Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 06 Mayıs 2016 - 22:23 Yorum: 0

Memur-sen Genel Başkanı Ali Yalçın:

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Türkiye'nin sorunu hükümet sorunu değil anayasa sorunudur" dedi.

Memur-sen Genel Başkanı Ali Yalçın:

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Türkiye'nin sorunu hükümet sorunu değil anayasa sorunudur" dedi.

Bir dizi ziyaret ve toplantı için Zonguldak'a gelen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye'nin yaşadığı sorunun hükümet problemi olarak görülse de anayasa sorunu olduğunu ifade etti. Türkiye'nin mevcut anayasa ile daha fazla yol alamayacağını belirten Yalçın, "Türkiye şu anda yaşadığı hükümet problemi dolayısıyla sorun hükümet problemi olarak görülebilir ama sorun hükümet problemi değil sorun anayasa sorunudur. Türkiye'nin acilen yeni anayasaya geçmesi lazım çünkü Türkiye mevcut anayasası ile daha fazla yol alamaz. Bu anayasa Türk demokrasisine, Türk demokrasisinin geldiği noktaya Türkiye'nin bulunduğu noktaya artık uymuyor. Çünkü bu anayasa vesayeti demokrasi ile makyajlayan 82 Anayasası'dır. Dolayısıyla bu anayasanın ruhu vardır. Ve bu ruh 21 defa makyaj yapılmasına rağmen değiştirilmiştir.Kozmetik değişiklikler yapılmıştır ama Anayasa'nın ruhuna asla dokunulmamıştır" dedi.

"ANAYASANIN MİADI DOLMUŞTUR"

1982 Anayasası'nın miadının dolduğunu öne süren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Anayasa millet iradesini çeşitli kurum ve kuruluşlar ile kullandıran, meclis iradesinin dışına taşıran bir anayasadır. Dolayısıyla bunun miadı dolmuştur. Türk parlamenter sistemi demokrasi tarihi çeşitli krizlerle doludur. Dolayısıyla bu krizler içerisinde 1960'da darbeyi yapıp 1961'de Cumhurbaşkanlığı seçiminde siyasi partileri bir odaya toplayıp dipçiğin ucunu gösterip onlara kimse Cumhurbaşkanı adayı göstermeyecek diye mutabakat imzalatan bir siyasal tarih vardır. Buna itiraz eden Ali Fuat Başgil'e dipçiğin ucunu gösterip ben adayım diyen cesareti dipçik ucuyla kırıp ırak senatörlüğü Ankara'yı tercih edip dersini veren bir tarih vardır. Dolayısıyla bu Türkiye'deki parlamenter sistemin oturmadığını gösteriyor. 27, 28 yılda 27 hükümet görmüş bir Türkiye fotoğrafı var. 92. yılı Cumhuriyetin 64. Hükümet geride kaldı 65. Hükümet tartışılıyor. Dolayısıyla her 1.4 yıla bir hükümetin düştüğü istikrarsız bir ülkeyiz. Bunun altında yatan neden Türkiye'deki hükümet modelleri ve Anayasa sorunudur" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN BU SAATTEN SONRA YAPACAĞI TEK İŞ ANAYASAYA ODAKLANMAK"

Bütün siyasal partilerin Türkiye'yi sağlam bir zemine çıkartmak için hükumet modelleri noktasında her türlü alternatifi tartışabilmesi gerektiğini söyleyen Ali Yalçın, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'nin bu saatten sonra yapacağı tek iş anayasaya odaklanmak ve bütün siyasal partiler Türkiye'yi sağlam bir zemine çıkartmak için hükümet modelleri noktasında da her türlü alternatifi tartışabilmeli anayasayı ama mutlaka değiştirebilmelidir. 1960 darbesi yapıldıktan bir yıl sonra anayasa yapıldı. 1980 darbesi yapıldıktan sonra 2 yıl sonra anayasa yapıldı. Ama Türkiye 35 yıla giren bu süreçte hala anayasayı değiştiremedi ve siviller yeni anayasayı yapamadı. Bu noktada bizim üzerimize iş düştüğünün fakındayız. Onun için Türkiye anayasa platformunun önemli bir bileşeniyiz. 16 yüksek STK kuruluşundan birisiyiz ve Türkiye genelinde yeni anayasa ihtiyacını en üst düzeyde ifade edecek, yeni anayasanın yapılma yazılma sürecine katkı sunacak toplumsal anlamda anayasa ihtiyacının hissedilmesi noktasında inisiyatif alacak kuruluşların başındayız ve bunun için 81 ilde yoğun bir çalışma temposu içerisine girmiş olacağız. Memur-Sen ailesi olarak bu ülke ne zaman türbülansa girse, korku tüneline girse bu konuda demokratik zeminin güçlenmesi noktasında tavır alan ve doğru yerde duran bir teşkilatız. Anti demokratik süreçte sesini yükselten Türkiye'ye karşı Türkiye demokrasisinin maruz kaldığı darbe girişimlerinde halk iradesinin millet iradesinin yanında yer alan bir teşkilatız. Memur-Sen ailesi olarak nasıl millet iradesini önemsiyorsak milletin egemenliği noktasından en önemli unsur 82 anayasasıdır. Bunun için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber