Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 24 Kasım 2016 - 15:18 Yorum: 0

Merkez, yatırım anketini açıkladı

Merkez Bankası'nın açıkladığı yatırım anketine göre, 2016 yılı Güz döneminde, 2016 yılı brüt yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre...

Merkez, yatırım anketini açıkladı

Merkez Bankası'nın açıkladığı yatırım anketine göre, 2016 yılı Güz döneminde, 2016 yılı brüt yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre cari fiyatlarla artış oranının, Bahar döneminde öngörülenden daha düşük gerçekleşerek yüzde 15,6 olduğu gözlendi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2016 yılı güz dönemi yatırım anketini açıkladı. Buna göre; 2016 yılı Güz döneminde, 2016 yılı brüt yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre cari fiyatlarla artış oranının, Bahar döneminde öngörülenden daha düşük gerçekleşerek yüzde 15,6 olduğu gözlendi.

İşyerleri büyüklük grupları [BG] itibarıyla değerlendirildiğinde, 2016 yılı yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre artış oranının, [BG2], [BG3] ve [BG4] gruplarındaki işyerlerinde sırasıyla yüzde 15,0, yüzde 5,2 ve yüzde 15,7 olmak üzere, tüm büyüklük gruplarında Bahar döneminde öngörülenden daha düşük gerçekleştiği gözlendi.

2016 yılı Güz dönemi anket sonuçlarına göre, 2017 yılı yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre cari fiyatlarla yüzde 17,5 oranında artacağı öngörülmektedir.

2017 yılında yapılması öngörülen yatırımların bir önceki yıla göre değişimi, işyerlerinin büyüklük grupları itibarıyla değerlendirildiğinde, tüm büyüklük gruplarındaki işyerlerinde 2016 yılına göre daha yüksek bir yatırım artışı beklendiği, yüzde 17,1 ile en yüksek artışın [BG2] grubundaki işyerlerinde öngörüldüğü, onu sırasıyla yüzde 16,8 ve yüzde 13,4 ile [BG4] ve [BG3] gruplarının izlediği gözlendi.

Mal Gruplarına Göre Yatırım Harcamaları

2016 yılı Güz döneminde, brüt yatırım harcamalarındaki gelişmeler mal grupları bazında değerlendirildiğinde, 2016 yılında yüzde 24,2 ile en yüksek yatırım harcaması artışının dayanıklı tüketim malları üreten işyerlerinde olduğu görüldü. 2017 yılında ise yüzde 22,5 ile en yüksek yatırım harcaması artışının ara malları üreten işyerlerinde öngörüldüğü gözlendi.

Yatırımın yapısı

Yatırımlar amaçlarına göre değerlendirildiğinde, 2016 yılındaki yatırımların daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesine yönelik olduğu, onu sırasıyla üretimde verimliliğin artırılması, üretim kapasitesinin artırılması ve diğer yatırım hedeflerinin izlediği gözlendi.

İşyerlerinin büyüklük gruplarına göre yapılan değerlendirmeye göre, 2016 yılındaki yatırımların tüm büyüklük gruplarında daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesi amacına yönelik olduğu görüldü.

2017 yılındaki yatırımların daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesine yönelik olacağı, onu sırasıyla üretimde verimliliğin artırılması, üretim kapasitesinin artırılması ve diğer yatırım hedeflerinin izleyeceği öngörüldü.

İşyerlerinin büyüklük gruplarına göre yapılan değerlendirmeye göre, 2017 yılındaki yatırımların [BG2] ve [BG4] gruplarında yer alan işyerleri için daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesi amacına, [BG3] grubunda yer alan işyerleri için ise daha çok üretimde verimliliğin artırılması amacına yönelik olacağı öngörüldü.

Yatırımı etkileyen unsurlar

Yatırımları etkileyen unsurlar 2016 ve 2017 yılları için yanıtlanan denge değerleri itibarıyla değerlendirildiğinde, imalat sanayi genelinde ve tüm büyüklük gruplarında talep faktörünün yatırımları etkileyen en önemli unsur olduğu görüldü. Onu sırasıyla beklenen karlar, teknik faktörler, finansman kaynakları ve diğer faktörler izledi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber