Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 31 Ağustos 2014 - 11:18 Yorum: 0

Mevsimlik tarım işçilerinin "acı hasadı" başladı

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine gelen tarım işçileri, hasat ettikleri "Maraş biberini" temizleyerek geçimlerini sağlıyor

Mevsimlik tarım işçilerinin 'acı hasadı' başladı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - İZZET MAZI - Türkoğlu ilçesine çevre illerden gelen mevsimlik tarım işçileri, "Maraş biberi" hasadına başladı.

Başta Şanlıurfa ve Gaziantep olmak üzere çevre illerden gelen mevsimlik işçiler, tarladan topladıkları acı biberleri temizleniyor. Sapı ve çekirdeğinden ayrılan biberler kurutmaya hazır hale getirildikten sonra, işlenmek üzere fabrikalara gönderiliyor.

Türkoğlu Kaymakamlığınca hayata geçirilen "Biber Bahane Eğitim Şahane" projesiyle tarım işçilerinin 4-6 yaş grubundaki çocukları eğitime alınırken, diğer çocuklar ise ailelerine yardım ederek zaman geçiriyor.

- "Ortalama bin tarım işçisi geliyor"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsimlik tarım işçilerinin her yıl ağustos ayının sonlarına doğru bölgeye geldiğini söyledi.

Çalışmak için ortalama bin tarım işçisinin geldiği belirten Emiralioğlu, Maraş biberinin bölge için önemli bir ürün olduğunu vurguladı.

Biberin hasattan pakete girinceye kadar kaliteli ve hijyenik ürün elde etmek için yoğun iş gücüne ihtiyaç duyulduğunu aktaran Emiralioğlu, "Biberin hasattan fabrikaya intikaline kadar özellikle Güneydoğu illerinden gelen yaklaşık bin kişi, bölgede yaklaşık 3 ay kalıyor" dedi.

Bölgeye özgü ürünün kent genelinde yaklaşık 15 dekar alanda yetiştirildiğini dile getiren Emiralioğlu, bu yıl kuraklıktan kaynaklı verim düşüklüğü yaşandığını, buna rağmen rekoltenin yüksek beklendiğini ifade etti.

Kahramanmaraş'ın kırmızı biberiyle haklı bir üne kavuştuğuna işaret eden Emiralioğlu, "Türkiye'nin nadide ürünlerinden Maraş biberinin üretimi bölgemizde yoğun olarak yapılırken, sanayisi de gelişmiş durumdadır. Bu yıl kuraklığa bağlı verim kaybı yaşansa da şuana kadar beklentimiz rekoltenin iyi olacağı yönündedir. Ekiminden dikimine, işlenmesinden hasadına varıncaya önemli iş gücü gerektiren Maraş biberi bölge ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır" diye konuştu.

Ailesiyle Şanlıurfa'dan gelen tarım işçisi Kasım Maldar da her yıl Türkoğlu ilçesinde yaklaşık 5 ay boyunca çalıştığını ifade etti.

Ailesine destek olmak için geldiğini anlatan 6. sınıf öğrencisi Halime Karakaş ise kazandığı parayla okul ihtiyaçlarını karşılayacağını, fazlasını ise ailesine vereceğini kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber