Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 10 Eylül 2016 - 12:24 Yorum: 0

Milletvekili Üstün’den İHA’ya ziyaret

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, yerel seçimlerin bir yıl öne alınmasının yararlı olacağın belirterek, "Genel ve yerel seçimler ayrı...

Milletvekili Üstün’den İHA’ya ziyaret

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, yerel seçimlerin bir yıl öne alınmasının yararlı olacağın belirterek, "Genel ve yerel seçimler ayrı yapılarak kanaatler bir yere toplansın ki koalisyon riski azalsın, insanlar güçlü partileri desteklesinler ve bu şekilde güçlü hükümetler çıksın" dedi.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, İhlas Haber Ajansı Sakarya Bürosunu ziyaret etti. Bölge Müdürü İbrahim Çorbacı ile sohbet eden Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, 2019 yılında yapılacak yerel seçimlerin 1 yıl öne alınmasının yararlı olacağını belirterek, "Yerel seçimlerin öne alınması hususu aslında siyaset içerisinde öteden beri konuşulan bir konu. AK Parti içerisinde de bunu daha önceki günlerde konuşmuştuk. Yine şahsen benim de savunduğum bir görüştü. Bunu AK Parti kongresinden sonra yaptığımız ilk MKYK toplantılarında söz alarak bunu uzun uzun anlatmıştım. 2019'da yapılacak olan yerel seçimlerin 2018'e alınarak yerel seçimlerle genel seçimlerin ayrı zamanlarda yapılmasını o zaman savunmuştum. Yerel seçimlerin özellikle sonbahar aylarında yapılmış olması çok önemli. Şu andaki duruma göre yerel seçimler kış aylarından çıkarken yani Mart'ta yapılıyor ve bu herkesi zorluyor. Seçmeni zorluyor, adayları zorluyor, mevcut belediye başkanlarımızı zorluyor. Çünkü yapmış oldukları eserler artık hem kısmen eskimiş oluyor hem de göz aşinalığı oluyor. Ama yaz boyunca yapmış oldukları eserleri sonbaharda sergileme imkanları bularak dinamik bir şekilde seçime girme imkanları olacak. Birinci gerekçe bu. İkinci gerekçe sonbaharda olması, vatandaş için de bir kolaylık. Okullar açılmış, tatilden çıkmışsın. Tam böyle işlerin başladığı bir zamanda seçime gidilmesi, seçime katılımı da artıracak bir unsur olacaktır. Üçüncüsü, yerel seçimlerde çok fazla aday oluyor. Aday adayı, adaylar yani bir çok parti yerelde iddiası varsa aday gösterebiliyor. Yerel seçim sandığıyla genel seçim sandığının yan yana olması oylarda bir dağılmayı ortaya çıkaracaktır. Oysa biz genel seçimlerde bir kümelenme olsun istiyoruz. Yani kanaatler bir yere toplansın ki koalisyon riski azalsın, insanlar güçlü partileri desteklesinler ve bu şekilde güçlü hükümetler çıksın. Bunu arzuluyoruz" dedi.

Genel seçimlerin 5 yıla çıkartılması gerektiğini de belirten Milletvekili Üstün, "Yerel seçimdeki o yerellik ve dağınıklık genel seçim sandığına da etki ettiğinde bu olumsuz olarak yansıyacaktır. Orada da bir dağınıklık ortaya çıkacaktır. Bu açıdan da yerel seçimlerle genel seçimlerin farklı yıllarda yapılmış olmasını da ben şahsen önemsiyorum. Ayrıca yerel seçimle genel seçim birbirinden ayrılır ve bu anayasa değişikliğine bağlanırsa genel seçimlerin de tekrar 5 yıla çıkma ihtimali gündeme gelecektir. Şu anda tartışılıyor bu. Aslında bu 5 yıla çıkmanın olması gerekir. Çünkü zaten hiçbir zaman tam olarak 4 yıl ya da 5 yıl yapmıyorsun. Mutlaka 3-4 ay öne alıyorsun. Aynı Ramazan ayının her sene öne gelmesi gibi bir şey bu. O bakımdan, 3 buçuk yıla yayılan bir seçim dönemi, Türkiye için artık kısa bir seçim dönemi. Türkiye'yi sürekli seçimlerle yormaktansa 5 yıllık iktidarların gelmesi ve bu 5 yıl boyunca projelerin hayata geçirilmesi daha rasyonel, daha gerçekçidir. O bakımdan bununla birlikte, yani şu teklifle birlikte genel seçimlerin de 5 yıla çıkartılması lazım. Neden bunu yaptınız diye sorarsanız, 2007'de biliyorsunuz cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesi ile ilgili bir Anayasa değişikliği yapıldı. Burada, özellikle Anavatan Partisi destek vermişti bu pakete. Seçimlerin 5 yıldan 4 yıla indirilmesini onlar istemişti. Biz de uzlaşma adına, onların desteğini alabilmek adına genel seçimlerin 5 yıldan 4 yıla inmesini onaylamıştık. Ama çok içimize sinmemişti. Şimdi yeniden bunun 5 yıla çıkartılması ve seçimlerin de 4 buçuk yıl gibi bir zamanda yapılması Türkiye şartlarına, siyasete, ekonomiye, sosyaliteye daha uygun olacağını düşünüyorum. Paketle birlikte bu da inşallah gelir" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber