Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 27 Kasım 2014 - 14:03 Yorum: 0

Milli İstihbarat Teşkilatı milli olmalı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Milli İstihbarat Teşkilatının milli olması gerektiğini belirterek, "Bir siyasi partiye hizmet eden kuruluş gayri millidir" dedi.

Milli İstihbarat Teşkilatı milli olmalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) milli olması gerektiğini belirterek, 'Bir siyasi partiye hizmet eden müessese gayri millidir' dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin Edirne Mimar Sinan Spor Salonunda yapılan bölge toplantısında,  Türkiye, bayrak ve gelecek için savaş ettiklerini söyledi.

Eski bakanlar hakkındaki Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine getirilen yayın yasağını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Parlamento gündeminde 17 Aralık soruşturmaları var. Adı yolsuzluğa bulaşmış dört  bakan parlamentoya gelip, tahkikat komisyonuna anlatım verecek. İki gün gittim lakin gitmeden öncelikle bir hadise oldu, mahkemeden bir karar çıkardılar. Bakanların verdikleri ifadeler medyada yer almasın diye medya yasağı getirdiler.'

Kılıçdaroğlu, karar üstüne İzah yaptığını ve parlamentoyu, parlamento başkanını göreve çağırarak, 'Parlamento yolsuzluk yapanların hamisi olmamalı' dediğini anlatım etti.

Parlamentonun itibarını öncelikle başkanının koruması gerektiğini dün 11.00'de söylediğini, sonra TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in ülke dışından kendisini eleştirdiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

'Bakın dostlarım, 25 Kasım 2014 saat 19.43, Anadolu Ajansı bir haber geçiyor, diyor ki ‘TBMM Başkanlığının yazısı üstüne Ankara mahkemeleri yayın yasağı getirdi’. Ben ertesi gün 11.00'de konuşuyorum. Arkadaşlarıma 'Düzeltme düzenlendi mı' diyorum, 'hayır' diyorlar. parlamentonun itibarını korumaya çalışıyorum. ‘TBMM yolsuzluk yapanların hamisi olamaz’ diyorum. Meclis başkanından gene tık yok. Bir zaman sonra Çiçek itiraz ediyor, ‘Ben böyle bir şey yapmadım’ diye. Saat 16.11 düzeltme yapılıyor. Şimdi ben İzah yapmasaydım sen düzeltme yapıcak mıydın. Yapmayacaktın.'

 'Parlamentonun itibarını koruyan benim'

Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Çiçek'in kendisinden milletin huzurunda özür dilemesi gerektiğini savundu.

Parlamentonun itibarını kendisinin koruduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, 'Parlamentonun itibarını koruyan benim, ayaklar altına saha sensin. Ben açıklamayı yapmasam düzeltmeyi yapıcak mıydın. Her kurumun yöneticisine, başına gelen kişiye, haberler konusu için bilgi verilir. Sen de bilgilendirildin. Neden itiraz etmedin. Yoksa ağabeyinden mi sen de emir alıyorsun” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, iktidarın demokrasiye müsait devinim etmediğini ileri sürdü. Demokrasilerde politik partilerin işlevleri olduğunu, siyasi partilerin programlarıyla halkın karşısına çıkıp oy istediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şunları anlattı:

'Vatandaş birtakım isterse hükümetini kurar devleti o yönetir. Devlet olmak ayrı, devleti yönetmek ayrı. Siyasi partiler devleti hukukun üstünlüğü çerçevesinde yönetirler. Siyasi parti devlet olmak için gelirse onun ismi demokrasi değildir. Anayasa, hiç bir kuruluşa hiç bir partiye hiç bir sınıfa, zümreye imtiyaz tanınamaz, herkes hukukun önünde eşittir der. Siz üstünlerin hukukunu topluma egemen kılmak istiyorsanız bu doğru bir naz değildir. Demokraside bunun noktayı yoktur. AKP bir devlet partisidir, bir politik parti değildir. Valisi 'Ben AKP’nin valisiyim’ diyor, kaymakamı, memuru ben devletin değil AKP’nin memuruyum diyor.'

 “MİT milli olmalı”

Kılıçdaroğlu, MİT’le ilgili iddialarını kanıtlayacak öteki belgeleri, Başbakan Ahmet Davutoğlu’a, kendisini ziyarete gelmesi biçiminde gösterebileceğinin söyledi.

'MİT bizi dinliyor, AKP hükümetine servis götürüyor, bizi karıştırmak istiyor' dediğini, Başbakan Davutoğlu'nun ise bunun alanını göstermesini istediğini anımsatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

'Sen gerçek manada Başbakansan bunun vesikası hazır ama sen diyorsan ki ben sana söyleyeyim. 2 Şubat 2012 tarih veriyorum, Adalet ve Kalkınma Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı, ağabeyi bir konuşma yapıyor, 'Ey Kılıçdaroğlu, sen mercek altındasın senin soluk alışını dahi takip ediyoruz’ diyor. Elinde mercek mevcut da beni izlemiyor ya, devlette bu işi oluşturan organlar var, Sen o çağ Adalet ve Kalkınma Partisi'ndeydin, sen bunun ne açıya geldiğini bilmiyorsan, Başbakanlık koltuğundan beyhude oturuyorsun. Sorun da bu zaten.'

Kılıçdaroğlu, 13 Ağustos 2013'te MİT’in CHP milletvekilleriyle ilgili fişleme belgelerinin yayımlandığını hatırlatarak, 'Peki Başbakan bu belgeleri bilmiyor mu, tamamını biliyor, ad isim biliyor. Davutoğlu bana diyor ki, 'Belge varmı elinde'. Çarşaf çarşaf yayımlandı, hangi belgeden söz ediyorsun lakin istiyorsan ve ben devletimi, ülkemi seviyorum, kurumların yıpranmasını istemiyorum ama sen bir gün hususi ziyaretime gelirsen sana görmediğin belgeleri de göstereceğim' diye konuştu.

'Evet, o fişlemeleri biz yaptık'

Kılıçdaroğlu, 13 Haziran 2013'te mahkemenin MİT’e bir ova yazdığını ve itiraz olmadığını, 'O fişlemeleri biz yaptık' denildiğini öne sürdü.

Bu durumun demokrasilerde olamayacağını belirten Kılıçdaroğlu, 'Hangi demokraside olur bu. Milletvekilini fişlersin,  CHP’li iş adamını fişlersin, umumi başkanını ‘mercek altına aldım’ dersin. Sonra ‘Ey Kılçdaroğlu bunun vesikası nerede’ dersin. Hadi canım sen de. Başbakan olsan muhatap alacağım da sen Başbakan değilsin kusura bakma' ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, 28 Ocak 2009'da Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın meclis kürsüsünde, 'Yanlış işiniz, hukuki olmayan işiniz yok ise dinlenmekten korkmayın’ dediğini anımsattı. Dinlenmekten korkmadığını belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

'Bizim korkumuz bulunmaz zaten. ‘Beni dinliyorlar, dinlemezseniz de namertsiniz’ dedim. Ben çocuklarıma 'Evdeki paraları sıfırla’ demedim, yatak odalarında boy boy nakit kasaları yok, ben hayatım boyunca ihale takipçiliği yapmadım, ben namuslu adamım açık ve net söylüyorum, bizim geleneğimize, bizim inancımızda kul hakkı yemek yoktur. Biz her inanca saygılıyız, biz inanç ticareti oluşturan parti değiliz. MİT milli olmak zorundadır. Bir politik partiye hizmet eden müessese gayri millidir. O bilgiyi alıp kullanan parti de gayri millidir.”

Kılıçdaroğlu, sırf MİT’in değil devletin pek aşırı kurumunun millilikten uzaklaştığını iddia etti. Amasya ziyaretinde yaşadıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

'Amasya'ya gittim, CHP’ye oy verici mahalle muhtarları geldi. Kaymakam soruyor, 'Neden CHP’ye bu kadar oy verdiniz, sizin yolunuzu yapmayacağız, suyunuzu getirmeyeceğiz’ diyor. Davutoğlu’nun bundan haberi bulunmaz mu, var ama ağabeyi izin verdiği ölçüde konuşuyor. Söylemiştim karikatür bunun şeklinde adam. Emin olun öyle. Diyor ki ‘Ben Başbakanım’. Dün ağabeyi esnafa konuşuyor. ‘Size kredi açacağız’ diyor. ‘Borcunuzu kapatıp emekli olacaksınız’ diyor. Davutoğlu seni seviyorum. İyi bir adamsın. boynunda bir davul olduğunu biliyorum lakin tokmağı bundan böyle eline al. Ben senin için diyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, esnafa kredi açıklamasıyla ilgili bir yetkisinin olmadığını öne devam eden Kılıçdaroğlu, 'Sen Başbakansan demeyecek misin, 'Ey Cumhurbaşkanı benim vazife alanıma sen sebep müdahale ediyorsun. Bu ülkede sen misin Başbakan, ben miyim Başbakan. O tokmağı ver elime. O tokmak senin elinde olmayacaktır' bunu söyle' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu'na yol açtığını ileri sürdü. Davutoğlu'nun Şanlıurfa'da konuştuğunu fakat tokmağın sesinin Ankara'dan geldiğini öne devam eden Kılıçdaroğlu, şunları anlattı:

'Çünkü ağabeyi Ankara'da. Sen Başbakan mısın, sanal Başbakansın. Ben sana söylüyorum. Adam bunun şeklinde vazife yap. Görev sahasına müdahale ettirme. Görev sahasına müdahale ettirirsen sen bu ülkede Başbakanlık yapamazsın. Benim görevim esas muhalefet partisi şekilde ülkede demokrasiyi korumaktır. Herkes vazifesini yapacak. Milli İstihbarat Teşkilatı'nı niye eleştiriyorum, milli olsun diye. Görevini yapsın, yasaların dışına çıkmasın diye. Seni niye eleştiriyorum, vazifesini yap diye. Görev sahasına biri müdahale etmesin diye. Sen bana teşekkür edeceksin. Göreceksin ben görevimi yapıyorum, sen vazifesini yapmıyorsun. Ağabeyinin sözünden çıkmıyorsun. O dairenin dışarısına çık. Biraz Başbakanlık koltuğuna otur, vazifesini yap.'

Muhabir: Salih Baran

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber