Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 25 Temmuz 2016 - 11:58 Yorum: 0

MEKSA Vakfı 12 bin kadına umut olacak

Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) Başkanı Sertaç Işık, Avrupa Birliği'ne sundukları Düşten Gülüşe Mutlu Bir Hayata İlk Adım...

MEKSA Vakfı 12 bin kadına umut olacak

Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) Başkanı Sertaç Işık, Avrupa Birliği'ne sundukları Düşten Gülüşe Mutlu Bir Hayata İlk Adım projesinin kabul edilmesi ile kentte dezavantajlı durumda bulunan 12 bin kadına ulaşacaklarını ve birçoğunu meslek sahibi yapacaklarını söyledi.

MEKSA Vakfı Başkanı Işık, Avrupa Birliği'ne sundukları ve ön kabulünün gerçekleştiği Düşten Gülüşe Mutlu Bir Hayata İlk Adım projesi ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. 2014 yılında hazırlayıp AB'ye sundukları projenin ön kabulünün gerçekleştiğini belirten Işık, kendilerinden eksik evrakların istendiğini, projenin tam anlamıyla kabul edilmesinin ardından 12 bin kadına ulaşacaklarını kaydetti. Işık, proje yürütücüsünün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olduğunu, projenin içerisinde MEKSA, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği ortak iştirakçileri, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün olduğunu dile getirdi.

Projeyle 12 bin kadına ulaşılacak

Projenin çok geniş olduğunu aktaran Işık, Düşten Gülüşe Mutlu Bir Hayata İlk Adım projesi ile 12 bin kadına ulaşacaklarını birçoğunun meslek sahibi olacağını vurguladı. Kadınlara mesleki, girişimcilik eğitimleri verileceğini belirten Işık, kadınlara ayrıca seminerler, aktiviteler, piknik organizasyonları, geziler, tarihi yerlerin ziyaretleri organizasyonları düzenleyeceklerini söyledi.

Kadınlara farklı alanlarda mesleki eğitim verilecek

İstihdama yönelik çalışmalarının önemli olduğunu anlatan Işık, "Farklı alanlardaki mesleki eğitimlerle kadınlar meslek sahibi olacak. Mesleki eğitimlerin yanında Sur ve Bağlar ilçesinde dezavantajlı grupların olduğu bölgelerde hem iş başvurusunda ne yapmaları lazım, nitelik artırıcı faaliyetler, hem de yaşadıkları sosyal travma ile ilgili bir takım çalışmalarımız olacak. Terörün oluşturduğu bir travma var. Kadın, eğer çocuğu da varsa o terör ortamının ciddi bir travma yaşıyor. Sadece kendi ile ilgili değil, çocuğunun geleceği ile ilgilide yaşıyor. Ona yönelikte çalışmalarımız olacak. Birebir görüşmelerimiz olacak" dedi.

Kadınlar eğitim alacak, çocukları kreşlerde oynayacak

Mesleki eğitim sırasında kadınların aklının çocuklarında kalmaması için ücretsiz kreş uygulaması başlatacaklarını dile getiren Işık, "Eğitim alan çocuklar için de kreş kuruyoruz. Kadınlar eğitim alırken çocuklarını da ücretsiz olarak kreşe bırakacaklar. Proje 1 yıllık, ama kreş daimi olacağı için bizim bundan sonra ki çalışmalarımızda da kreşi ücretsiz olarak kullandıracağız. İhtiyaç duyan kadınlara yönelik çalışan kadınlara yönelik ücretsiz kreş faaliyetimiz sürecek" diye konuştu.

"Projeyle kadın esnaf oluşturmayı amaçlıyoruz"

Mesleki eğitim kısmında istihdama yönelik kurumlarla da iş birliği içerisinde olduklarını dile getiren Işık, konuşmasına şöyle devam etti:

"Örneğin, Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliği ile girişimcilik eğitimi veriyoruz. Yeni girişimciler oluşturup Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na kaydedip kadın esnaf oluşturmayı amaçlıyoruz. Özellikle Sur bölgesinin yıkımından sonra belki yeniden bir yapılandırma içerisinde bu kadınlar da orada kendilerine yer bulabilirler. Bu proje 1 yıl sürecek, projenin içerisinde bunun dışında kurumları İsveç'e götüreceğiz. İldeki kurumlarla eş değer kurumları ziyaret projesi var. Orada hangi faaliyetleri yapıyorlar, onları birebir izleyecekler. Örneğin, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı iştirakçi olduğu için İsveç'in eşdeğer kurumuna götürüp çalışmalarına bakacağız. Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yine aynı şekilde karşılıklı eşleşmeler yaptırmaya çalışacağız."

"Kaynakçılık projesiyle 40 öğrenciye eğitim veriyoruz"

Şu an uygulamada olan kaynakçılık eğitimi ile 40 öğrenciye eğitim verdiklerini aktaran Işık, şöyle devam etti:

"Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin bir Avrupa Birliği Projesi var. Orada biz proje ortağıyız. 40 öğrenciye yönelik eğitimlerimiz devam ediyor. Bu çalışmamız genç girişimcilere yönelik içinden kaynak eğitimi var, hem de girişimcilik eğitimi var. Eğitimin bitiminde mesleki yeterlilik sınavı yapılacak. Sınavda başarılı olanlar mesleki yeterlilik belgesini alacak."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber