Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 23 Kasım 2016 - 16:04 Yorum: 0

MŞÜ’de ’Başkanlık Sistemi’ semineri

Muş Alparslan Üniversitesi'nde (MŞÜ) "Başkanlık Sistemi Tartışmaları" konulu seminer düzenlendi.

MŞÜ’de ’Başkanlık Sistemi’ semineri

Muş Alparslan Üniversitesi'nde (MŞÜ) "Başkanlık Sistemi Tartışmaları" konulu seminer düzenlendi.

Fen Edebiyat Fakültesi seminerleri çerçevesinde Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonunda düzenlenen seminere Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem konuşmacı olarak katıldı. Başkanlık sisteminin yanlış anlaşıldığını ve özü itibarı ile teknik bir konu olan başkanlık sisteminin tarifinin yasama ve yürütme organlarının birbiriyle ilişkisi çerçevesinde tasnifi olarak açıklanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, parlamenter sistem ile parlamento sistemi arasında bir kavram kargaşasının da yaşandığını dile getirdi. Başkanlık sistemi ve parlamenter sistemin takım tutar gibi tutulduğunu, lehte veya aleyhte sarf edilen söylemlerin söz konusu hükümet ve muhalefet tarafından farklı tartışmaları beraberinde getirdiğini sözlerine ekleyen Erdem, bölünme tehdidinin tahrik edici unsur olarak söylemlerde kullanıldığına dikkat çekerek başkanlık sisteminin tam olarak ne olduğunun algılanması ve teknik mevzuatın açık olması gerekliliğine vurgu yaptı.

Parlamenter sistem yanlılarının sistemi çok yücelttiğini, başkanlık sistemini savunanların ise sistemi sihirli formül olarak gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, sözlerine şöyle devam etti:

"Aslında bugünlerde tartışmaya konu hükümet sisteminin kendisinin de toplumsal siyasal sorunlara tek başına çözüm getirme durumu söz konusu değil, aksine bu imkanın meydana getirilmesi için onlarca parametreden sadece biri. Bu tartışma zemini bu sığlıktan çıkmalı. Yasama ve yürütme organlarının ayrılığı konusunda İngiltere parlamenter sistemi, Amerika ise başkanlık sistemini uyguluyor. Başkanlık sisteminde yasama-yürütme birbirinden bağımsız iken parlamenter sistemde bu yapıların birbirlerine karşı organik ve işlevsel sorumlulukları vardır. ABD'deki başkanlık sisteminde, yasama ve yürütme ayrı ayrı düzenlenen organlardır ve yürütmenin başında başkanın olması ise istikrarı sağlamaktadır. Ülkemizde ve dünyanın birçok ülkesinde parlamentolar gerçek anlamda icraatta bulunamıyorlar. Eğer gerçek anlamda Türkiye'de demokrasi çıtası yükselecek ve çoğulcu yasamayı güçlü kılacak ise başkanlık sistemi vakit geçirmeden getirilmelidir ama tersi durumda başkanlık sisteminin önemi kalmamaktadır. Bu tartışmadan ziyade siyasi sistem ve nitelik sorununun tartışılması, hukuka uygun çoğulcu siyasi sistem arayışına girmek daha doğru olacaktır. Hangi hükümet sistemi daha katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü, onu tartışmak gerek. Meclis ancak güçlü bir temsil sistemi ile güçlü olur. Yani parlamentoyu güçlendirmek için hem yasama hem denetim fonksiyonu bizim seçimlerimizle onaylanmalıdır. Toplumu oluşturan kesimlerin her yerde temsilcilerinin olması gerekiyor. Bu anlamda başkanlık hükümet sisteminde yaşanabilecek sıkıntılar da bu sistemle bir nebze giderilmiş olur."

MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı seminer, Prof. Dr. Erdem'in konuşmasının ardından soruların yanıtlanması ile sona erdi.

MŞÜ’de ’Başkanlık Sistemi’ semineri

MŞÜ’de ’Başkanlık Sistemi’ semineri

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber