Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 13 Mart 2015 - 13:53 Yorum: 0

Mehter Marşı'nın sözlerinin değiştirildiği iddiası

DOSEV Başkanı Şıracı: "Mehter Marşı'nda 'ceddin deden, neslin baban' sözlerinin aslı 'Teslim deden, Teslim baban'dı"

Mehter Marşı'nın sözlerinin değiştirildiği iddiası

DENİZLİ (AA) - Denizli Doğa Sevenler Derneği (DOSEV) Başkanı araştırmacı Ümit Şıracı, Mehter Marşı'nda "Ceddin deden, neslin baban" sözlerinin aslının "Teslim deden, Teslim baban" olduğunu ve adı geçen Teslim Baba'nın türbesinin Denizli’de olduğunu ileri sürdü.

DOSEV Başkanı Şıracı, gazetecilere yaptığı açıklamada, doğa gezileri sırasında tarihi ve kültürel ögelere önem verdiklerini belirterek, Pamukkale ilçesine bağlı Karataş Mahallesi'nde Bektaşi dedesi Teslim Abdal'ın türbesini bulduklarını belirtti.

Mehter Marşı'nda "Ceddin deden, neslin baban" diye başlayan sözlerin aslının "Teslim deden, teslim baban" olduğunu iddia eden Şıracı, şunları söyledi:

"Teslim Abdal 17. yüzyılda yaşamış bir Bektaşi dedesi. Rivayetlere ve araştırmamıza göre, 4. Murat zamanında Bağdat seferinde gösterdiği kahramanlıklardan dolayı 'Teslim Dede Teslim Baba, Ey Kahraman Türk Milleti' diye adına marş yazılmış. Yeniçeri Ocağı'nın Bektaşi babası olan Teslim Baba'ya yazılan marşın sözleri aradan geçen yıllarda değiştirilmiş. Teslim Abdal'ın Türkiye'de iki yerde daha türbesi var ancak Denizli’de olan türbesindeki işlemeler 17. yüzyılı göstediğinden asıl türbenin de Denizli'deki bu türbe olduğunu düşünüyorum."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber