Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 08 Mart 2015 - 20:08 Yorum: 0

Mehmet Feyzi Efendi, vefatının 26. yıl dönümünde anıldı

KÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Baltacı:

Mehmet Feyzi Efendi, vefatının 26. yıl dönümünde anıldı

KASTAMONU (AA) - Kastamonu Üniversitesi (KÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhan Baltacı, "İslam dünyası olarak yeni bir İslam medeniyeti üretemezsek, bu kültürü yenileyemezsek, IŞİD medeniyetini yaşamak zorunda kalırız" dedi.

Baltacı, Türkiye Kamu Çalışanları (TÜRKAV) Kastamonu Şube Başkanlığı tarafından Mehmet Feyzi Efendi'nin vefatının 26. yıl dönümü dolayısıyla bir düğün salonunda düzenlenen anma programıda yaptığı konuşmada, Türk milletinin büyük medeniyetler kuran bir topluluk olduğunu belirterek, ancak Tanzimat'tan beri değerlerin inişe geçtiğini söyledi.

İdeal insanın tanınmaz hale geldiğini, milli ve manevi kişiliğin örselendiğini savunan Baltacı, şöyle konuştu:

"Medeniyetimiz, bu geçen zaman diliminde sanki zeval vaktini yaşıyor gibi bir hal aldı. Bu zeval dönemi, bir arayış dönemi bizim için. Alimlerimiz, ariflerimiz tarih boyunca peygamberimizin yolundan giden ideal insanlarımızdır. Kimdi bu zatlar, bizler kavim ve kabileyken bizleri millet haline getiren zatlar, bu zatlardı. Bu zatlar, biz birbirimize düşmanken bizi dost eden bu zatlardı. Ama sürekli bunlarla yaşayamayız, yeni hayaller kurup yeni rüyalar görmemiz lazım."

- "Bu kültürü yenileyemezsek IŞİD medeniyetini yaşanmak zorunda kalırız"

Baltacı, sürekli bunlarla yaşanamayacağını, yeni hayallerin kurulup yeni rüyaların görülmesi gerektiğine işaret etti.

Atalardan gelen kültür ve medeniyeti tüketmekle değil, yeni medeniyetler üretmekle yükümlü olduğunu dile getiren Baltacı, "İslam dünyası olarak yeni bir İslam medeniyeti üretemezsek, bu kültürü yenileyemezsek IŞİD medeniyetini yaşamak zorunda kalırız. Çünkü, dışarıdaki islam dünyasının algısı, IŞİD algısıyla birebir örtüşmektedir. Çünkü, bizim çalışmamızdan başka çaremiz yok. Nitekim, ayet-i kerimede Cenab-ı Hak, 'İnsan için çalıştığından başkası yoktur' buyuruyor. Medeniyet inşa edenler, zamana hakim olurlar. Kendi medeniyetini inşa edemeyen milletlerse, başkasının zamanında yaşamaya mahkum olurlar. Tarih bize şunu gösteriyor ki, başkasının zamanında yaşamak başkasının vatanında yaşamaktan daha berbattır" diye konuştu.

Baltacı, Tanzimat'tan bu yana bilgi üretiminin başarıldığını, ancak o bilgiyi bilgeye, ilmiyle amil olan alime döndürme işinin başarılamadığını öne sürdü.

Bir binanın tuğlalarının ne kadar sağlam inşa edilirse binanın o kadar sağlam olacağını aktaran Baltacı, şöyle devam etti:

"İşte, o tuğlalar insanlardır, şahsiyetlerdir, milletin önünde gidecek ariflerdir. O tuğlaları, o şahsiyetleri inşa edemediğimiz zaman medeniyet binasını da maalesef inşa edemiyoruz. İşte, tam burada merhum Mehmet Feyzi Efendi, bizim derdimize deva, sabrımıza şifa olacak şu cümleleri sarfediyor: 'Kur'an'ın irşadından ehadisi nebeviyenin irşadından, ulemanın irşadından başka çare yok' buyuruyorlar. Eğer başkasına mahkum olmayacaksak bu cümle çok önemli."

Baltacı, günümüzde Kur'an-ı Kerim'i dahi okuyamayan, kendini irşatla mükellef kılan çeşitli grupların olduğunu vurgulayarak, gidilen bu yolun iyi bir yol olmadığını kaydetti.

Programa, MHP Kastamonu Milletvekili Emin ÇInar, MHP İl Başkanı İbrahim Maşalacı, MHP Merkez ilçe Başkanı Ali Osman Kurtçu, TÜRKAV Genel Başkanı İbrahim Vatansever ve vatandaşlar katıldı. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber