Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 12 Mart 2015 - 11:58 Yorum: 0

Mermercinin Çin korkusu

Doğaltaş sektörünün en önemli müşterisi olan Çin'de yeni inşaat projelerindeki yavaşlama ihracatı düşürüyor

Mermercinin Çin korkusu

İZMİR (AA) - Türk doğaltaş sektörünün en önemli ihracat pazarları arasında yer alan Çin'de büyümenin yavaşlaması sonrası yeni inşaat projelerinin azalması Türk mermer ve travertenine olan talebi de azalttı. İhracatçı, Çin'deki durgunluğun kısa sürmesini umut ediyor.

Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan açıklamada dünyanın en büyük doğaltaş fuarı olan Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na katılan Türk firmalarının görüşlerine yer verildi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, ABD krizi sonrası ön plana çıkan Çin pazarının halen sektör için en önemli pazar olduğunu ancak son dönemde ihracatta gerilemeler yaşandığını ifade etti.

Gerilemeye rağmen Türk firmalarının durgunluğun geçici olduğunu ve bu pazardan umutlu olduklarını kaydeden Kaya, firmalardan gelen talep üzerine Xiamen Fuarı'na Türkiye Milli Katılımı'nın gelecek yıl iki kat daha büyük bir alanda gerçekleşeceğini ifade etti. 

Xiamen Fuarı'na katılan Türk firmalarından Alimoğlu Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Çin'de inşaat projelerinin yüzde 35'inin öz sermaye ile tamamlanma zorunluluğu getirildiğini, bunun da yeni projeleri yavaşlattığını ifade etti.  

Sirmersan Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fatin Sirkeci ise Çin'de ekonomiyi soğutma politikası sürdüğünü o nedenle 2015 ve 2016 yıllarında Türk doğaltaş sektörünün ihracatının mevcudunu korumasının bile başarı olacağını savundu.

Çınar Mermercilik Ortağı Mehmet Çınar, Xiamen Fuarı'nda plaka ve bitmiş ürün talepleriyle karşılaştıklarını, 2015 yılında Türkiye'nin Çin'e doğaltaş ihracatının yüzde 15 civarında gerileyeceği tahminleri olduğunu bildirdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber