Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Asayiş 19 Temmuz 2019 - 14:03 Yorum: 0

Muğla Orman Bölge Müdür Cekili Demirci: “Dalaman yangını ilk belirlemelere göre kaza”

Muğla Orman Bölge Müdür Vekili Enver Demirci, Dalaman ve Datça yangınlarında terör bağlantısının olmadığını, Datça yangınına sebebiyet veren GSM...

Muğla Orman Bölge Müdür Cekili Demirci: “Dalaman yangını ilk belirlemelere göre kaza”

Muğla Orman Bölge Müdür Vekili Enver Demirci, Dalaman ve Datça yangınlarında terör bağlantısının olmadığını, Datça yangınına sebebiyet veren GSM şirketine 1 milyon 30 bin liralık maddi tazminat davası açıldığını açıkladı.

Muğla'da yıl içinde çıkan orman yangınlarının çıkış sebepleri hakkında bilgi veren Muğla Orman Bölge Müdür Vekili Enver Demirci, yapılan araştırmalarda terör unsurlarının yangın çıkardığına ilişkin bir emarenin bulunmadığını söyledi. Demirci, Dalaman orman yangınının bir kaza sonucu olduğunu tahmin ettiklerini söylerken, Datça orman yangını ile ilgili bir GSM firmasına 1 milyon 30 bin TL maddi tazminat davası açıldığını belirtti. Demirci, Dalaman yangınına ekiplerin 13 dakika içinde müdahale ettiklerini belirterek, "10 Temmuz 2019 tarihinde saat 15.10'da Dalaman'da başlayan yangın rüzgarın şiddetli olması, nemin düşük olması, o tarihte nem yüzde 18'lerde, rüzgar yüzde 41'di. Bu kritik hava nedeniyle yangın hızla ilerledi. 13 dakika içinde ekiplerimiz yangına müdahil oldu. Yangın alanımız yaklaşık 400 nektar civarında. Yalnız bu net rakam değil. Bu alanın soğutma çalışmaları devam ediyor" dedi.

"Yangının çıkış sebebi kaza"

Dalaman'daki orman yangının çıkış sebebi ile ilgili ilk yapılan araştırmalarda kaza sonucu çıktığını tahmin ettiklerini belirten Demirci, "Yangının çıkış sebebi ile ilgili kaza olduğuna inanıyoruz. Yangının çıkış noktasını hem jandarma, hem biz, olay yeri inceleme ekipleri yerinde inceledi. Kesinlikle terör amaçlı bir yangın değil. Biz bunu net olarak söyleyebiliyoruz. Ama şu çıkardı diyecek konumda da değiliz. Sebebi araştırılıyor. Çıkış noktası itibari ile baktığımızda bir kaza olduğu kesin. Özellikle Muğla'daki Fethiye'de, Milas'ta çıkan tüm yangınları biz basında bu tip haberlerin çıkmasından dolayı daha titiz incelemeye alıyoruz. Biz bu zamana kadar terör amaçlı yangın çıktığına dair herhangi bir emareye rastlamadık" diye konuştu.

"Ters ateş verdik"

Dalaman'da başlayıp Göcek'e sıçrayan orman yangınının gece saatlerinde Göcek'e sıçramasını önlemek için ters ateş yaktıklarını belirten Demirci, "Bu yangında bir diğer önemli konu yangın gece saatlerinde Göcek'e doğru ilerliyordu kuzeyden esen rüzgarın etkisi ile. Orada ciddi bir tehlike vardı. Bunu kamuoyuna çok da duyurmadan sessiz sedasız karşı ateş yöntemini kullanarak Göcek'e yakalaşan yangına Göcek'in kuzey sınırında bir şerit açtık. Bu şeridin etrafına bizim arazözleri yerleştirerek gerekli tedbirleri aldık ve o mevkiden karşı ateş yakarak yangının Göcek'e doğru ilerlemesini durdurduk" dedi.

"İmara açılmayacak"

Yanan alanların kesinlikle imara açılmayacağının altını çizen Demirci, "Bir başka konu burası kesinlikle imara konu olmayacak. Sizlerin huzurunda biz de söz veriyoruz. Bizleri takip edin bu konuda. İmara açılmayacak. Orman orman olarak kalacaktır. Eskisinden daha fazla koruma altına alınacaktır burası" dedi.

Datça yangınına tazminat davası

Datça'daki makilik yangını hakkında da bilgi veren Bölge Müdür Vekili Demirci, yangının enerji nakil hatlarından çıktığının kesinleştiğini, bir GSM firmasına da bu konuda maddi tazminat davası açtıklarını belirtti. Demirci, "Yaklaşık 1 milyonun üzerinde bir rakam tazminat var. Bunun bir kısmı ağaçlandırma masrafları, bir kısmı söndürme masrafları. Suç tutanağı düzenlendi. Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirildi. Konunun hukuki süreci devam ediyor. Oranın da enerji nakil hattından çıktığına dair tespitlerimiz var" diye konuştu.

Helikopterlerin gece uçuşu

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde görev yapan pilot Ali Yalçın ise helikopterlerin gece uçuşu yapıp yapamayacakları konusunda bilgi verdi. Yalçın, "Tabii bunun için sivil havacılığın atması gereken birtakım adımlar var. Kontrollü bir hava sahası oluşturmaları gerekiyor. Türkiye'de şu anda böyle bir kontrollü hava sahası görerek gece uçuşları için yok. Orman yangınlarında hava araçlarının görerek gece uçuşu yapması mümkün değil. Dürbün ile güneşe bakar mısınız? Bakamazsınız. Gece görüş cihazı, yani pilotların gece görerek uçuş yaptıklarında taktıkları gece görüş dürbünleri ortamdaki ışığı, gözle görülemeyen ortamdaki ışığı bilmem kaç bin kere büyüterek göze veriyor. Peki biz yangının üzerinde uçarken o yangının çıkardığı ışığı o şekilde gözümüze verirse ne olabileceğini düşünebiliyor musunuz? Bu nedenle şu ana kadar dünyada bu problem çözülmediği için yangın üzerinde görerek uçuş yapmak şimdiye kadar mümkün olmamıştır. Bu çözülmediği sürece de olamayacaktır" dedi.

Muğla Orman Bölge Müdür Cekili Demirci: “Dalaman yangını ilk belirlemelere göre kaza”

Muğla Orman Bölge Müdür Cekili Demirci: “Dalaman yangını ilk belirlemelere göre kaza”

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber