersini seçmeli şekilde gördüğünü belirten Dursun, 'Ders medyanın doğasını, yapısını irdeleme, medyaya eleştirel bakabilme yeteneğini kazandırma meselesinde bilgi verme amacına yönelik. Dünyanın her yerinde şu kabul ediliyor: Televizyon yayınları özellikle 16 ıslak altındaki insanların sosyal, ahlaki ve ya fiziki gelişimini menfi etkileyebilme kapasitesine sahip' dedi. 

Medyanın menfi etkilerini kontrol altına alabilmek için sırf yayıncılara 'aman bunu yayınlamayın' demenin yeterli olmadığını kaydeden Dursun, aynı sürede çocukları da medyanın doğasını anlayabilecek biçimde bilinçlendirmek gerektiğine dikkati çekti.

Gelecek eğitim öğretim zamanına yetişecek

Bu maksata yönelik yöntemleri dünyada nerdeyse her ülkenin kullandığını söz eden Dursun, söz konusu derse ilişkin geçmişte yaptıkları araştırmalar ve anketlerle eksiklikleri, beklentileri belirlediklerini dile getirdi. 

Dursun, tetkik edilen eksikliklerin dersin müfredatının güncellenerek giderilmeye çalışıldığını ve bu çerçevede bir çalıştay da düzenlediklerini hatırlattı.

Çalıştayda mühim kararlar alındığına belli eden Dursun, şunları kaydetti:

'Sadece öğrencilere değil tıpkı sürede ebeveynlere de bu dersin verilmesi gerektiğine ilişkin özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının katkısıyla bir hedef belirlendi. Bu kapsamda medya okuryazarlığı dersi müfredatını yeniledik. RTÜK İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığının koordinatörlüğünde, Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezih Orhon'un yönetiminde, Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu, Yard. Doç. Dr. Adnan Altun ve Yard. Doç. Dr. Sait Tüzel yönünden hazırlanmakta olan Medya Okuryazarlığı Eğitim Materyali Talim Terbiye Kuruluna sunuldu. Şu anda düzeltmeleri yapılıyor. Başta Sayın Nezih Orhon olmak üzere iş sağlayan bütün akademisyenlere teşekkür ediyorum. 2014-2015 eğitim öğretim devrinde medya okuryazarlığı dersinin yeni kitapları  öğrencilere ulaştırılacak. Biz mümkündür olduğunca süre içindeki gelişmelere ve uzmanların görüşlerine kıymet verdik.

Biliyorsunuz bundan sonra öğrenciler televizyon izlemiyor. Televizyonlardan daha fazla aşırı akıllı telefonlar yoluyla bilgilenmeye başvuruluyor. Dolayısıyla medya okuryazarlığı sırf televizyon programlarına yönelik değil. Böylece öteki bilgi iletişim teknolojilerinin kullanımı meselesinde da biraz daha çerçeve genişlemiş oldu. Müfredatta amaçlar tekrardan belirlendi, kazanımlar tekrardan tanımlandı. Bir de hazırlanmakta olan yeni müfredat daha dinamik, görsel ağırlıklı program oldu. Öğrencilerin takip edecekleri kitapların daha da albenili olacağını sanıyorum. Bugünlerde sosyal medyada da bu dersin bilhassa iletişim fakültesi mezunları yönünden verilmesi ve mecbur bir duruma getirilmesi meselesinde bir kampanya da yürütülüyor.'

Ebeveynlerin de dersi alması gündemde

RTÜK Başkanı Dursun, dersin mecbur bir duruma getirilmesinin henüz mümkün olmadığının da altını çizerek şunları anlattı:

'Dünyadaki öteki örneklere bakılınca medya okuryazarlığında, dersin zorunlu ders olarak benimsenmesinden ziyade bu dersin müfredatındaki ünitelerin öteki derslere serpiştirilerek bütün öğrenim boyunca devamlı medya okuryazarlığı dersi alma hedefinin yakalanması anlamında bir eğilim mevcut fakat eğitim reformu itibariyle derslerin kocaman çoğunluğu seçimli bir duruma geldi. Bu nedenle mecbur ders olması ihtimali şu anda gözükmüyor. Ünitelerin öteki derslere yedirilmesi konusu da muhtemelen süre geçtikçe gündeme gelebilir.

Bunun yapılmasının daha doğru olacağını düşünüyorum o süre sırf rüştiye öğrencisi bu dersi almayacak. Belki ilkokul ve lise öğrencilerinin de medya okuryazarlığı  dersini görmeleri söz konusu olabilir. Bu plan başarılı olursa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının da dahil edilmesiyle ebeveynlere bu dersin verilmesini sağlamak bu şeklinde bir hedefimiz var. Hemen derhal her insanın bu dersi almasını ve medyanın doğasını bir biçimde öğrenmesini, ona göre medyada gördüklerinin yaşamın bir gerçeği değil kurgu olduğunu başkalık etmesini, eleştirel bakabilmesini hedefliyoruz.'

Beceri temelli yaklaşım temel alındı

Öte yandan sosyal medya ve öteki bilgi iletişim alanlarının da ders kapsamına dahil edildiği yeni programla derslerde, bir önceki programda bulunduğu bu şeklinde televizyon, internet, gazete bu şeklinde vasıta temelli yaklaşım yerine, beceri temelli yaklaşım temel alınıyor.

Öğrenciler yeni programla, bilgisayarındaki bir virüsü temizlemeden Şahit bulunduğu bir hadise ile ilgili haber metni yazmaya, toplumsal duyarlılığı harekete geçirmek için medya araçlarını kullanma tekniklerine kadar pek fazla aşırı konu ile ilgili beceri geliştirecek. 

Yenilenen programla, medya iletilerine ilişkin farkındalık düzeyi yüksek, medyadaki olay, olgu ve içeriklere eleştirel yaklaşabilen, tıpkı sürede karar alıp medya süreçlerinde yer alabilen, mesul ve etik davranan bir medya okuryazar bireyi yetiştirmek amaçlanıyor.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber