Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 06 Mart 2015 - 12:13 Yorum: 0

Minik ellerin yaptığı gelincikler Çanakkale şehitleri için

Kepez Atatürk İlkokulu'nda eğitim gören öğrenciler, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı dolayısıyla şehitleri anmak için keçe sanatıyla gelincik çiçekleri hazırladı

Minik ellerin yaptığı gelincikler Çanakkale şehitleri için

ÇANAKKALE (AA) - MEHMET BAYER - Çanakkale Kepez Atatürk İlkokulu'nda eğitim gören öğrenciler, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı dolayısıyla şehitleri anmak için keçe sanatıyla gelincik çiçekleri hazırladı.

Gönüllü olarak eğitime katılan geleneksel keçe sanatı eğitmeni Serpil Şahin'in nezaretinde sınıflarında çalışan öğrenciler, ıslak keçe sanatıyla yaptıkları kırmızı gelinciklerin yanı sıra Çanakkale Savaşları ile ilgili temaların yer aldığı parçaları oluşturuyor.

Okulun müdürü Şuayip Odabaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Çanakkale Geçilmez" sözünün altında yatan mistik havayı ve bu toprakların nasıl kazanıldığını çok iyi bildiklerini söyledi.

Savaştan sonraki 100 yılık zaman diliminde Çanakkale'nin aynı zamanda barışa ev sahipliği yaptığını aktaran Odabaşı, "Mustafa Kemal Atatürk'ün savaştan sonra yabancı ülkelerin annelerine yönelik 'sizin evlatlarınız artık bizim de evlatlarınız olmuştur' sözü barış sloganını dünyada yaşatmıştır. 100'üncü yıl içinde şehitlerimizi yeniden anmak, onlara saygımızı ortaya koymak için böyle bir işe soyunduk" dedi.

Odabaşı, çalışmanın en önemli özelliklerinden birisinin de öğrencilerin velileriyle katılması olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Biliyoruz ki keçecilik Türk geleneklerinde yer alan bir el sanatı. Unutulmaya yüz tutmuş sanatı yaşatmak, keçe üzerinden yeni sanatsal faaliyetler yürütmek çok farklı bir şey. Çocukların ve velilerin ne kadar özverili olduğunu gördük. Şu anda da azimli şekilde çalışmalar sürüyor. İleride bununla ilgili sergiler yapmayı düşünüyoruz. Şehitlerimizi daha iyi anmak, onlara duyduğumuz saygıyı daha iyi şekilde ortaya koymak için okuldaki çalışmalarımız farklı şekillerde devam ediyor. Bize destek sağlayan kişi ve kurumlara çok teşekkür ediyoruz."

- "Gelincikleri tüm valiliklere göndermeyi planlıyoruz"

Sınıf öğretmeni Gülcan Ergun, Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılı dolayısıyla şehitleri yad etmek, hatırlamak, unutmamak, unutturmamak adına böyle bir etkinliği yaptıklarını dile getirip, "Buradaki bir başka hedefim, öğrencilerime Çanakkale ruhunu yaşatabilmekti. Geleneksel ıslak keçeyle savaştan barışa Çanakkale'nin tanıtımını yapıyoruz. Çok güzel eserler ortaya çıktı. 100 yıl önce Anadolu'nun dört bir köşesinden Mehmetçiklerimiz Çanakkale'ye geldi, şehit oldu ve kanlarını akıttı. 100 yıl sonrasında da biz Çanakkale'den Anadolu'nun dört bir köşesine şehitlerimizin anısını yaşatma adına bu çalışmada ortaya çıkan gelincikleri tüm valiliklere göndermeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Eğitmen Şahin ise geleneksel keçenin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından en önemlilerinden birisi olduğuna işaret ederek, "Okul yöneticileri bana böyle bir projeyi sunduğunda çok heyecanlandım. Çünkü benim istediğim zaten gençlere ve çocuklara keçe sanatı öğretmekti, sevdirmekti. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda da bunu gördüm. Çocuklarımız çok severek çalıştı ve başarılı çalışmalar ortaya çıkardı. 1 aylık sürede çok ilerleme kaydettiler. 50 veli ve öğrenci bu çalışmada yer aldı" diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber