Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 18 Ekim 2014 - 16:13 Yorum: 0

MÜSİAD Otomotiv Sektör Zirvesi

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak:

MÜSİAD Otomotiv Sektör Zirvesi

KOCAELİ (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, "Kobani bahanesiyle öncelikle doğu ve güneydoğu illerimizde, sonrasında Türkiye'nin farklı coğrafyalarında insanların ölümleriyle sonuçlanan davranışları hiçbir şekilde tasvip etmemiz mümkün değildir" dedi. 

Olpak, İzmit'teki otelde gerçekleştirilen MÜSİAD Otomotiv Sektör Zirvesi'nde, Türkiye'nin otomotiv sanayisinin 2001'deki ekonomik krizin ardından 2008'e kadar geçen sürede ivme yakaladığını ancak bu tarihten sonraki süreçte dalgalanmayla devam ettiğini söyledi. 

Türkiye'nin yerli otomobil üretme hedefini desteklediklerini belirten Olpak, rollerinin düzenledikleri organizasyonlarla konuyu güncel tutmak ve doğru mesajların örgütlü şekilde yüksek seslerle verilebilmesine imkan sağlamak olduğunu kaydetti. 

Ülkenin içinde bulunduğu coğrafyanın son günlerde oldukça hareketli süreçten geçtiğine dikkati çeken Olpak, Türkiye'nin, sınır komşuları Suriye ve Irak'taki gelişmelere kayıtsız kalmasının düşünülemeyeceğini anlattı.

İki hususun çok fazla öne çıkmaya başladığını, bunlardan birinin Türkiye'nin Suriye'den gelen mültecilerin kabul etmesiyle ilgili değerlendirmeler olduğunu aktaran Olpak, "Maalesef kullandığı isimle terörün, anlamı barış olan İslam'la bir araya getirilmesine sebep olacak terör örgütünü desteklememiz söz konusu olamaz. Terör, hangi grup, felsefe, kurum veya devletten gelirse gelsin terördür ve topyekun reddedilmeye muhtaçtır. Kobani bahanesiyle öncelikle doğu ve güneydoğu illerimizde, sonrasında Türkiye'nin farklı coğrafyalarında insanların ölümleriyle sonuçlanan davranışları hiçbir şekilde tasvip etmemiz mümkün değildir" diye konuştu. 

- "Sağduyu çağrımızı yinelemeye devam edeceğiz"

Olpak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sağduyuya yönelik çağrılara devam edeceklerini vurgulayarak, "Tüm bölgemizin geleceğini ortaya koyacağına inandığımız barış sürecini sekteye uğratacak davranışlara karşı tavrımızı her zaman ortaya koyduk, koymaya da devam edeceğiz" ifadesini kullandı. 

Geçen hafta yapılan HSYK seçimlerinin, iş adamlarını ilgilendiren bir tarafı bulunduğuna işaret eden Olpak, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Ülkemizin yatırım yapılabilir seviyede olmasını belirleyen unsurların en başında her zaman 3 kurumun bize vermiş olduğu notlar konuşuluyor. Elbette 3 derecelendirme kuruluşunun notları önemli ama biz 2013 yılının mayıs ayına kadar 3 kuruluştan da o notu alabilmiş ülke değildik fakat yatırımlar da yurt dışından gelmekteydi. Demek ki sadece 3 kuruluşun not arttırımına bağlı Türkiye'yle karşı karşıya değiliz. Bu noktada hatırlatmak istediğim husus, yerli veya yabancı yatırımcıların baktığı alanlardan biri de sizin hukuk devleti olup olmadığınızdır. Dolayısıyla geçen hafta gerçekleştirilen bu seçimlerin de bu noktada olumlu gidişe yol açması hepimizin dileğidir."

- "Yerli elektrikli otomobil fikrini değerli buluyoruz"

MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Cengiz Arslan da ülke ekonomisinin yerli markalarla daha da şaha kalkmasını ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesini yürekten arzuladıklarını söyledi. 

Bu kapsamda hedefe çok yüksek katma değerle hizmet edebilecek yerli elektrikli otomobil fikrini değerli bulduklarını vurgulayan Arslan, Türkiye'nin alternatif yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok stratejik konumda olduğunu ve bu tür enerji kaynaklarının derhal devreye sokulması gerektiğini kaydetti. 

Arslan, Türkiye'nin dış ticaret açığı vermesinin en büyük sebebinin doğalgazın tamamını, petrolün de tamamına yakınını ithal etmesi olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

"Enerji ithalatımızı azaltabilmek adına hızla alternatif enerjileri hayata geçirecek projelere ihtiyacımız var. İşte bu noktada elektrikli ve suyla çalışan motor teknolojileriyle ilgili çalışmalar yoğunlaşmış ve belli olgunluğa erişmiştir. Elektrikli otoyla ilgili elbette bazı eksikliklerimiz vardır fakat giderilemez değildir. Eğer yerli elektrikli markamızı tesis edebilirsek, ihracat şampiyonu otomotiv sektöründe ithalata bağımlılığımız azalacak ve ülkeden döviz çıkışı azalacağı için de dış ticaret açığımız düşecektir."

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Arslan'ın yaptığı panelle devam eden program, soru cevap bölümüyle sona erdi. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber