Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
22:23 Vezirköprü’de gece yarısı kırmızı karınca operasyonu: Zararlı böcekleri yiy...22:23 Manisa’nın minik karatecileri milli takım yolunda22:21 Sakarya’da dehşete düşüren olay22:21 Bocce İl Birinciliği müsabakalarında gelenek bozulmadı22:20 Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Fenerbahçe - Olympiakos maçını trib...22:19 İsmail Kartal’dan Olympiakos maçında 3 değişiklik22:19 TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Dünya barışının kalbi Ortadoğu’dur"22:18 UEFA Avrupa Konferans Ligi: Fenerbahçe: 1 - Olympiakos: 0 (Maç devam ediyor...22:15 Bakan Koca: "Tokat’ta meydana gelen depremde 1 kişi etkilenmiştir"22:13 U dönüşü yapan otomobile çarpan motosiklet sürücüsü yaşamını yitirdi22:02 Depreme yakalanan vatandaşlar geceyi dışarıda geçiriyor22:00 Ağrı’da çocukları dövdüğü iddia edilen imam gözaltına alındı22:00 AFAD: "Tokat’ın Sulusaray ilçesinde saat 21.45’te 4 büyüklüğünde bir artçı...21:56 Çankırı İl Sağlık Müdürü: “İhtiyaç halinde üzerimize düşen her türlü göreve...21:56 Depremzede yaşlı kadın korku dolu anları anlattı21:55 Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor21:51 Manisa’da 2 ton su 1 TL oldu, kartlı sayaç zorunluluğu kalktı21:49 Adalet Bakanı Tunç, Bosna Hersek Adalet Bakanı Bunoza ile bir araya geldi21:49 Dicle Nehri’nde ceset ihbarı ekipleri harekete geçirdi21:48 ABD, Filistin’in BM’ye tam üyelik talebini veto edecek
Sağlık 20 Eylül 2014 - 12:34 Yorum: 0

Müezzinoğlu'ndan ''ilaçta taban fiyat'' değerlendirmesi

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, ilaçta taban fiyat uygulamasına ilişkin ''Şimdi, bedava veya cebinden hiç para çıkmadığı bir sistem. Bu şekilde bilinçli ilaç kullanma kültürü dejenere oluyor'' dedi.

Müezzinoğlu'ndan ''ilaçta taban fiyat'' değerlendirmesi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AA Editör Masası'nda sıhhat gündemine ait açıklamalarda bulundu ve gündeme ait soruları yanıtladı.

1 Ekim tarihinden itibaren ilaçta taban fiyat uygulamasının başlayacağının anımsatılarak, SGK'nın sıhhat uygulama tebliğinde yapılan değişiklikle, hastaların ilaç için daha fazla aşırı nakit harcayacağı anlamında iddiaların bulunduğunun belirtilmesi üstüne Müezzinoğlu, burada bir denge problemi yaşandığını, dengeyi, hasta haklarını koruyarak, hastanın tedaviye ulaşımında ve tedavi olmasında problem yaşamadan sağlamak gerektiğini söyledi.

Ancak otokontrol mekanizmasını da doğru kurgulanması gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu, ''Şimdi, bedava yada cebinden hiç nakit çıkmadığı bir tertip sanki manavdan bir torba meyve aldım ve ben bunu tüketiyorum gibi'' dedi.

Bu biçimde şuurlu ilaç kullanma kültürünün dejenere olduğunu anlatım eden Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

''Şimdi yani eczanenin önünde duruyor, arabasının camını açıyor, eczacı arkadaşına sesleniyor, 'filan antibiyotiği verir misin?'Manavdan dahi meyveyi böyle almıyoruz. Dolayısıyla ilacı alırken, bilinçli almalıyız. 'Bu devletin karşılıksız verdiği ürün, nasıl olsa o da almış ben de alayım' değil, yani  cebimizden bir otokontrol sistematiğinde bir şeylerin çıkması... Tabi bu, bir. İkincisi, bir takım ilaçlar reklamla, algıyı yönetiyor. Bu tabip dost yazıyor veya hastanın bilincine onu taşıyor. Hasta 'bana filan antibiyotiği, yaz' diyor,  'filan tansiyon ilacını yaz' diyor. Şimdi filan tansiyon ilacı aynı içerikte 5 adet varsa, biri 10 lira, biri 12 lira. Biri farzedelim 3 tanesi 10 lirayken, biri de 15 lira. Ama 15 liranın 3 lirasını yada 2 lirasını hasta algısına harcamış. Şimdi hasta diyor ki bana 'bu 15 liralık iyi geliyor'. Şimdi burada olmamış madde aynıysa ve bu 10 liralığı ben sana veriyorum lakin  benim bununla birlikte bir 5 lira vermem bilimsel şekilde da doğru değil, reel şekilde doğru değil, Seni o biçimde kandıranlara da destekçi olmuş oluyor. Yani algıyı kendi elinde tutarak, toplumu kusur yönlendirenlere de ' tamam 15 liralıksa 15 lirayı ödüyorum' o süre 10 liralık niye 10 lira şekilde üretmeye devam etsin ki?''

''Vatandaşımızı mağdur etmeyiz''

Müezzinoğlu ''Herhangi bir kanser, kronik hastalık, böbrek yetmezliği... Biz hastamızın mağduriyetinin bulunduğu hiç bir yerde ne hükümet olarak, ne bakanlık şekilde vatandaşımızı mağdur ederiz. Ama psikolojileri ve algıyı istismar eden, kusur yönetmeye çalışan veya  kendi lehine yönetmeye çalışanlara da..Bu milletin parasını harcıyoruz neticede. Buna 10 lira yerine 15 lira verirken, ne Faruk Çelik bey,  ne Müezzinoğlu, ne Babacan, ne sayın Davutoğlu cebindeki parayı vermiyor. Milletin parasını ulus hesabına doğru kullanma gibi, reel kullanma benzeri bir sorumluluğumuz var'' halinde konuştu.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber