Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 30 Ekim 2014 - 18:33 Yorum: 0

Mısır Refah'ta tampon bölge oluşturuyor

Kuzey Sina'daki saldırılar sonrası ilan edilen 3 aylık sıkıyönetimin ardından Mısır ordusu Refah Sınır Kapısı'nda tampon bölge oluşturmak amacıyla binaları imha etmeye başladı.

Mısır Refah'ta tampon bölge oluşturuyor

Mısır'ın Kuzey Sina ilinde 24 Ekim'de güvenlik noktalarına düzenlenen 30 bireyin hayatını kaybettiği, 31 bireyin yaralandığı saldırılar sonrası ilan edilen 3 maaş sıkıyönetimin arkasından ordunun atacağı adımlar tartışılıyor.

Askeri uzmanlar bu konu ile ilgili değişik görüşler öne sürüyor. Bazıları tampon bölge oluşturulacağı ve yerleşim birimlerinin boşaltılarak halkın öteki bölgelere sevk edileceği, bazılarıysa sınırdaki tünellerin % bulunmamaktadır edileceği görüşünü paylaşıyor. Uzmanların bir bölümü da ordunun sadece saklı operasyonlarını artıracağını ancak yeni adım atmayacağını düşünüyor. 

Konuyla ilgili AA muhabirine konuşan emekli tümgeneral Talat Muslim, 'Ordu, ilk şekilde Gazze sınırında tampon bölge oluşturup, yerleşim birimlerini boşaltacak ve tünelleri yıkacak. Ordu, tampon bölge için Kuzey Sina'daki kabileler ile iletişime geçecektir, tampon bölge oluşturduktan sonra ordunun silahlı gruplara karşı operasyonları kolaylaşacak' diye konuştu.

Emekli tümgeneral Adil Süleyman tampon bölge oluşturulmasının ve yerleşim birimlerinin boşaltılmasının uzak ihtimal olduğunu anlatım ederek, sadece sınırdaki tünellerin ve tünellere bitişik evlerin yıkılmasını beklediğini belirtti.

Öte yandan Süleyman, 3 maaş inanılmaz vaziyet boyunca teröristlerin sızdığı düşünülen tünellere yoğunlaşılmasını beklediğini vurguladı.

Hükümete bağlı El-Ahram Stratejik ve Askeri Araştırmalar Birimi Başkanı Tümgeneral Muhammed Kadri Said ise silahlı gruplarla mücadelede ordunun saklı operasyonlar ve eş zamanlı baskın yöntemini benimseyeceğini düşündüğünü söyledi.

Said, inanılmaz halin orduya kolaylık sağlayacağını dile getirerek 'Yeterli istihbarat bilgisine sahip olarak ve hızlıca harekete geçerek sorunun üstesinden gelinebilir' biçiminde konuştu.

Kuzey Sina'da 24 Ekim'de iki güvenlik noktasına düzenlenen saldırılarda 30 şahıs hayatını kaybetmiş, 31 kişi yaralanmış, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, terör sorununu köklü çözmek için Gazze sınırında yoğun güvenlik önlemleri alınacağını açıklamıştı. Güvenlik önlemleri kapsamında, ikinci bir uyarıya kadar Refah Sınır Kapısı'nın kapatılması talimatı verilmiş, alanda 3 maaş inanılmaz vaziyet ilan edilmişti.

Mısır'ın Sina Yarımadası'nda 2011 yılının Şubat ayından bu güne kadar 47 terör saldırısının düzenlendiği, saldırılarda şu temel kadar 168 bireyin hayatını kaybettiği kaydediliyor.

ETİKETLER: Mısır , Refahta , tampon , bölge , oluşturuyor
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber