Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 16 Ekim 2017 - 16:58 Yorum: 0

Meme Kanseri farkındalık ayı etkinlikleri

Meme Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle Karabük kent meydanında stant açıldı.

Meme Kanseri farkındalık ayı etkinlikleri

Meme Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle Karabük kent meydanında stant açıldı.

Karabük İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açılan stantta meme kanserinin taramasıyla ilgili bilgiler verildi. Karabük İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı, vatandaşları kanser konusunda uyararak, "Tarama 1 saatinizi, kanser hayatınızı alır" dedi.

Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açtığını söyleyen Sarı, açıklamasında şunları söyledi;

"Dünya kanser istatistiklerine göre; ölüm nedenleri arasında kanser ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp-damar hastalıkları birinci sıradadır. Kanser ikinci ölüm sebebi olarak önemli bir toplum sağlığı problemidir. Kanser yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün, alkol, obezite ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Ülkemizde erkeklerde en çok akciğer kanseri görülmektedir. Bu kanseri prostat, bağırsak, mesane ve mide kanserleri takip etmektedir. Erkeklerde tütün ve tütün ürünlerine bağlı gelişen vakalarda son 5 yıl içinde azalma görülmüştür. Ancak bu azalma son yıllarda artan tütün kullanımı ile gelecek yıllarda tekrar artış seyrine dönüşebilir. Kadınlarda ise en çok meme kanseri görülmektedir. Her 4 kadın kanserinden biri meme kanseridir. Bu kanseri tiroid, bağırsak, rahim ağzı ve akciğer kanserleri takip etmektedir. Birçok batı ülkesinde meme kanseri 40-49 yaş grubunda bize göre daha az görülmektedir. Ülkemizde ise meme kanseri görülme yaşı daha gençtir. Bu nedenle meme kanseri taraması 40 yaşından itibaren yapılmaktadır. KETEM ve Aile Hekimliklerimizde, 40-69 yaş aralığındaki bayanlarımıza meme kanseri, 30-65 yaş aralığındaki bayanlarımıza rahim ağzı kanseri, 50-70 yaş aralığındaki tüm halkımıza bağırsak kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aile Hekimliklerimize mamografi çekimi için başvuran kadınlarımız, Müdürlüğümüz hizmet araçları ile KETEM birimimize taşınmaktadır. Tarama sayılarını arttırabilmek ve kadınlarımıza yerinde hizmet sunabilmek için mobil Mamografi ve Mobil HPV araçlarımızla taramalarımız yapılmaktadır. Birçok ilde olmayan bu hizmet, ilimizdeki kanser tarama faaliyetleri için büyük bir avantajdır.

Bu kapsamda "Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı" etkinlikleri kapsamında Karabük Kent Meydanında Mobil Kanser Tarama araçlarımızla halkımıza ücretsiz kanser taramaları yapılmaya başlanmıştır."

Meme Kanseri farkındalık ayı etkinlikleri

Meme Kanseri farkındalık ayı etkinlikleri

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber