Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 02 Mart 2015 - 01:25 Yorum: 0

Milyonlarca kiracıyı çok yakından ilgilendiren haber

Kirada oturanlar, kiraya çıkacaklar bu düzenlemeye dikkat çok şey değişti...

Milyonlarca kiracıyı çok yakından ilgilendiren haber

Kirada oturanlar, kiraya çıkacaklar bu düzenlemeye dikkat çok şey değişti...

 Yapılan yeni düzenlemeye göre; depozito 3 aylık kirayı geçemeyecek ve kiraya verene ödenmeyip kiracı ismine bankaya yatırılacak. Dövizle ödenen kira 5 yılda bir yine belirlenebilecek. Kiracının ödemediği aidattan kiraya veren de mesul olacak.

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde, "Kira Hukuku Sempozyumu" gerçekleştirildi. Sempozyum kapsamında kira artış kriterleri, kira sözleşmesinin feshi, kira ilişkisinin devri, kiralanın el değiştirmesi, kiracının tahliyesi gibi konular 4 oturumda ele alındı.

6098 sayılı Türk Borçlar Yasası'nun 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girdiği, kira sözleşmelerine uygulanan 818 sayılı Borçlar Yasası ve 6570 sayılı Emlak Kiraları Konusunda Yasa'un yürürlükten kalktığına; bilhassa kira sözleşmesine dair mühim değişikliklere gidildiğine dikkat çekildi.

BANKALAR DA ARTIK MESUL

Sempozyumda konuşan Doç. Dr. Murat Aydoğdu, yeni kanunun depozito alımına da yeni kriterler getirdiğine işaret etti. Doç. Dr. Aydoğdu, depozitoya üst hudut konduğunu ve artık kiraya verene verilmeyeceğini belirterek, "Yeni kanunun 342'nci maddesiyle depozito 3 aylık kira bedeliyle sınırlandı. Üç aylık kiranın üzerinde depozito alınması böylece yasaklanmış oldu. Şayet kira, 6 aylık veya senelik gibi daha uzun süreler için ödeniyorsa, aylık miktarı hesaplanarak depozito tespit edilecek. Pek bilinmeyen mühim bir başka değişiklik daha mevcut. Kiracı depozitoyu kiraya verene vermeyecek, bankaya gidip kendi ismine hesap açarak bu bedeli alakalı taşınmazın depozitosu olarak yatıracak, elde edilen faiz geliri de depozitoya eklenecek. Banka, kira sözleşmesinin sona ermesini takiben legal sürede depozitoyu ya 2 tarafın rızasıyla iade edecek veyahut icra takip sonucunu bekleyecek. Burada bankalara mühim mesuliyet düşüyor. Yasa böyle diyor fakat kaç şahıs bunu biliyor? Bankalar ve vatandaş böyle bir legal düzenlemeden haberdar mı" söyledi.

Doç. Dr. Murat Aydoğdu, kiracılar tarafından ödenmeyen apartman aidatlarına da değinerek, "Kat Mülkiyeti Yasası'na göre apartman genel giderlerini içeren aidatlardan kiraya veren de mesul. Şayet kiracı ödemezse mülk sahibinden öğrenim edilebilir" diye söyledi.

HAKKANİYET İLKESİNE DİKKAT

Doç. Dr. Emre Gökyayla da kiracılarla kiraya veren arasındaki en mühim konulardan biri olan kira artışının kriterlerini açıkladı. Doç. Dr. Gökyayla, yeni kanunun kiracı lehine emredici hükümler içerdiğini, işyerleri kira artış kriterlerine dair düzenlemelerin ise 2020 yılına ertelendiğini dile getirdi, şunları ifade etti:

"Kira bedelinin yine belirlenmesinde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) üst hudut kabul ediliyor. Sözleşmedeki artış oranı, hakkaniyet ilkesi ve emsal kira bedelleri kriter alınıyor. Hakkaniyet ilkesi, daha önceki kiracı indirimini içeriyor, bunun nasıl olacağına dair Yargıtay kararları mevcut. Yargıtay, daha önceki kiracıların kiralarının yine belirlenmesinde, emsal kira bedelleri üzerinden yüzde 15 indirime gidilmesini benimsiyor. Kiracıların ve kiraya verenlerin bunu bilmesinde fayda mevcut. Ayrıyeten yeni yasanın 344'üncü maddesiyle yabancı para olarak ödenen kira bedelinin 5 sene geçmedikçe yine belirlenemeyeceği de hükme bağlandı."

Haber Kaynağı: SABAH
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber