Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 30 Ekim 2014 - 13:58 Yorum: 0

Migren, daha çok kadınlarda görülüyor

KAYSERİ (AA) - Acıbadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Azad Koçkaya, her 3 kadına karşı bir erkekte migren görüldüğünü belirtti.Koçkaya, yaptığı yazılı açıklamada, migrenin...

Migren, daha çok kadınlarda görülüyor

KAYSERİ (AA) - Acıbadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Azad Koçkaya, her 3 kadına karşı bir erkekte migren görüldüğünü belirtti.

Koçkaya, yaptığı yazılı açıklamada, migrenin sıklıkla 10-30 yaşları arasında başlayıp, 50 yaşından sonra azaldığını ve ataklar halinde seyrettiğini ifade etti. Bu hastaların yüzde 60-70'inin ailesinde migren öyküsü bulunduğunu belirten Koçkaya, "Türkiye'de baş ağrısı ve migren epidemiyolojisi çalışmasının sonuçlarına göre her 100 kişiden 16'sı migren hastası. Her 4 kadından birinde migren görülüyor" ifadesini kullandı. Koçkaya, her 3 kadına karşı bir erkekte migren olduğunun saptandığını ifade etti.

Koçkaya, şunları kaydetti:

"Migren ağrıları genellikle tek taraflıdır, bazen iki taraflı da olabilir. Ağrı en sık şakak, göz çevresi ve alın bölgesinde olur. Ataklar ortalama 4-72 saat sürebilir. Baş ağrısından önce durgunluk, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, esneme gibi başlangıç bulguları olabilir. Ataklar sırasında birçok hasta sessiz ve karanlık bir odada yatma ihtiyacı hisseder. Atak öncesi ışık çakmaları, çizgiler, görme kaybı görülebilir. Ayrıca bulantı, kusma, ışık, ses ve kokudan rahatsızlık şeklinde de belirtiler oluşabilir. Migren atağında ağrı genellikle kusma sonrasında azalır. Hastada uyku isteği, yorgunluk oluşur."

Koçkaya, ilaç tedavisi yanında düzenli beslenme ve uyku, stresten, tetikleyici besinlerden, sigaradan ve aşırı ilaç kullanımından uzak durmanın atak sayısını önemli oranda düşüreceğini belirtti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber