Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 12 Ekim 2016 - 15:28 Yorum: 0

Misis’te kazılar devam ediyor

Yüreğir Belediyesi ile Adana Arkeoloji Müzesi, Roma İtalyan Ulusal Araştırma Merkezi ve Pisa Üniversitesi işbirliğinde yürütülen 2016 Sonbahar Dönemi...

Misis’te kazılar devam ediyor

Yüreğir Belediyesi ile Adana Arkeoloji Müzesi, Roma İtalyan Ulusal Araştırma Merkezi ve Pisa Üniversitesi işbirliğinde yürütülen 2016 Sonbahar Dönemi Arkeolojik kazıları devam ediyor. Kervansaray Restorasyonu ile Lokman Hekim Cami Rekonstrüksiyon çalışmaları devam ederken Roma dönemine ait 2 ve 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve 1970 yılına kadar kullanılan 2 su değirmeni restore edilip çevre düzenlemesi yapılarak eski özgün yapısına kavuşturulacak.

İki ay sürecek çalışmalar Prof. Dr. D'Agata tarafından yürütülüyor. 2016 İlkbahar döneminde yapılan kazılarda, höyüğün 10 metre altında Geç Hitit Dönemi'nde büyük önem taşıyan bir kale yapısı bulunmuştu. Bu yıl yapılacak çalışmalarda o dönemin insanlarının günlük yaşamlarına dair detaylar araştırılacak.

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, kazılara yılda iki dönem devam edildiğini belirterek, Misis'in yapılan kazılar sonucu önemli bir turizm merkezi olacağını söyledi. Misis'te kazı çalışmalarının 2012 yılından bu yana devam ettiğini dile getiren Çelikcan, Havraniye Kervansaray restorasyonu ve Lokman Hekim Camii rekonstrüksiyon çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Ceyhan Nehri üzerinde bulunan tarihi su değirmenlerinin de restorasyonunun başladığını belirten Çelikcan çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte bölgenin önemli bir turizm merkezi olacağını söyledi.

Bölgenin şu anda sit alanı olduğunu ve kaçak yapılaşmaya asla izin vermeyeceklerinin altını çizen Başkan Çelikcan, "Misis önemli bir yaşam merkezi. Devam eden çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte ortaya çok güzel eserler çıkacaktır. Bunun için bölgeye ayrı bir önem veriyoruz. Çevre estetiğini bozacak kaçak yapılara kesinlikle izin verilmeyecektir" şeklinde konuştu.

Misis'te çok değişik ve farklı dönemlere ait arkeolojik yapıların bulunduğunu belirten Başkan Çelikcan, "Günümüzde gözlemlenebilen mozaikler, antik taş köprü, yer yer görülen surlar, su kemerleri, stadyum, su değirmenleri, tiyatro, hamam, şehrin kuzeyinde bulunan antik kaya mezarları, Geçitli yakasında yer alan ve büyük bölümü yıkılmış olan Havraniye Kervansarayı ve cami gibi yapılar kenti ayrıca önemli kılmaktadır. Yapılan görüşmeler sonucunda Kervansaray Restorasyonu ve Lokman Hekim Camii rekonstrüksiyon çalışmaları başlamış durumda" dedi.

Anadolu'da su değirmenlerinin 20. yüzyılın son çeyreğine kadar işlevsel olarak varlığını sürdürdüğünü ve insanoğlunun sahip olduğu ilk teknolojilerden bir olduğunu belirten Çelikcan, "Ceyhan Nehri üzerinde bulunan, M.S. 2. ve 3. yüzyılda yapılan ve 1970 yıllara kadar kullanılmaya devam eden 2 su değirmeninin restorasyonlarını ve çevre düzenlemesini yaparak turizme kazandıracağız. İşlevsel değerini geçen zaman içerisinde yitiren ve bu nedenle yok olmaya yüz tutan su değirmenlerini, otantik yapısıyla toplum hayatına tekrar kazandıracağız" şeklinde konuştu.

Misis’te kazılar devam ediyor

Misis’te kazılar devam ediyor

Misis’te kazılar devam ediyor

Misis’te kazılar devam ediyor

Misis’te kazılar devam ediyor

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber