Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 10 Ekim 2016 - 10:43 Yorum: 0

Murat Paşa Kent Meydanı, ufuk açacak

Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediyesi, tarihi eserleri gün yüzüne çıkaran, insanla buluşturan bir esere daha imza atıyor.

Murat Paşa Kent Meydanı, ufuk açacak

Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediyesi, tarihi eserleri gün yüzüne çıkaran, insanla buluşturan bir esere daha imza atıyor. DAP tarafından da desteklenen projeyle Murat Paşa Camii, Murat Paşa Hamamı ve Ahmediye Medresesi, aynı meydan içerisinde toplanıyor. Yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenen proje kapsamında, üç eserin sunumuyla çevrenin güzelleşmesiyle birlikte yerli ve yabancı turistlerin tarihi eserlere ulaşımı da sağlanabilecek.

Yakutiye İlçe Belediyesi tarafından yürütülen Murat Paşa Camii, Murta Paşa Hamamı ve Ahmediye Medresesinin bir meydan içerisinde sunumunu sağlayacak proje başladı. Zemin çalışmaları başlayan Murat Paşa Meydanında tarihi eserler 1,5 metre aşağı, gerçek seviyelerine indirildiler. DAP İdaresi tarafından desteklenen projenin Erzurum'a ve çevreye önemli kazanımlar sağlayacağını belirten Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, "1314 tarihli Ahmediye Medresesi, 1573 tarihli Murat Paşa Camii ve Murat Paşa hamamı, üç tarihi eser çevresine sokulan kötü yapılaşmayla sarılmış bulunmaktaydı. Cami ile hamam arasına bina yapılmıştı, bunları kamulaştırdık. Yaklaşık 5 milyon lirayı bulan bir kamulaştırma gerçekleştirdik. Ardından alanın bir meydan hüviyetine kavuşması için proje çalışması yaptık. Meydan için yapılan projemize DAP destek veriyor. Yıl sonuna kadar tamamlanmasını hedeflediğimiz projeyle üç tarihi eserin bir meydan üzerinden sunumu sağlanacaktır." dedi.

3 dükkan ve 19 adet bina kamulaştırılarak kötü yapılaştırmalardan arındırılan eserler, çevre düzenlemesi ve peyzaj projesiyle gün yüzüne çıkarılacak. Tarihi eserleri kurtarmanın kendilerinin işi olduğunu hatırlatan Belediye Başkanı Ali Korkut, "Yakutiye Kent Meydanı gibi, burada da bir meydan çalışması yapıyoruz. Tarihi ve estetik açıdan kıymetli eserlerimizi insanla buluşturuyoruz. Turizm açısından kolay ulaşılır olmasını sağlayacağız. Eserler yeni sunumuyla bölgeye yeni bir hava katacaklar. Camii minaresi ender görülen bir yapı, yerden ve girişin sağ tarafına konumlandırılmış. Osmanlı ve Selçuklu mimarisi aynı alanda, bence çok önemli bir iş çıkarıyoruz" şeklinde konuştu.

Projenin detayları

Murat Paşa Camii, Ahmediye Medresesi ve Hamamını çevreleyecek proje kapsamında, iki eser arasına ur gibi sızmış 3 dükkan ve 19 yapı grubu kamulaştırıldı. 7,5 dönüm büyüklüğündeki alan sert zemin yapılarak, çiçek ve bodur ağaçlarla bezenerek güzel bir görünüme kavuşturulacak. Kamulaştırma ve çevre düzenlemesinin yaklaşık 5.8 milyon liraya mal olacağı çalışma tamamlandığında Erzurum Yakutiye Kent Meydanının ardından Ali Korkut'un eliyle yeni bir meydana daha kavuşmuş olacak.

Murat Paşa Camii tarihçesi

Şehir merkezinde, bulunduğu mahalleye adını veren Murat Paşa Camii, yanındaki hamamla birlikte sur kapılarından Erzincan Kapısı civarındadır. Kitabesine göre 1573 tarihinde Sadrazam Kuyucu Murat Paşa tarafından yaptırılmıştır. Lala Paşa Camii'nden sonra Erzurum'daki ikinci Osmanlı camisidir. Yapı plan ve mimarı bakımından, şehrin kendisinden sonra inşa edilen tek kubbeli camilerine bir model oluşturmuştur. Caminin minaresi, doğusundaki Ahmediye Medresesi'nin minaresi ile ortaktır. Minare yakın zamanlarda onarılmıştır.

Ahmediye Medresesi ise 1314 yılında Ali oğlu Ahmet tarafından Darül Hadis (Hadis Okulu) olarak yaptırılmıştır.

Kapalı avlulu medreseler grubuna giren yapı küçük ölçüde planlanmıştır. Dikdörtgen şekilli avlunun üzeri tonozla örtülüdür. Süsleme açısından sade olan medrese Selçuklu Medreseleri tarzında inşâiştir.

Murat Paşa Kent Meydanı, ufuk açacak

Murat Paşa Kent Meydanı, ufuk açacak

Murat Paşa Kent Meydanı, ufuk açacak

Murat Paşa Kent Meydanı, ufuk açacak

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber