Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 27 Temmuz 2014 - 20:40 Yorum: 0

Mostar Köprüsü'nde atlama yarışları yapıldı

Mimar Sinan'ın talebesi Mimar Hayrettin tarafından Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar'da inşa edilen tarihi köprüde 448. kez geleneksel atlama yarışları yapıldı.

Mostar Köprüsü'nde atlama yarışları yapıldı

Mimar Sinan'ın talebesi Mimar Hayrettin vasıtası ile Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar'da inşa edilen tarihsel köprüde 448. defa geleneksel atlama yarışları yapıldı. 

Mostar'da Neretva Nehri üzerine 1566 yılında inşa edilen ve o tarihten bu güne kadar aralıksız sürdürülen atlama şöleni, bu sene da büyük coşku ve heyecana sahne oldu. Köprünün 28 metre yükseklikteki en üst kısmından suya atlayanlar, şölene katılanlar vasıtası ile ilgiyle izlendi. Köprüden atlama şölenine, bu sene Bosna Hersek ve bölge ülkelerinden 44 sporcu katıldı.

Binlerce insanın büyük ilgiyle izlediği tarihsel köprüden atlama yarışlarında bu sene 'baş üstü' kategorisinde 18, 'dik atlayış' kategorisinde ise 26 sporcu yarıştı. Geleneksel atlama yarışlarına eklenen 15 yaşındaki Ahmed Ceroviç, bu seneki atlama yarışının en genç yarışmacısı oldu.

Geleneksel atlayışların 'baş üstü' kategorisinde Lorens Listo 8'inci kez şampiyon oldu. Aynı kategoride Vedad Paşiç ikinciliği, Mustafa Şariç ise üçüncülüğü elde etti. 'Dik atlayış' alanında İgor Kaziç, Admir Deliç ile Edi Fink eşit puan alırken, jürinin kararıyla atlayışı sanatsal manada en güzel şekilde seçilen Kaziç, şampiyonluğu kazandı.

- Geleneksel Mostar Köprüsü atlamaları

Mimar Hayrettin vasıtası ile 1566 yılında inşa edilen tarihsel Mostar Köprüsü'nde, yapıldığı yıldan itibaren aralıksız düzenlenen atlayışlarda değişik ülkelerden her sene onlarca sporcu yarışıyor.

Mostar şehrinin adeta 'ruhu' şekilde isimlendirilen tarihsel köprü, 9 Mayıs 1993'te, Bosna-Hersek'teki savaşın en acımasız saldırılarından birinin kurbanı oldu. Yüzyıllar boyunca Bosna'da hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü olan köprü, Hırvat birliklerinin tank atışlarına dayanamayarak 9 Kasım'da Neretva Nehri'nin sularına gömüldü.  Mostarlılar, köprünün yıkılmasına ve harp şartlarına rağmen, geleneksel köprüden atlama şölenini sürdürmüştü. 

Türkiye'nin girişimleriyle aslına müsait şekilde 2004 yılında tekrar inşa edilen Mostar Köprüsü'ndeki atlama yarışlarına Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde de yer veriyor.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber