Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:47 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama08:44 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:41 Narkotik ekiplerinden rekor: 112 kilonun üzerinde metamfetamin ele geçirild...08:34 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:33 Sivas’ta yaşlı nüfus artıyor08:21 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu08:15 Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü08:01 Bakan Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İs...07:54 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle ‘Yasa Dışı Örgüt Fa...06:32 Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi’nde iş yerinde yangın çıktı...05:56 Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı04:45 Atay hizmete açtğı Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri’nde mahalle sakinleriil...03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın
Sami Er
Sağlık 19 Şubat 2020 - 11:28 Yorum: 0

"Migren kadınlarda daha sık görülüyor"

Nöroloji Kliniğinden Uzm. Dr. Nurşen Borand, migrenin kadınlarda erkeklerden daha sık görüldüğünü ifade ederek, birçok insanın yaşam kalitesini düşüren...

'Migren kadınlarda daha sık görülüyor'

Nöroloji Kliniğinden Uzm. Dr. Nurşen Borand, migrenin kadınlarda erkeklerden daha sık görüldüğünü ifade ederek, birçok insanın yaşam kalitesini düşüren migren hakkında bilgiler verdi.

Migrenin 4 ila 72 saat arasında sürebildiğini, fiziksel aktivite ile artış gösterdiğini anlatan Nöroloji Kliniğinden Uzm. Dr. Nurşen Borand, ışık ve sesin rahatsız ettiğini, bulantı-kusmanın eşlik ettiği orta veya şiddetli olabilen tekrarlayıcı baş ağrısı şeklinde hastalığın görüldüğünü dile getirdi.

Dr. Nurşen Borand, Türkiye'de 2007 yılında yapılan epidemiyolojik çalışmada yüzde 16 migrenli hastanın saptandığını kaydederek, migrenin kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görüldüğünü belirtti. Dr. Borand, "Migrende genetik yatkınlık vardır. Migrenli hastaların yüzde 10 ila 15 kadarında aura denilen 5 ila 60 dakika arasında sürebilen geçici nörolojik belirtiler görülebilir. Sıklıkla parlak ışıklar, zig zag görme, görme alanında kayıplar tarzında görsel belirtiler görülür. Bunun dışında kol ve bacaklarda uyuşukluk, baş dönmesi gibi belirtiler de olabilmektedir. Migren baş ağrısını tetikleyen faktörler vardır. Aşırı uyku, uykusuzluk, açlık veya fazla yeme, menstrüel dönem gibi hormonal değişiklikler, keskin koku, stres, bilgisayar veya telefonun parlak ışığına aşırı maruz kalma gibi tetikleyiciler görülebilir. Ayrıca bazı yiyecekler ağrıyı tetikleyebilir. Çikolata, kafein, yapay tatlandırıcılar, monosodyum glutamat, tiramin ve nitrit içeren besinler sık görülen besin gruplarıdır. Bu tetikleyiciler kişiden kişiye değişir" dedi.

Migren tedavisinin kişiye özel olduğunu aktaran Medical Park İzmir Hastanesi Nöroloji Kliniğinden Uzm. Dr. Nurşen Borand, şöyle devam etti:

"Uygun tedavi hastanın iş birliği ile olur. Tetikleyicilerin farkında olmak ve bunlardan kaçınmak oldukça önemlidir. Yaşam tarzı değişiklikleri, sigara gibi inflamatuar ajanlardan uzak durulması, ağrının sıklığını ve şiddetini azaltır. Migrenin ilaç tedavisi atak ve koruyucu olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Ayda 3'ten fazla atağı olan veya 48 saatten uzun süren atakları olan hastalar, koruyucu tedaviye alınmaktadır. Bu tedaviler hastanın yandaş hastalıklarına veya ağrı tetikleyici etkenlerine göre çeşitlilik göstermektedir. Koruyucu tedavide hedef atak sıklığının ve şiddetinin yüzde 50'den fazla azaltılmasıdır."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber