Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 25 Ekim 2014 - 14:03 Yorum: 0

MERS için 49 hastane belirlendi

Daha önce 36 ilde Ebola riski taşıyan hastaları takip etmek üzere 45 hastane belirleyen Sağlık Bakanlığı, MERS vaka ve şüphelilerinin de 43 ildeki 49 hastanede gözlem altına altına alınmasını kararlaştırdı.

MERS için 49 hastane belirlendi

Daha öncelikle 36 ilde Ebola riski taşıyan hastaları takip etmek üzere 45 hastane belirleyen Sağlık Bakanlığı, MERS vaka ve şüphelilerinin de 43 ildeki 49 hastanede gözlem altına altına alınmasını kararlaştırdı.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Bilim Kurulunun görüşleri doğrultusunda Ebola ve MERS hastalığının tanı, tedavisi ve korunmaya yönelik önlemleri içeren kılavuzlar yayımladı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, daha öncelikle Ebola şüphelilerinin takip edileceği 36 ilde 45 hastane belirleyen Bakanlık, şimdiye kadar ülkede bir insanın ölümüne yol açan MERS problemine karşı da benzer bir tedbir alarak muhtemel veya kati vakaların 43 ilde 49 hastanede rasat altına alınmasına karar verdi. Bakanlığın kararı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca valiliklere duyuruldu.

Buna oranla MERS şüphelisi veya vakası, Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara (3), Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bolu, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul (3), İzmir (2), Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Niğde, Rize, Kütahya, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon ve Van'da belirlenen 49 hastaneye sevk edilecek. 

Vakaların takibi ve izlenmesi

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ayrıca, Bilim Kurulunun görüşleri doğrultusunda Ebola ve MERS hastalığının tanı, tedavisi ve korunmaya yönelik önlemleri içeren kılavuzlar yayımladı.

Buna oranla kişiden kişiye bulaş, MERS enfeksiyonunun mühim basamağını oluşturuyor. İkincil MERS vakalarının mühim bir bölümü sıhhat bakımı verilen yerlerden kaynaklanıyor. 

Kuluçka süresinin tahmininin çok mümkün olmadığı, bununla birlikte insandan kişiye bulaş olayları incelendiğinde periyodun 5 günün üstünde yer aldığı ve iki haftaya kadar uzadığı belirtildi. 

İnsandan kişiye bulaş olayları incelendiğinde bulaşın meydana gelmesi için yakın temasa gereksinim bulunuyor. Solunum yolu ile bulaşma ihtimalinin yüksek, gaita, idrar ve kan yolu ile bulaşın daha düşük olabildiği düşünülüyor.

İzolasyon önlemlerine, virüs girişim süresi ve bulaştırıcılık süresi bilinmediği için, hastanın sıhhat kuruluşunda yer aldığı zaman boyunca devam edilecek.

Ayrıca kişiden kişiye bulaş vakalarında, tam şekilde kanıtlanamasa da, yakın temasın MERS yayılımında mühim yer aldığı düşünülüyor. Bu nedenle, MERS varlığı düşünülen olaylara standart ve damlacık izolasyonu önlemleri alınması önerildi.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Ürdün, Kuveyt, Yemen, Lübnan, İran'a son 2 hafta içerisinde yolculuk öyküsü olup ciddi solunum yetmezliği ve/veya akciğer derdi bulunan veya bu devletlere yolculuk öyküsü bulunan bir kişiyle dönüşünden sonraki 14 gün bünyesinde yakın temasta bulunup semptomları bundan sonraki 14 gün bünyesinde gelişen kişiler, 'olası vaka' şekilde tanımlandı. 

Laboratuvar teyidi bulunanlar ise kati vaka şekilde ele alınacak.

Ebolaya ait önlemler

2014 Batı Afrika Ebola salgınında kanama, olaylarda kanama ön planda bulunmadığı için, tablo ' Ebola virüs hastalığı' şekilde tanımlanıyor. Akut, sistemik, zoonotik bir hastalık olanEbola virüs hastalığında ölüm hızı yüksek. 

Ebola için, iğne batması şeklinde yaralanma veya salgı üreten doku tabakasına hastanın gövde sıvısının teması, hastaya doğrudan bakım verme veya şahsi koruyucu ekipman yapılmaksızın hasta ya da çıkartılarıyla direk temas, hastanın gövde sıvısı örnekleriyle koruyucu ekipman yapılmaksızın laboratuvarda meslek yapma yüksek risk sayıldı. Hastalık su, normal besin ve hava yoluyla bulaşmıyor, semptomları olmayan kişilerden geçmiyor.

Kuluçka dönemi 2-21 gün sürüyor, ortalama 7-8 günde semptomlar ortaya çıkıyor.

Ateş, kafa ağrısı, adale ve mafsal ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, ishal, kusma, mide ağrısı, mukozal, vajinal, diş eti ve ya burunda kanama en mühim hastalık belirtileri.

Diğer bulgular ise döküntü, gözde kızarıklık, hıçkırık, öksürük, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, soluk almada zorluk, yutmada zorluk ve iç kanamalar.

Salgın alanında son 21 gün içerisinde bulunmak, kati ve ya şüpheli Ebola virüs rahatsızlığı bulunan birinin kan ve başka gövde sıvılarıyla temas, salgın bölgesindeki yarasa, kemirici veya primatlarla direk temas, tıpkı bölgede yöresel cenaze ve gömme işlemlerine katılmak da riskli davranışlar şekilde kabul edildi.

Hastayla ev içi ve günlük temas, salgın görülen devletlerde vakalarla İlişki da risk oluşturuyor.

Bilim Kurulu, hastanın odasına girişlerin sınırlandırılması, mümkündür olduğunca en üye indirilmesi, giriş-çıkışların kayıt altına alınması, özellikle, sıhhat personeli açısından odaya girenlerin sırf hastanın bakımından mesul bulunan personel ile sınırlandırılması önerilerinde bulundu. 

Kullanılacak tıbbi malzemeler hastaya hususi olacak, hasta oda dışına çıkarılmayacak, hastalar içerisinde müşterek materyal kullanımına izin verilmeyecek. 

Cenaze ve definler

Cenaze atama ve defin protokolleri üstüne verilecek her çeşitli kararda enfeksiyon önleme ve denetim komitesine danışılacak.

Bilim Kurulu ayrıca, hastalık şüphesi bulunan ve ya doğrulanan insanın cenazesi ile ilgilenirken, lastik bot veya delinmeye ve sıvıya dirençli kapalı ayakkabılar ve ya pabuç koruyucu ve şahsi koruyucu donanım (sıvı geçirmeyen önlük, maske, göz koruyucu ve çift kat eldiven) giyilmesi, cenazelere hiç bir şey sıkılmaması, ceset torbalarının hiç bir biçimde yine açılmaması, doğrulanmış vakaların cenazelerinin yıkanmamasının Dünya Sağlık Örgütü sebebi ile önerildiğini bildirdi. 

Bu hastaların cenazeleriyle sırf eğitimli personelin ilgilenmesi, kapalı, sızıntı engelleyen materyal içine konduktan sonra cenazenin mümkünse bir tabutun içine konması ve bu biçimde gömülmesi gerektiği de belirtildi. 

ETİKETLER: Ebola , risk , hasta , takip , mers , vaka , şüphe
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber