Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 02 Ekim 2014 - 11:33 Yorum: 0

"Meyve bahçelerinde eksik hasar tespiti" iddiası

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ulus: "Yıl boyu etkili olan aşırı yağış ve don olaylarından sonra, tarım sigortalarınca eksik yapılan hasar tespitleri, çiftçi ve üreticilerin ciğerini bir kez daha yakmıştır"

'Meyve bahçelerinde eksik hasar tespiti' iddiası

ÇANAKKALE (AA) - BURAK AKAY - Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, aşırı yağış ve don olayları nedeniyle zarara uğrayan meyve üreticilerinin, sigorta kapsamındaki hasarlarının eksik tespit edildiğini ileri sürdü.

Ulus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı yağış ve don olaylarının etkisiyle özellikle meyve üreticilerinin zor günler geçirdiğini söyledi.

Bahçelerde oluşan zararlar sonrası tarım sigortası çerçevesinde hasar tespitlerinin gerçekleştirildiğini belirten Ulus, şöyle devam etti:

"Ülke genelinde yaşanan don ve sel olayları, tarım kesimini büyük oranda etkiledi. Şeftali üreticilerimiz daha önceden sigortasını yaptırmıştı ancak ne yazık ki Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) görevlisi eksperler, zarar tespitlerini yüzde 30-40 arasında yaptı. Bunun üzerine duruma itiraz eden üreticilerimiz, kendilerine gönderilen yeni eksperlerin hazırladığı raporlarda yüzde 70'lere ulaşan hasar tespiti yaptırdı. Aslında gerçek hasar yüzde 90'lardaydı. Buna rağmen yapılan bu tespitler üreticiyi üzmüştür. Yıl boyu etkili olan aşırı yağış ve don olaylarından sonra, tarım sigortalarınca eksik yapılan hasar tespitleri, çiftçi ve üreticilerin ciğerini bir kez daha yakmıştır."

Ulus, üreticilerin, sigorta yaptırırken bahçelerinden alacağı ürünle ilgili taahhütte bulunduğunu ve buna göre sigorta bedeli ödediğini aktardı.

Tespitlerin yüzde 70'lere kadar yapılmasının ardından üreticilerin bildirdiği verimlerin de yarıya düşürüldüğünü dile getiren Ulus, "Yarıya düşünce de bu sefer çiftçi için değişen bir şey olmadı. Zarar yine yüzde 30-40'lar seviyesine düşmüş gibi oldu" ifadesini kullandı.

Çiftçilerin mağduriyetini ilgili kurum ve kuruluşlara bildirdiklerini söyleyen Ulus, onları tarım sigortası yaptırmaya teşvik ederken bu tür sıkıntılarla karşılaşmalarının üzücü olduğunu anlattı.

Yağışlar nedeniyle kirazda da yüzde 100'e varan zararlar oluştuğu bilgisini veren Ulus, şunları kaydetti: 

"Kirazlarda çatlamalar meydana gelmişti. Kirazların tam olgunlaşma döneminde yaşanan bu yağışla 'ihracatlık' diye adlandırdığımız ziraat 900 kirazı çatladı. Bu kirazda yüzde 100'e varan zararlar meydana gelmişti. Bunun da tespitleri gerçekleştirildi. Kiraz üreticilerimiz, bankalara isimlerini bildirmesine rağmen Bakanlar Kurulu kararı çıkmadığı için bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ertelenmedi. Tarım kesimi olarak kısa sürede bu kararın çıkmasını ve kabul edilmesini, borçların da ertelenmesini bekliyoruz."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber