Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 22 Temmuz 2014 - 15:18 Yorum: 0

Muğla'da "kaçak rehber" denetimleri

Her yıl 3 milyondan fazla yabancı turistin tatilini geçirdiği Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi gözde turizm merkezlerinde belgesiz çalışan ve yabancı uyruklu rehberlere yönelik Muğla Valiliği ve Muğla Rehberler Odası işbirliğiyle denetimlere başlandı

Muğla'da 'kaçak rehber' denetimleri

MUĞLA (AA) - Muğla genelinde belgesiz çalışan ve yabancı uyruklu olan kaçak rehberlere yönelik denetimlere başlandığı bildirildi. 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, şikayetler üzerine Muğla Valiliği ve Muğla Rehberler Odası işbirliğiyle 15 Temmuz'dan itibaren Muğla ve ilçelerinde düzenlenen turlar denetlenmeye başlandı. Yılda 3 milyondan fazla yabancı turistin tatilini geçirdiği Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi turizm merkezlerindeki denetimlerde belgesiz yapılan turlar ve kaçak çalışan rehberler tespit edilmeye çalışılıyor.

Marmaris ve Bodrum'da son 4 gün içinde gerçekleştirilen denetimlerde 6'sı yabancı uyruklu 9 belgesiz ve kaçak rehber, 2 belgesiz ve kaçak seyahat acentesi faaliyeti yapan firma, 10 rehber çalıştırmadan yasaya aykırı tur yapan seyahat acentesi, 3 sözleşme yapmadan tur yapan belgeli rehber tespit edilerek idari yaptırım kararları uygulanması için haklarında tutanak tanzim edildi. Denetimlerin hafta sonları da dahil olmak üzere sezon sonuna kadar her gün devam edeceği bildirildi.  

- "Yabancı uyruklu rehber olamaz"

Marmaris'te şehir merkezinde kontroller gerçekleştiren Muğla Rehberler Odası denetmeni İlker Tek, yabancı uyruklu rehberleri rehber kabul etmediklerini söyledi.

Yasa gereği sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların rehberlik yapabileceğine işaret eden Tek, "Ayrıca Kültür ve Kültür Turizm Bakanlığından belge alma zorunluluğu var. Rehber gibi görünen yabancı uyruklu kişiler, sadece seyehat acentelerinin tur sorumlusu veya tur lideri olarak çalışabilir. Bunun için de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından ya çalışma izni ya da muafiyet belgesi alması gerekiyor" dedi. 

İzin belgesi bulunmayan yabancı uyrukluların Türkiye'de izin almadan çalışıyor olarak değerlendirildiğini vurgulayan Tek, bu konudaki tespitlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğüne bildirildiğini kaydetti.

Yabancı uyrukluları rehber olarak kabul etmedikleri için turistlere yönelik yaptıkları bilgilendirmeyi yok saydıklarını dile getiren Tek, "Çünkü yetki ve ehliyeti olmayan bir kişinin yaptığı şeye itimat etmemek gerekiyor" diye konuştu. 

- Esnaf denetimlerden memnun 

İlçe esnafı da kaçak rehberlik yapanların ilçenin tarihi ve kültürü hakkında yeterli bilgiye sahip olmamaları nedeniyle turiste yanlış bilgi aktardığını savunarak, bu nedenle uygulamadan memnun olduğunu belirtti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber