Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Kültür 23 Ekim 2014 - 12:18 Yorum: 0

Mehterden bıyığı çıkarıp, yerine makyajı koydular

Aydın Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki kadın personelden oluşan mehter takımı, "bıyıklı, sert görünümlü mehteran" imajını değiştirerek erkek mehterlere rakip oldu

Mehterden bıyığı çıkarıp, yerine makyajı koydular

AYDIN (AA) - GÖKMEN ŞİRECİ - Aydın Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki kadın personelden oluşturulan "mehteran takımı", bıyıklı ve sert görünüşüyle bilinen mehteran imajını değiştirerek, erkek meslektaşlarına rakip oldu. 

Aydın Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görev yapan kadınlar, kısa bir süre önce bir araya gelerek belediye bünyesinde kadın mehteran takımını kurdu. Kuruluş çalışmalarının ardından provalara başlayan bıyıksız mehteranlar şu ana kadar 7 konser verdi.  

Kadın Mehteran Takımı Başı ve Çocuk Kültür Merkezleri Müzik Öğretmeni Ceylan Ertuğrul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beğeniyle izledikleri mehteran takımının kadınlardan neden oluşamayacağı yönünde aralarında yaptıkları bir konuşma sonrası bu fikrin doğduğunu söyledi. 

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı'nın da kadın olmasının bu fikrin ortaya çıkmasında ve kurulma aşamasında etkili olduğunu bildiren Ertuğrul, gönüllülük esasına göre kurdukları ekiplerinde belediye bünyesinde görevli 22 kadın personelin yer aldığını söyledi. 

Enstrüman çalma ve marş söyleme eğitimlerini müzik öğretmenlerince yapıldığını bildiren Ertuğrul, gerekli alt yapıyı oluşturmanın ardından ilk konserlerini 2,5 ay önce verdiklerini, ayrıca farklı etkinliklerde gösterilerinin olduğunu aktardı. Repertuarlarında şu anda 8 marşın olduğunu, bunun daha da arttırma yönünde çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Ertuğrul şunları kaydetti: 

"Arkadaşlarımızın çoğu daha önce müzik eğitimi almayan kişilerden oluşuyor. Bazıları, davul, çevgen, nakkare, kös, trampet ve zil çalma eğitimi aldı. Bazıları ise marşları söylemek için müzik eğitiminden geçirildi. Şu anda, Ceddin Deden, Eski Ordu Marşı, Fetih Marşı, Yelkenler Biçilecek, Genç Osman, Plevne Marşı'nın yanı sıra İzmir Marşı ve 10. Yıl Marşı'nı çalıp söyleyebiliyoruz. Hedefimizde Estergon Kal'ası ve diğer marşlar var. Repertuarımızı daha da arttırmayı hedefliyoruz."

- Bıyıklı yerine makyajlı mehteran

Aydın'da erkek mehter takımlarının bulunduğunu ancak kadın mehter takımının ilk olarak kurulduğunu anlatan Ertuğrul, başlangıçta desteğin yanı sıra çeşitli tepkiler de aldıklarını kaydetti.

Mehter takımlarının daha ziyade bıyıklı ve sert görünüşlü erkeklerden oluştuğuna işaret eden Ertuğrul, şöyle dedi: 

"Başta birçok kişi hoş karşıladı ama tam tersi tepkiler de aldık. Mehter takımı için, 'Bıyıklı ve sert görünümlü erkeklerden oluşur' şeklinde bir algı var. Biz bunu kadına uyarladık, bıyığı çıkarıp yerine makyajı koyduk. Bir anda makyajlı hanımların bıyıklı erkeklerin yerini alması, bazı tepkileri de beraberinde getirdi. Ancak ekibimizin başarısının tüm bu tepkileri giderdiğini düşünüyoruz."

Ekiplerindeki birçok kadının evli ve çocuk sahibi olduğunu söyleyen Ertuğrul, ailelerin büyük destek verdiğini belirtti. 

Ertuğrul, oluşturdukları mehteran takımının, kadınların da her şeyi başarabileceğinin ispatlanması açısından ayrı bir önem taşıdığını sözlerine ekledi. 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber