Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 27 Şubat 2015 - 08:58 Yorum: 0

MGK'dan orduya takdir ve tebrik

MGK toplantısı 6.5 saat sürdü. Toplantıda IŞİD'le mücadele konusunda milli ve NATO bakış açısıyla yeni bir konsept de görüşüldü. Yayımlanan bildiride Şah Fırat operasyonunun başarılı geçmesi nedeniyle TSK tebrik edildi

MGK'dan orduya takdir ve tebrik

AYDIN HASAN

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Suriye'deki Türk toprağı olan Süleyman Şah Türbesi'nin nakli için düzenlenen Şah Fırat operasyonundaki askeri nitelikteki başarı nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'ni takdir ve tebrik etti. MGK bildirisinde, Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren terör örgütü IŞİD'e karşı ikili bir mücadele konseptinin oluşturulduğunun satır arasında ifade edilmesi dikkati çekti. Türkiye; IŞİD terörüne karşı NATO çerçevesinin yanı sıra milli mücadele konseptini de görüştü.

İlk defa katıldı

İki ayda bir toplanan MGK'nın şubat ayı olağan ve 2015 yılının ilk toplantısı, dün yapıldı. Toplantı, dün saat 15.00'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda başladı ve yaklaşık 6,5 saat sürdü. Toplantıya; kurul üyelerinin yanı sıra; Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, MGK Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu, MİT Müsteşar Vekili İsmail Hakkı Musa, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz de katıldı. Hakan Fidan'ın seçimde aday olmak için istifa etmesinin ardından MİT Müsteşar Vekili olan Musa, ilk kez MGK toplantısında yer aldı.

Toplantının ardından yayımlanan MGK bildirisinde, şu ifadeler yer aldı:

- 30 Aralık 2014 tarihindeki toplantıdan bugüne kadar geçen son iki aylık dönemde vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini ilgilendiren gelişmeler görüşülmüş, alınması gereken tedbirler üzerinde durulmuştur.

- Çözüm sürecinde gelinen aşama değerlendirilmiş ve terörün sona erdirilmesi için verilen mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi hususu vurgulanmıştır.

Gülen cemaati sunumu

- Paralel devlet yapılanması ve legal görünüm altında faaliyet gösteren illegal oluşumlara karşı yürütülen ulusal ve uluslararası çalışmalar hakkında kurula bilgi sunulmuştur.

- Suriye'de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askeri zaruretler nedeniyle 22 Şubat 2015 tarihinde icra edilen Şah Fırat operasyonu görüşülmüştür. Operasyonu başarıyla icra eden Türk Silahlı Kuvvetleri'ne takdir ve tebrikler ifade edilmiştir.

- Suriye'de beşinci yılına girmekte olan çatışmanın mevcut dinamikleri, DEAŞ (IŞİD) dahil Suriye kaynaklı risk ve tehditlerin ülkemizin güvenlik ve istikrarına etkileri, uluslararası toplumla iş birliği içinde attığımız adımlar, Suriye bağlamında uluslararası alanda meydana gelen gelişmeler, ülkemizdeki sığınmacıların durumu ve yardımlarımız görüşülmüştür. Milli ve NATO bakış açısından risk ve tehdit değerlendirmesi ve mücadele konsepti hakkında bilgi arz edilmiştir.

- Güney Kafkaslardaki gelişmeler ele alınmış, bu vesileyle Hocalı katliamının şehitleri rahmetle anılmıştır.

- Libya ve Yemen'de yaşananlar ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki durum, İsrail-Filistin ihtilafında meydana gelen gelişmeler gözden geçirilmiştir.

- Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı da katılmış; enerji alanındaki gelişmeler, riskler, fırsatlar ve enerji arz güvenliğini sağlayacak politikalar görüşülmüş, alınması gereken tedbirler değerlendirilmiştir.

Akar katılmadı

Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, Kara Kuvvetleri Komutan'ı Orgeneral Hulusi Akar yer almadı. Akar'ın hastalığı nedeniyle toplantıya katılamadığı, bu nedenle koltuğunun boş kaldığı iddia edildi.

Doğum günü MGK'sı

Dün hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun doğum günüydü. MGK iki liderin doğum gününde yapılmış oldu. Erdoğan 61 ve Davutoğlu ise 56 yaşına girdi. Öte yandan bildiride, Hakan Fidan'ın istifası sonrası yeni MİT Müsteşarı'nın kim olacağıyla ilgili bir ifade yer almadı.

Haber Kaynağı: Milliyet
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber