Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Sağlık 20 Ağustos 2014 - 11:44 Yorum: 0

Menopoz yaşı uzayacak

Türk bilim insanı tarafından ön çalışmaları tamamlanan bilimsel araştırma, menopoz ve doğurganlık yaşının uzatılabileceğini ortaya koydu.

Menopoz yaşı uzayacak

Yumurtadaki yaşlanma mekanizmasının çözülmesine yönelik ön çalışmaları tamamlanan bilimsel bir araştırma, üretilecek ilaçlar yardımıyla menopoz ve doğurganlık yaşının uzatılabileceğini ve kanser riskinin azalacağını ortaya koydu.

Son senelerde yumurtalık yaşlanmasının mekanizmaları ve yumurta kök hücrelerinin varlığı ile alakalı yapılan çalışmalar, klasik bilgilerin aksine şu an şahısda ve başka memelilerde yeni yumurta üretiminin yalnızca doğumdan önceki çağda olmadığı, doğumdan sonra da devam edebileceğini ortaya koydu.

Bilimsel araştırmalar, DNA hasar onarım enzimi bulunan 'BRCA1' geni ile denetim edilen DNA onarım mekanizmalarının yaşla beraber bozulduğunu gösterirken, altta yatan fizyolojik mekanizmaların tam şekilde çözülmesi halinde, özellikle erken yaşta menopoza giren ya da erken yumurtalık yetmezlik riski ile karşı karşıya kalan hastalar için ciddi bir tedavi seçeneğinin olabileceğini, menopoz yaşının geciktirilebileceğini müjdeliyor.

New York Medical College Kısırlık Tedavisi ve Üreme Merkezi Başkanı bulunan Prof. Dr. Kutluk Oktay, menopoz yaşının geciktirilmesi üstüne çalışmalar yaptıklarını ve kemoterapi sonrasında yumurtalıklarda oluşan hasarın 'S1P' adlı molekül yönünden önlendiğini belirlediklerini söyledi.

Çalışmaların, fareler üstünde denendiğini anlatım eden Oktay, 'Bunlar, fazla fazla mühim gelişmelerdir. Çalışmalar şu an başka memelilerde başarılı olsa da kişiler arasında gelecekte ümit vaat etmektedir' dedi.

Ön çalışmalar tamamlandı

Oktay, 'yumurtadaki yaşlanma mekanizmasını çözme yolunda ön çalışmaları tamamladıklarını ve üretilecek ilaçlar yardımıyla menopoz ve doğurganlık yaşının uzatılabileceğini' vurguladı. Bunu mühim bir adım şekilde nitelendiren Oktay, şunları kaydetti:

'Yakın süre arasında yumurta yaşlanmasının temel mekanizmasını çözdük ve çalışmamız dünyaca meşhur Science Translational Medicine dergisinde yayımlandı. Üç yıl arasında kocaman bir adım atılacak.

Yumurta yaşlanmasının temel mekanizmasının, yumurtanın DNA hasarının onarma yetisinin yaşla beraber azalmasına bağlı olduğunu belirledik ve buna göre tedavi alternatifleri araştırmaya başladık. Yumurtaları bozan mekanizmayı art çeviren mekanizma bulundu diyebiliriz. 

Menopoz yaşını yavaşlatma çalışmalarında şu an yumurtanın DNA'yı onarma mekanizmasını güçlendiren ve yaşla azalmasını engelleyen birkaç kimyasal madde üstünde müspet sonuçlarımız var. Bunlar ilaç biçimine çevrilebilirse yalnız menopoz değil, yaşlanma da geciktirilebilecek, kanser riski azalacak, kişiler daha sıhhatli yaşlanacak.'

 Kadınlarda yaşla beraber hamile kalma oranının düştüğünün ve kromozomlarda hata riskinin arttığının altını çizen Oktay, 'Buna bağlı şekilde hem düşükler hem ırsi hatalı bebeklerin doğum oranı yükseliyor. Bu, yumurta içindeki yaşlanmadan kaynaklanıyor' dedi. Oktay, 'Bu mekanizmayı çözmek için deneyleri tamamladık. İnsan yaşamı son asırda yaklaşık 2 katına çıktı lakin yumurtaların yaşamı uzamadı. Yumurtaları bozan mekanizmayı art çevirmek üzereyiz, böyle olunca menopoz yaşı 10-15 sene daha uzayacak' diye konuştu.

ETİKETLER: Menopoz , Bilim İnsanı
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber