Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 06 Aralık 2017 - 15:24 Yorum: 0

Müteahhitlerden ’fahiş demir zammı’ tepkisi

Adana Kamu Müteahhitleri Derneği (AKAMDER) Başkanı Mustafa Karslıoğlu, inşaat demiri fiyatlarındaki bilimsellikten uzak fahiş artışın Türkiye'nin kalkınmasına...

Müteahhitlerden ’fahiş demir zammı’ tepkisi

Adana Kamu Müteahhitleri Derneği (AKAMDER) Başkanı Mustafa Karslıoğlu, inşaat demiri fiyatlarındaki bilimsellikten uzak fahiş artışın Türkiye'nin kalkınmasına zarar verdiğini vurgulayarak, İlave Fiyat Farkı Kararnamesi'nin çıkartılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulundu.

Beraberinde Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) ve Müteahhitler Birliği yöneticileriyle birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen AKAMDER Başkanı Karslıoğlu, 2017 yılı içerisinde demir fiyatlarındaki durdurulamayan artışların sıkıntılı günlere neden olduğunu kaydetti.

Yılbaşında bin 760 lira olan inşaat demiri fiyatlarının kasım ayının son gününde 2 bin 570 liraya kadar yükseldiğini ifade eden Karslıoğlu, "İş gücü istihdamına ve piyasa ekonomisine katkıları herkesçe malum olan biz müteahhitler piyasalardaki dalgalanmaların farkında olmakla birlikte demir fiyatlarındaki bu artışın spekülatif ve fahiş olduğuna inanıyoruz" dedi.

Karslıoğlu, dolar kurunun yılbaşından bu yana yüzde 12.22, üretici fiyat endeksinin ise yüzde 9,3 artarken demir fiyatlarındaki artışın yüzde 44.89 olduğuna dikkat çekerek, "Ülkemizin, dünyanın önde gelen demir çelik üreticilerinden olduğu varsayılırsa kış aylarında bile durdurulamayan bu artışlar normal değil, fahiştir. Ülkemizin kalkınmasına da zarar vermektedir. Dolar düşerken bile fiyatlara zam geldiği görülürken yükselen fiyatlara döviz kurundaki artışın mazeret gösterilmesi bilimsellikten uzaktır" şeklinde konuştu.

Demirin inşaat sektörünün ana kalemi ve olmazsa olmazı olduğunu hatırlatan Karslıoğlu, "Gerek yap-sat müteahhitlerimiz, gerek kamu müteahhitlerimiz bu ortamda taahhüde girmekte zorlanmaktadır. Önünü göremediği gibi başlamış oldukları işleri bitirmekte de zorlanmaktadır. Bugün demir fiyatlarını konuşuyor olsak da dünyanın ve ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik ortamda daha birçok problemler mevcuttur. Bazı bakanlarımızla görüştük ama Cumhurbaşkanımıza da sesleniyorum. Demir fiyatlarındaki bu öngörülemeyen yüksek fiyat artışlarından en çok etkilenen kamu müteahhitlerimizin sorunlarını çözmek üzere 2008 yılında olduğu gibi İlave Fiyat Farkı Kararnamesi çıkarılması uygun olacaktır. Yüksek faizler, artan döviz kurunun enflasyon etkisiyle boğuşan kamu müteahhitleri demir fiyatlarının geldiği bu noktayı taşıyamamaktadır ve dört gözle fiyat farkı beklemektedir" ifadelerini kullandı.

AKAMDER Başkanı Karslıoğlu, bazı bölgesel çimento üreticilerinin de ekonomik ortamı bahane edip fırsatçılık yaparak üst üste zam yaptıklarını sözlerine ekleyerek, "Birkaç üreticinin bir araya gelerek piyasaları manipüle etmeleri karşısında Rekabet Kurulu'nu devreye girmeye çağırıyoruz. Tüm bu şartlar altında yılbaşına kadar önlem alınmadığı takdirde Adana'daki müteahhitler mecburen şantiyelerini durdurmak zorunda kalacaklardır" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber