Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Spor 01 Eylül 2014 - 02:44 Yorum: 0

Muhteşem oyunu galibiyetle süsleyemedik

2014 FIBA Dünya Kupası'nda (C) Grubu'nda mücadele eden Türkiye, iki periyottaki muhteşem oyununu son periyotta oyun düzeninden koparak ABD'ye 98-77 kaybetti.

Muhteşem oyunu galibiyetle süsleyemedik

2014 FIBA Dünya Kupası'nda (C) Grubu'nda savaş eden Türkiye, ABD'ye 98-77 yenildi.

ABD'nin süratli oyun düzenini bozmak için maça fazla aşırı sakin ve kontrollü başlayan A Milli Takım, 1. periyotta başa kafa bir savaş sergiledi. ABD karşısında ilk dakikada 3-2 geçen ve ardından farkı 5'e çıkaran milliler, fazla aşırı iyi savunma yaparak NBA yıldızlarına pota altında geçit vermedi. Hücumda Emir Preldzic ile tesirli bulunan Türkiye, karşılıklı basketlerle geçen ilk periyodu 16-16'lık skorla berabere tamamladı.

Aynı oyun disiplinini 2. periyotta sürdüren '12 Dev Adam', ABD'nin süratli saldırı yapmasını etkili branş savunmasıyla yaparak önledi. Zaman süre skorda geriye düşmesine karşın oyun düzenini bozmayan A Milliler, son 2 dakika bilhassa Ender Arslan, Barış Hersek ve Cenk Akyol'un akıllı oyunlarıyla skoru yine lehine çevirdi. 19. dakika arasında skoru 38-32'ye çıkararak ABD karşısında en kocaman farkını yakalayan milliler, salondaki İspanyolların ve başka yabancı basketbolseverlerin de alkışlarını almaya başladı. 2. periyot 40-35'lik skorla Türkiye'nin lehine sona erdi.

3. periyota daha süratli başlayan ABD, bilhassa Harden'in ve Faried'in tesirli oyunları ile basit sayı bulup, farkı azaltmaya çalıştı. Ancak Türkiye, Cenk, Sinan ve Ender'in art arkaya 3'lükleri ABD'nin farkı kapatma çabalarına karşılık verdi ve 23. dakikada 51-45 ile farkı 6'ya çıkardı. Hızlı hücumlarla neticeye giden ABD, 25. dakikada 53-51'lik skorla öne geçti. Pota altında yaptı basit hatalar ve yorgunluğun etkisiyle oyun düzeni bozulan Türkiye karşısında farkı giderek açan ABD, 3. periyodu 66-60 önde kapattı.  

Son periyotta, oyun düzeninden yüzde yüz kopan A Milliler, ABD'nin istediği basketbolun oynanmasına İmkan verdi.  2 dakika arasında farkı 16 sayıya çıkaran turnuvanın favori takımlarından ABD, ilerleyen dakikalarda üstünlüğü yüzde yüz eline aldı ve karşılaşmadan 98-77 galip ayrıldı.

Bu skorla A Milliler, (C) Grubu'nda ilk yenilgisini alırken, ABD 2'de 2 yaptı.

Türkiye, şampiyonada yarını dinlenerek geçirecek. Milli takım, gruptaki üçüncü maçını 2 Eylül Salı günü TSİ 16.00'da Ukrayna ile yapacak.

Ergin Ataman: Onları korkuttuk

2014 FIBA Dünya Kupası C Grubu'nda 21 sayı farkla ABD'ye yenilen A Milli Basketbol Takımı'nda başantrenör Ergin Ataman, 'Onları korkuttuk, sistem dışına çıkardık ve bütün dünyaya Türkiye'de basketbol oynandığını gösterdik' dedi.

Maç sonrasında gazetecilerin sorularını cevap veren Ataman, ciddi bir saygınlık savaşı gösterdiklerini belirterek, değişmeli branş savunmasıyla ABD'yi sürekli hariç atışa zorlayarak bilhassa ilk dönem istedikleri basketbolu oynatmadıklarını söyledi.

Ataman, 'Biz aslında ilk devrenin sonunda inanmıştık ve maçı 28. dakikaya kadar getirdik. Ama üst üste top kayıpları sonrasında tempolarını buldular. Faried ve Davis ile de branş savunmasını çözdüler' değerlendirmesini yaptı.

Bu akşam kendisinin ve Milli Takım'daki teknik heyetin, ABD koçu ve teknik heyetine oranla fazla aşırı daha sorunsuz uyuyacağını dile getiren Ataman, 'Taktik ve oyuncu performansı açısından mükemmeldik' dedi.

Ataman ayrıca, bir soru üstüne maçın hakemleri ve FIBA'yı da eleştirerek, şöyle konuştu:

'Özellikle ilk dönem devamlı elleriyle temaslı oynadılar ve buna uyumda zorlandık. Ama 'madem hakemler faullere müsaade ediyorlar. Bizim de ona göre direnç koymamız gerekiyor' dedik. Özellikle yürümelerde FIBA kurallarının geçerli olması lazım. FIBA, Amerika takımına muhtelif tavizler veriyor. Bütün takımlar tıpkı otelde kalıyor lakin onlar farklı. Bizim antrenmanlarımızı herkes takip ediyor, onların antrenmanlarına kimse giremiyor. Dışarıda pazarlama şekilde bu tip tavizler verilebilir lakin piyasa arasında herkes eşittir. Sonuçta çok zinde bir takım. NBA yıldızları, kocaman bir koçu ve ekibi var. Son periyotta hak ederek kazandılar.'  

A Milli Takım Başantrenörü Ataman, 'Oyuncularım Türk çocuğunun hiç bir biçimde pes etmeyeceğini bu akşam bütün dünyaya gösterdiler' diyerek, grupta kalan Ukrayna, Finlandiya ve Dominik Cumhuriyeti maçlarında da tıpkı mücadelenin yansıtılması gerektiğini kaydetti. 

Milli basketbolcu Ender Arslan da maçın temposunu düşük tutmayı planladıklarını ve 3. periyoda kadar bunu başardıklarını söyledi. Aslan, 'Fakat bir yerden sonra fizik gücü fazla aşırı yüksek bir takım. Zaten onları bu kadar zinde oluşturan da bu. Açıkçası direnemedik. 30. dakikadan sonra yorulmak başladı. Kaybettik lakin sonuna kadar mücadelemizi verdik. Türkiye'yi enfazla biçimde temsil ettik. Şimdi bizim için fazla aşırı daha mühim bulunan grubun başka maçları var' diye konuştu.

Sinan Güler ise 'Başlangıçta fazla aşırı iyi bir performans ve oyun düzeni ortaya koyduk ama sonda enerjimiz tükendi' ifadesini kullandı.

Milli basketbolcu Kerem Gönlüm de iyi bir savaş verdiklerini belirterek, şunları söyledi:

'Biz bu gruptan ikinci çıkmaya ve madalya kazanmaya geldik. İnşallah o yolda da gideceğiz. Zor bir küme lakin biz iyi bir takımız. Geride kalsak dahi iyi savaş ediyoruz. Özellikle, 8 bine yakın taraftarı gelen Finlandiya maçı fazla aşırı zor olacak. Ama biz bütün maçları kazanmak istiyoruz.' 

Öte yandan ABD Milli Takımı'nın Başantrenörü Mike Kyzyzewski de Türkiye'nin fazla aşırı kocaman bir savaş verdiğini, savunma sistemiyle, süreyi fazla aşırı iyi kullanmak ve iyi asistler yapmasıyla, ABD'nin oyun düzenini kırmayı başardığını söyledi. Kyzyzewski, Faried ve Davis'in performanslarının galibiyeti getirdiğini anlatım etti. 

Muhabir: Şenhan Bolelli, Buğra Ersavaş

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber