Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
07:54 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle ‘Yasa Dışı Örgüt Fa...06:32 Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi’nde iş yerinde yangın çıktı...05:56 Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı04:45 Atay hizmete açtğı Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri’nde mahalle sakinleriil...03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı00:30 Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu00:21 Avcılar’da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü00:17 YSK: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”00:14 İskenderun’da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı23:38 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, Mahalli İdareler seçimleri için hazır
Sami Er
Türkiye 10 Ekim 2016 - 17:48 Yorum: 0

Mersin Büyükşehir Meclisi’nde ‘Akkuyu’ gerginliği

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Akkuyu Nükleer Santrali'nin 1/50 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda yer alması kararını merkezi idareye bırakan...

Mersin Büyükşehir Meclisi’nde ‘Akkuyu’ gerginliği

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Akkuyu Nükleer Santrali'nin 1/50 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda yer alması kararını merkezi idareye bırakan komisyon kararını oy çokluğuyla onayladı. Raporun görüşülmesi sırasında mecliste nükleer karşıtları ile bazı meclis üyeleri arasında tartışmalar yaşanırken, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz arasında da gerginlik yaşandı. Kocamaz, meclise müdahale ettiği gerekçesiyle defalarca Atıcı'nın meclisi terk etmesini istedi.

Mersin'de uzun zamandır tartışma konusu olan Akkuyu Nükleer Santrali'nin, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/50 Bin Ölçekli Çevre düzeni Planı'nda yer alıp almaması, bugün yapılan Büyükşehir Meclis Toplantısı'nda karara bağlandı. Aylardır Büyükşehir Meclise gelmesi beklenen Çevre Düzeni Planı, bugün gerçekleşen toplantıda, komisyonlardan gelen raporlar bölümünde ele alındı. Kocamaz başkanlığında Ekim ayı toplantısının ilk birleşiminin yapıldığı Meclis toplantısını, CHP Mersin Milletvekilleri Aytuğ Atıcı ve Hüseyin Çamak ile nükleer karşıtları da izledi. Toplantının son gündem maddesi olarak meclis üyelerinin görüşüne sunulan Büyükşehir Belediye Meclisi Çevre ve İmar Komisyonu raporunda, söz konusu Çevre Düzeni Planı'nda proje müellifinin hazırladığı planda Akkuyu Nükleer Santrali'nin yeri ile bazı turizm alanlarının üzerinde karar verme yetkisinin merkezi idareye bırakılması yönünde karar alındığı ortaya çıktı. Komisyonun AK Parti ve MHP'li üyeleri rapora onay verirken, CHP'li 3 komisyon üyesi şerh koydu.

Meclis üyeleri arasında tartışma çıktı

Komisyon raporunun okunmasının ardından, CHP'li meclis üyesi Esen Tuba Tol, rapora itiraz nedenlerini anlatarak, komisyonun aldığı kararın hem yasalara hem yönetmeliklere hem de planlama ilkelerine aykırı olduğunu söyledi. Tol ,kararın siyasi olduğunu da öne sürdü.

Başkan Kocamaz, daha sonra Mecliste grubu bulunan diğer 3 partinin grup başkanlarına da söz verdi. Konuşmalar sırasında meclis üyeleri arasında zaman zaman sözlü atışmalar ve sataşmalar yaşanırken, Kocamaz, sık sık meclis üyelerine müdahale etti. CHP'lilerin "sataşma var" diyerek ısrarla yeniden söz istemeleri üzerine Kocamaz, "Biz burada nükleer iyidir, kötüdür tartışmıyoruz. Yetkisi bu mecliste mi değil mi, bunu tartışıyoruz. Herkese söz verdim, bundan sonra vermiyorum" dedi.

CHP'li Atıcı ile Başkan Kocamaz arasında gerginlik yaşandı

Meclis üyelerinin ardından konuşan Başkan Kocamaz, "Burada kim ne söylüyorsa doğruyu söylemiyor. Bu yasayı biz mi çıkardık? Bu yasayı çıkaran Ankara. Bu yasaya orada itiraz etmesi gerekenler kim? Milletvekilleri. Şimdi bu yasa çıkacak orada sessiz kalacaksınız, hiçbir etkiniz olmayacak, ondan sonra gelip burada meclis üyelerini baskı altına alıp, onları kullanmak isteyeceksiniz. Sizin Anayasa'ya, kanunlara aykırı bir karar alma yetkiniz var mı? Bir yol ayrımındayız. Biz bu planı rafa kaldırdık diyelim, hangi plan geçerli olacak? Eski plan, 1/100 binlik plan. Mersin ne kazanacak bundan? Biraz evvel söylenen o yatırımların hepsi buzdolabında bekleyecek. Mersin, nüfusu artarken yerinde sayacak, dolayısıyla küçülecek. Bizi baskı altına almak isteyenler aslında görevlerini yapmadılar. Görevlerini yapsalardı bu plan daha önceden gündeme gelirdi, 2013 yılında alınan kararın önüne geçilirdi. Ama burada herkes bunu seyretti. Bugün bu meclis bir cesaret örneği gösterdi, imar planını yapacağım dedi. Yıllardır bilen bilmeyen herkesin 5 binlik plandan bahsettiği bir dönemde bu işi üstlendi. Bu plan kanunlara aykırı olamayacağına göre, ben defalarca söyledim, bana bireysel olarak sorarsanız, bu işe ben karşıyım" ifadelerini kullandı.

Bu sırada, arka tarafta izleyici olarak oturan CHP'li Milletvekili Atıcı, "Nükleer santrale evet mi diyeceksiniz? Bunu bilmek istiyorum. AKP-MHP işbirliği var mı?" diye Başkan Kocamaz'a seslendi. Bunun üzerine Kocamaz da "Sayın milletvekilim lütfen sataşmayın" diye yanıt verdi.

Atıcı'nın, "Sabahtan beri siz sataşıyorsunuz. Ben halkım" demesi üzerine sinirlenen Kocamaz, "Sayın milletvekili, lütfen böyle konuşacaksanız kapıyı dışarıdan kapatın. Vekilin burada konuşma hakkı var mı?" diye tepki gösterdi.

Kocamaz'dan Atıcı'ya: "Meclisi sabote etme hakkınız yok. Dışarıya çıkın"

Atıcı'nın, Kocamaz'a daha önce Akkuyu Nükleer Santrali'ni meclise getirmeyeceğine dair söz verdiğini, ancak sözünde durmadığını söylemesi, tartışmanın daha da büyümesine neden oldu. "Bana kimse yalan söyletemez" diyen Kocamaz, "Belki siz söyleyebilirsiniz ama bana kimse yalan söyletemez. Ben orada ne söylediysem sonuna kadar arkasındayım. Kardeşim, lütfen dışarıya çıkın, yeter artık. Bu meclisi sabote etme hakkınız yok" şeklinde konuştu.

Bu planın, nükleer olsa da olmasa da, meclis ne karar alırsa alsın Ankara'ya gideceğini belirten Kocamaz, "Bu konuyla ilgili bugün Bakanlık yetkilileriyle görüştüm. Hatta Bakanın kendisi özel aratmış. Bu konuyla ilgili ben sizden cevap alamayınca, arkadaşlar, hukukçular oturdu, bu bölgeleri dışarıda bırakarak ancak Mersin'in şimdilik önünü açalım düşüncesi ortaya çıktı. Ama eğer dışarıda yasanın değiştirilmesine yönelik bir mücadele varsa ben de varım. Ama bu meclise hiç kimse kanunun dışında bir karar aldırma yetkisine haiz değil, ne ben ne bir başkası. Dolayısıyla bu planı oylarınıza sunuyorum" diye konuştu.

CHP'li meclis üyelerinin itirazları devam ederken, nükleer karşıtlarının "Mersin'e ihanet ediliyor" diyerek alkışlar, düdükler ve sloganlarla tepki göstermesi üzerine meclis salonu bir anda karıştı. Özel güvenlik ekipleri, bir nükleer karşıtını dışarıya çıkarırken, Atıcı'nın da sık sık itirazını dile getirmesi üzerine tepki gösteren Başkan Kocamaz, defalarca Atıcı'nın meclis salonu dışına çıkmasını istedi. Kocamaz, Atıcı'ya, "Sizin burada konuşma hakkınız yok. Gidin Ankara'da konuşun. Sizi dışarıya çıkarırım. Çıkın dışarıya. Emniyet güçleri gelsin" dedi.

Meclis salonunda uzun süre tartışmalar devam ederken, Başkan Kocamaz, komisyon raporunu meclis üyelerinin onayına sundu. 50 binlik planda, Akkuyu Nükleer Santrali ile bazı turizm bölgelerinin kararını merkezi idareye bırakan komisyon raporu, itirazlar ve protestolar arasında oy çokluğuyla kabul edildi.

Çevrecilerden meclis çıkışında eylem

Toplantının ardından meclis toplantısının yapıldığı Kongre ve Sergi Sarayı'nın bahçesine çıkan nükleer karşıtları, burada eylem yaptı. Bir nükleer karşıtının kıyafetlerini çıkararak iç çamaşırlarıyla kaldığı eylemde, çevreciler, Büyükşehir Meclisi'nden geçen kararı sloganlarla protesto ettiler.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber