Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:25 Bakan Yerlikaya: “Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlar...08:15 Savcı Özbek’ten lise öğrencilerine başarı tavsiyeleri08:12 Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “MAHZEN-32” operasyonlarında elebaşılığını...08:10 Yurtlar arası futbol turnuvası Denizli’de başlıyım07:09 Çanakkale Boğazı’nda makine dairesinde yangın çıkan gemi Karanlık Liman’a d...06:34 Trump’a yönelik “sus payı” davasında eski dergi yöneticisi Pecker tanık ola...06:31 Filistin yanlısı protestolar ABD’deki birçok üniversiteye yayıldı06:10 Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek04:10 Fatih’te 4 katlı binada çıkan yangında 2 kişi dumandan etkilendi03:32 Bafra’da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı03:26 Havza’da 2 katlı ahşap ev ve depo alevlere teslim oldu02:23 Aksaray’da araç camlarındaki filmler bir bir söküldü01:51 Uyuşturucuyla yakalanan alkollü sürücü polise direndi01:25 Ankara’da 4 milyon TL değerinde sahte gıda ele geçirildi01:20 Gaziantep’te esrarengiz patlama sesi korku ve paniğe neden oldu00:52 Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" sergisi Kültür Bakanlığı desteğiyle aç...00:46 Bayburt’ta 4 kişinin yaralandığı trafik kazası güvenlik kamerasına yansıdı00:40 Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor00:30 Rize’de 3 araçlı zincirleme kaza: 1’i ağır 2 yaralı00:24 Ağaçta sıkışan yavru kedi kurtarıldı
Sağlık 30 Ekim 2014 - 14:33 Yorum: 0

"MERS ve Ebola'yı griple karıştırmayın" uyarısı

Prof. Dr. Turgut, Ebola hastalığı ile MERS virüsünün belirtilerinin griple hemen hemen aynı olduğunu kaydetti.

'MERS ve Ebola'yı griple karıştırmayın' uyarısı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut,  Ebola hastalığı ileMERS virüsü belirtilerinin griple derhal hemen aynı olduğunu, Suudi Arabistan ve Batı Afrika ülkesine gezi edenlerde görülen ateş yüksekliği, boğaz, kas, mafsal ağrısı olanların bir uzmana gözükmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Hüseyin Turgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada MERS-CoV virüsünün 2012 yılından bu güne Suudi Arabistan'da görülen bir enfeksiyon tipi olduğunu belirterek, virüsün üst solunum yolu enfeksiyonuna sebep olduğunu anlatım etti. 

MERS virüsü ile güz mevsiminde görülen  grip ve nezle belirtileri ile tıpkı olduğuna dikkati çeken Turgut, 'Ebola hastalığı ileMERS virüsünün belirtileri  grip ve nezle ile neredeyse aynı. Ancak belirtilerMERS virüsünün olması için yeterli değil. Bu virüsün belirtilerini nezle ve griple karıştırmamak lazım. Her haca gidip gelende bu hastalığın olması söz konusu değil. Ama gelenlerde klinik belirtiler varsa tabi MERS-CoV olarak düşünülmeli. Çünkü, bunlar benzer klinik tablolarıyla geliyor' dedi.

Türkiye'de Ebola virüsüne teşhis konulamıyor

Ölüm oranı yüksek Ebolo virüsünün Kırım-Kango kanamalı virüsü ile tıpkı aileden geldiğine işaret Turgut, Türkiye'ye gelenlerde bazı şüpheli olguların olduğunu lakin bunların henüz kanıtlanmadığını söyledi. 

Türkiye'de Ebola virüsünün tanısının koyulamadığını, hastadan tahsil edilen numuneleri Avrupa'ya Dünya Sağlık Örgütü referanslı laboratuvarlara gönderildiğini dile getiren Turgut, Ebola ve MERS virüsünden korunmak için neler yapılması gerektiği hakkında şu ayrıntıları verdi:

'Çok acil bir vaziyet yok ise salgın bulunan devletlere gezi edilmemelidir. Seyahat ediliyorsa şunlara dikkat etmek gerekiyor: Bu çeşit hastalarla münasebet etmemek, yabani yaşamda yarasalar, şempanzeler ve gorillerle temasa geçmemek, yiyeceklerden etlere dikkat etmek gerekiyor. En önemlisinde pişmiş et yemek çiğ et tüketilmemiş olması gerekiyor. Belirtiler arasında boğaz ağrısı, kas, mafsal ağrıları, ishal, kusmadır. Ebola'nın ağır olgularda bağırsak, diş eti, burun, bağırsak kanamalarına ve  ölüme sebep oluyor. O süre bunlar belirtileri olan sağlık kuruluşuna gitmeli ve orada gerekirse karantina alınmalıdır. Ebola hastalığının görüldüğü devletlere gezi eden, ateş yüksekliği, boğaz, kas, mafsal ağrısı olanlar ve MERS virüsünün görüldüğü devletlere gezi eden, ateş yüksekliği ve solunum sorunu çekenler tam olarak kendileri hastanelere başvurmalıdır.'

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber