Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Dünya 28 Temmuz 2014 - 00:10 Yorum: 0

Mısır da bu sürecin içinde

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Gazze'de ateşkesin sağlanmasıyla ilgili "Sayın Abbas bu sürecin içindedir. Mısır da bu sürecin içindedir. Mısır'a karşı, Mısır'ı engelleyici bir çaba değil bu" dedi.

Mısır da bu sürecin içinde

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze'de ateşkes sağlanmasına ilişkin olarak, 'Şöyle bir kanaat uyansın istemem. Filistin yönetimi ve Sayın Abbas bu sürecin içindedir. Aynı biçimde Mısır da bu sürecin içindedir. Mısır'a karşı, Mısır'ı engelleyici bir gayret değil bu. Aksine, Sayın Kerry Kahire'de bu temasları yürüttü' dedi.

Davutoğlu, son üç gündelik ateşkese giden süreçte ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Halit Atiyye ile üçlü şekilde kurulan istişare mekanizmasının olağanüstü bir etkisi olduğunu söyledi.

Kerry'nin direkt İsrail ile teması olduğunu, kendisinin de Katar'da olduğu yaklaşık 24 saate yakın sürenin büyük çoğunluğunun Hamas lideriyle beraber geçtiğini anlatım eden Davutoğlu, şöyle konuştu: 

'Sayın Halid Atiyye ile birlikte. Tabii iki tarafla da direkt temasın olması ve Sayın Kerry ile aramızda bir itimat ilişkisi ile açık ve net bir iletişim kanalının kurulmuş olması bu ateşkesi veren esas unsurdur. Bunu burada anlatım etmek isterim. Sayın Kerry de fazla aşırı yoğun bir gayret sarf etti. Karşılıklı şekilde en az 4-5 defa ateşkes çerçevesi üstünde müzakere kağıtları değiş tokuş edildi. Ve son nihai metin Sayın Kerry'nin teklifi şekilde da İsrail kısmına da iletildi. Ancak, maalesef İsrail bunu kabul etmedi. Etmemesi üzerine bu geçici ateşkesler formülü üstünde durulup, burada da Sayın Kerry'nin fazla aşırı önemli katkısı oldu. Ben kendisine bu manada yürütülen çabalar dolayısıyla katkılarına teşekkür anlatım ediyorum. Çünkü bir ateşkes sağlanması için herkezin elini taşın altına koyması lazım. Ancak sırf Kerry'nin, bizlerin, Türkiye'nin, Katar'ın iyi niyetleri, ateşkesi sürdürülebilir kılmıyor. Alandaki aktörlerin de bu çabayı göstermesi lazım.'

Abbas ve Mısır da bu sürecin içindedir

Ateşkes sürecinin içinde Mısır ve Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

'Bunun da altını bilhassa çizmek istiyorum. Filistin Devlet Başkanı Sayın Abbas'ın Türkiye ziyaretleri ile bu mekanizma kuruldu. Türkiye, Katar, Amerika, Filistin yönetimi ve Hamas içinde kurulan mekanizma, burada karar altına alınmıştı. Şöyle bir kanaat uyansın istemem. Filistin yönetimi ve Sayın Abbas bu sürecin içindedir. Aynı biçimde Mısır da bu sürecin içindedir. Mısır'a karşı, Mısır'ı engelleyici bir gayret değil, bu aksine, Sayın Kerry Kahire'de bu temasları yürüttü. Bir taraftan Mısır tarafıyla, bir taraftan İsrail tarafıyla da devamlı görüştü. Dolayısıyla öyle bir kanaat uyanmasını hiç istek etmeyiz. Bir tarafta Türkiye ve Katar, öteki tarafta Mısır, İsrail. Bu değil. mühim olan oradaki kan ve gözyaşının dinmesi için herkezin elinden geleni yapması. Sayın Kerry Kahire'den bizimle konuştu. İlgili tüm aktörler devredeydi. Ban Ki-mun ile görüşülüyordu. İsrail tarafıyla, Mısır tarafıyla, Hamas tarafıyla, Filistin yönetimiyle, dolaysıyla tüm bu sürecin sonunda buraya gelindi.'

Dün Paris'te yaptığı görüşmeleri de ifade eden Davutoğlu, 'Yaptığımız görüşmeler ki, Sayın Kerry ile evvela başbaşa görüştük. Sonra yedili toplantı yaptık biliyorsunuz. Orada biz, Sayın Kerry ve ben öteki ülkeleri bilgilendirdik. Onların BM şemsiyesi altında ve müşterek çabalar içinde Gazze'nin tekrar yapılandırılması meselesi için yapacakları somut katkıları ele aldık. Daha sonra yine Sayın Kerry, İsrail Başbakanı Netanyahu ile bizler de Sayın Halit Meşal ile münasebet kurarak bu ateşkes şartlarının oluşmasını sağladık. Daha sonra Sayın Kerry bizim büyükelçiliğe gelerek beraber çalışmaya bizim büyükelçilikte devam ettik' diye konuştu.

Davutoğlu, görüşmenin son derece üretken olduğunun altını çizerek, 'Eğer bu çalışmalar olmasaydı şu anda biz bu ateşkesi sağlamış ve Filistinli kardeşlerimize arife gününde ve sulh içinde aileleriyle en azından bayramlaşırken bomba altında bayramlaşmamaları garantisini almamış olurduk. Elimizden geleni yapacağız. Yine de risk var. Yani, her an bir provakasyon, her an denetim dışı bir devinim olabilir. Onun için saat başı neredeyse bütün aktörlerle münasebet halindeyiz. İnşallah bu bayramda kardeşlerimiz bir soluk alsınlar. Daha sonra da nebati Gazze'nin insani ve öteki ekonomik bakımdan tekrar inşası meselesi için tüm çabalar gösterilsin' ifadelerini kullandı.

Muhabir: Abdullah Yıldız

ETİKETLER: Mısır , da , bu , sürecin , içinde
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber